Можем ли да се разболеем от бяс след одраскване от котка

котка навън Снимка: iStock

Б есът е опасно заболяване, което често води до смърт. За съжаление, всички животни са податливи на болестта, ако прекарват известно време на открито. Дори ако котката ви живее на закрито, винаги има шанс тя да избяга. Всичко, което е необходимо, е едно физическо взаимодействие със заразено животно, за да се зарази с бяс.

Макар че в България болестта почти не съществува дори при диви животни, все пак винаги е по-добре да се застраховаме отколокото да съжаляваме след това. Има ваксина за бяс, която може да се постави на животинчето и така можем да си спестим всички притеснения къде котката ни се скитосва и дали ще ни донесе някоя болест. Тази ваксина е задължителна за Европейския съюз, така че ако планирате пътуване с котката си - трябва да я поставите като проверите изискването на съответната държава.

Ако се чудите дали все пак можете да се заразите с бяс от котката си след като тя ви одраска - истината е, че можете. Как да подходим и трябва ли да се притесняваме - ще научим в настоящата статия.

Котешките драскотини могат да доведат до бяс, но е рядко

драскотинаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бесът обикновено се предава чрез слюнката. Вероятността от заразяване с бяс е най-голяма, когато слюнката на заразена котка влезе в контакт с отворена рана или вашите очи, нос или уста. Дори в такава ситуация, можете да се ваксинирате възможно най-скоро, което ще ви предпази от развитието на болестта. Ако заразена котка ви одраска, но слюнката ѝ не влезе в контакт с вас, вероятно няма за какво да се тревожите.

Какво да направите, ако сте одраскани от котка, която може да е заразена с бяс

За по-голяма сигурност е добра идея винаги да се отнасяте към диви котки или животни, които срещнете на открито с предпазливост. Имайки това предвид, трябва да запазите спокойствие, но да отидете на лекар възможно най-скоро, след като сте били одраскани от котка, за която имате съмнение за бяс. Вероятно няма да се заразите лесно, но вашият лекар може да поиска да ви ваксинира за всеки случай.

Ако котка на закрито, която наскоро е излязла на открито, ви одраска, изолирайте котката за няколко дни, за да видите дали развива признаци на заболяване. Ако е така, трябва да посетите лекар, за да се определи дали имате нужда от лечение. Ако бъдете одраскани от домашна котка, която познавате и която не е била изложена на открито, няма нужда да правите нищо, освен да измиете с вода раните си и да ги оставите да заздравеят.

Как да предпазите котката си от бяс и други болести

Най-важното нещо, което можете да направите, за да предпазите мяукащия си домашен любимец си от бяс и други болести, е да спазвате графика на ваксинацията. Уверете се, че ваксините на вашия домашен любимец са актуални и така ще осигурите възможно най-добрата защита срещу различни видове заболявания. Също така е важно да обмислите дали държите мяукащия спътник си на закрито. Всеки път, когато котката ви се разхожда безпризорно навън - съществува риск за нейното здраве. 

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Ако разхождате мяукащия спътник на каишка или пък имате обезопасен двор, в който той може да се разхожда необезпокояван - опасността за него е по-малка, но това не значи, че трябва да пренебрегвате ваксинациите му.

Няма съмнение, че котките могат да се разболеят от бяс и да го предадат на хората. Рискът от заразяване с бяс чрез котешка драскотина обаче е нисък. Имайте предвид, че бесът не е единственото заболяване, за което трябва да се притеснявате, поради което не е препоръчително да общувате с бездомни животни, особено ако изглеждат болни.

Вижте още:

Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Опасно ли е за мен, ако котката ми ме ухапе

Може ли котката ми да ме зарази с болест

Виж още