Можем ли да опитомим улична котка

улична котка Снимка: iStock

Д ивите котки (друго име за бездомни котки, които са живели целия си живот навън) се раждат в природата и по този начин са имали много малък контакт с хората.Множество любители на животни, които попаднат в контакт с дива котка, се питат дали могат да опитомят някое мъркащо приятелче, което са срещнали на улицата. Това обаче е въпрос, който няма еднозначен отговор.

Добрата новина е, че някои котки действително могат да бъдат опитомени и да се превърнат във вашия нов гальовен домашен любимец. Други обаче - така и никога не свикват към живота на закрито, защото нямат свободата да гонят гълъби или буболечки, нито имат възможност да се катерят по дърветата или да се забавляват с всичко, което животът навън им поднася.

Ако все пак сте открили коте, което е склонно да се присподоби към живота на домашна котка, има няколко важни стъпки, които трябва да се предприемат, тъй като опитомяването на дива котка определено не е задача за неопитни стопани и ще изисква огромно количество време и търпение.

Имайте предвид, че тъй като тези котки никога не са имали удоволствието да се свържат с човек по някакъв смислен начин, те често смятат всички хора за големи хищници и е нормално да ви хапят, съскат или дори ви драскат.

Dogsandcats.bg

Преди да се заловите със задачата по опитомяване на котка, живяла в природата - трябва да се подготвите, че това може да отнеме време и да изисква повече търпение отколкото предполагате.

Как да опитомите дива котка

улична коткаСнимка: iStock

Има няколко фактора, които ще определят възможността да опитомите дива котка, включително възрастта и личността на животинчето, както и преживяванията, които котката е имала на улицата (срещи с други животни или хора).

В нашия арсенал имаме нещо, което ще увеличи значително шансовете да обучим улична котка и това е храната. Всяко живо същество е щастливо когато има достъп до храна, а установяването на редовен график на хранене звучи като още „по-прелъстителна“ идея за мяукащите животни навън. И това всъщност е първата стъпка от процеса по опитомяване на животинче, което живее навън - редовното хранене. Установете график като давате на котката храна по едно и също време в определена зона - около блока или на определено място в двора на вашата къща.

Когато мъркащото приятелче започне да се чувства по-сигурно около вас и свикне с вкусната храна всеки ден - можете да започнете да му говорите със спокоен глас.

Ако изглежда, че котката губи предпазливостта си и започва да ви се доверява, опитайте се да премествате храната малко по-близо до вас всеки ден. Можете също да опитате да предложите няколко специални лакомства заедно с храната. Важно е да не досоквате мъркащия приятел, ако той самият не дойде близо до вас и не ви позволи. В противен случай само ще изплашите животинчето.

Оставете котката да подуши ръката ви или да се отърка в краката ви. Ако изглежда спокойна - можете постепенно да започнете да я галите. Не се препоръчва да я вдигате, тъй като повечето котки така или иначе не обичат да ги взимат на ръце и само можете да я уплашите.

Няколко съвета за безопасност

улична коткаСнимка: iStock

Докато следващата стъпка може да изглежда така, сякаш най-накрая можете да отворите вратата си за новия си котешки приятел, трябва да избягвате да го внасяте веднага вътре, особено ако имате други домашни любимци (или деца). Вместо това заведете котката на ветеринарен лекар, за да направи пълен преглед, ваксинации и да се постави обезпаразитяващ препарат. Това е от ключово значение, за да се осведомите за здравето на мяукащото приятелче, както и да гарантирате, че ще бъде защитено от болести или паразити.

Ако всичко е наред с котето и то изглежда се чувства добре във вашите ръце - време е да го заведете у дома. Може би ще е добре да го поставите в специално, тихо място, където ще бъдат неговите неща - купи за храна и вода, котешко дърво, играчки, а тоалетните трябва да бъдат достъпни. Постепенно котето ще започне да изучава мястото си, а след това и дома, където съвсем скоро ще открие любимите си места за сън.

Трябва да отбележим, че опитомяването на диво коте не е никак лека задача и в голяма част от случаите не приключва с успех. Тези животни обикновено свикват с живота навън и всичките му приключения, че не успяват да се адаптират към затворена среда. Ако случаят е такъв и котето е много буйно, мяука, противи се на всичко, което правите и все се опитва да се измъкне обратно навън - може би нямате друг избор освен да го пуснете. В такива ситуации мъркащите приятели често остават да се навъртат наоколо, тъй като все пак помнят, че вие им давате храна, така че може просто котето да живее навън, а вие да се грижите за него.

Вижте още:

9 екзотични породи котки, които можем да гледаме у дома

Виж още