Можем ли да даваме лакомства на котенца

малко коте се храни Снимка: iStock

К отенцата са любопитни и много игриви, за които всичко е ново и интересно. Въпреки това тези приятели растат и се развиват страшно бързо. Само през първите няколко седмици от живота на котката ще видите промени в размера, умствената яснота и фокуса, както и предпочитания за хранене. Котенцата преминават към твърда храна относително бързо в сравнение с хората и обикновено преминават на този режим на хранене на ориентировъчно на втория месец. ​Ако искате да предлагате на вашето коте допълнителна награда от време на време, лакомствата за котки са подходящи, когато достъпът е ограничен и консистенцията е нещо, с което техните развиващи се зъби могат да се справят.​

Развитие и хранене на котенца

малко коте се храниСнимка: iStock

Котенцата се кърмят от майките си през първите осем седмици от живота си, а през първите четири седмици от този етап малките разчитат изцяло на млякото на майка си, за да задоволят всичките си хранителни нужди. Около четвъртата седмица започват да се появяват зъби на котенца, а с тях и промени в режима им на хранене. Отбиването, процесът на привикване към източници на храна, различни от майчиното мляко, обикновено се случва между четвъртата и шестата седмица. През това време котенцата малко по малко се запознават с котешки храни, като мокра храна или суха храна за котенца, в допълнение към млякото.

Процесът на кърмене продължава до около осма седмица, в който момент повечето котенца получават почти всичките си хранителни вещества от суха храна. Някои собственици на котки избират да предлагат на котенцата си лакомства. Това решение зависи от всеки човек, но в повечето случаи е безопасно да предложите някое и друго лакомство.

Dogsandcats.bg

Хранене на котенца с лакомства

малко коте се храниСнимка: iStock

Лакомствата са позволени за малките котета, но с няколко уговорки​. Първо се уверете, че лакомствата, на които се радва вашето коте, съставляват само малка част от диетата му, в идеалния случай не повече от около 5%. Лакомствата трябва да се предлагат като лакомство, а не като заместител на хранене, така че ще трябва да ограничите приема им по 1-2 на всеки ден или на няколко дни. Собствениците на котенца също трябва да имат предвид зъбите на котенцата и развитието им, когато избират подходяща награда.

​Лакомства, съсдадени за възрастни котки, които са меки или дъвчащи по консистенция, или лакомства, специфични за котенца, ще бъдат най-добрите варианти за котенца по време на този етап на растеж.​

Освен това, лакомствата могат да се превърнат в отлични играчки за малките, които може да са естествено склонни да се нахвърлят върху лакомството и да си поиграят с него преди да го хапнат. Този тип игра е естествена за котките и е важна част от развитието им.

малко коте се храниСнимка: iStock

Вижте още:

Котката гризе пръстите ми

Защо лукът и часънът са толкова опасни за котките

Как да оцелеете първата седмица у дома с ново коте

Виж още