Може ли котката ми да ме зарази с болест

собственик и котка Снимка: iStock

Т ова е въпрос, който всеки собственик на домашен любимец си задава. Действително съществува такава опасност и това е т.нар. зооноза. Това е термин, който се използва за група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предадат от животно на човек и обратното. Броят болести, които животно може да предаде на човек е голям - над 100. Но трябва да отбележим, че това число засяга всички домашни животни, не само котки. И много важно - мъркащият ви приятел много трудно може да ви зарази с нещо, ако спазвате основни хигиенни навици и най-вече - миене на ръце често и преди хранене.

Кои са някои от най-често срещаните зоонозни болести при котките

 • Трихофития - гъбична инфекция, която не е опасна и се лекува, но може да бъде много заразна, особено за малки деца.
 • Чревна (храносмилателна) инфекция, която се появява предимно след пиене на замърсена вода. Бихте могли да се заразите, ако мъркащият ви приятел има тази инфекция, в същото време (без ваше знание) пие от чашата ви с вода. 
 • Криптоспоридиоза и кръгли червеи - инфекция, от която можете да се заразите, ако сте в контакт със заразени изпражнения на домашния си любимец. Това се случва когато почиствате тоалетната му.
 • Анкилостоми - друг вид чревни паразити, с които можете да се заразите при контакт със заразена среда.
 • Болест на котешка драскотина - това са бактерии, с които е заразена котката ви, а на вас предава чрез одраскване (както името подсказва) или ухапване.
 • Бяс - макар и вече да се среща много рядко в България, а според последни данни - няма домашни животни, които да са заразени - все пак е препоръчително да ваксинираме котката си. Бесът се предава чрез ухапване от заразено животно. Ако до няколко часа след ухапването не поставите ваксина по определена схема - резулатът е пагубен. За животните за съжаление няма връщане назад, ако веднъж се заразят.

Вижте още: Бяс при котките, какво трябва да знаем?

Как да предотвратя заразяването с болест от котката ми

Първо, шансът да се заразите от домашната си котка с някоя от изброените болести (или други видове зоонозни) е доста малък. Ако току що осиновили коте, на което не познавате историята, задължително следва да го завесете на ветеринарен лекар, за да се изключат множество опасности за здравето му. Освен тези мъничета, опасности има и за мъркащите животни, които излизат навън - дали заедно с вас на каишка, или живеете в къща и се разхождат из двора, при всички положения, трябва да сте внимателни. Обезпаразитяването и ваксините са задължителни, но и хигиената на дома е също толкова важна.

почистване на котешка тоалетнаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

За да избегнете възможността за зараза от изпражненията на мъркащия ви приятел, следвайте тези прости правила при почистването на котешка тоалетна:

 • Поставете котешката тоалетна далеч от кухнята и места, на които приготвяте или съхранявате храната си.
 • Почиствайте котешката постелка от урина и изпражнения плавно. Не я „изхвърляйте“ от голямо разстояние, защото можете да вдишате опасни частици.
 • Мръсната постелка изхвърляйте в торбички, които затваряте, за да не се разнасят бактерии из въздуха. Ако се притеснявате колко много количество пластмаса е това, в зоомагазините можете да откриете биоразградими торбички за отпадъци.
 • Почиствайте поне два пъти месечно котешката тоалетна с гореща вода и специални препарати за котешка тоалетна (можете да ги откриете в зоомагазините).
 • Мийте ръцете си винаги след като почиствате котешката тоалетна. Можете да използвате и ръкавици за еднократна употреба, които за изхвърляте след това.

Как да разбера дали котката ми е болна от зоонозна болест

Това можете да прецените в зависимост от начина на живот, който води котката ви. Както споменахме по-рано - ако излиза навън - не е изключено да е попаднала на заразени изпражнения от друго животно, например. В случай, че мяукащият ви спътник е носител на инфекция, опасна и за вас, чест признак е диарията и редките изпражнения. Най-добре е да се посъветвате с ветеринарния си лекар, за да прегледа животинчето ви.

Колко опасни са тези болести за мен

В случай че имате силна имунна система, в повечето случаи може би ще развиете дребни, временни симптоми. Трихофитията е доста упорита и може да отнеме повече време, но с постоянство се лекува. Има определени групи хора, за които контактът със заразена котка или нейните изпражнения:

 • Хора със СПИН/ХИВ.
 • Хора на химиотерапия или на лъчева терапия.
 • Хора, които са в напреднала възраст или имат хронични заболявания.
 • Хора, родени с вродени имунни дефицити.
 • Хора, които са получили трансплантация на органи или костен мозък.
 • Бременни жени.

коте по гръбСнимка: Pixabay

Ако попадате в една от тези категории, това не означава, че трябва да се откажете от домашен любимец, а че трябва да сте по-предпазливи. Следете стриктно здравето на гальовния си спътник и избягвайте директен контакт с котешки изпражнения - почиствайте тоалетната задължително с ръкавици. Бременните жени например, не бива да чисят котешка тоалетна, дори и котката да е в отлично здраве.

Все пак, да не забравяме, че ползите от живота с домашен любимец са много повече от негативите, просто трябва да не правим компромиси с хигиената и грижите както за него, така и за себе си.

Мога ли да се заразя с ХИВ или СПИН от моята котка?

Многобройни проучвания доказват, че не можете да се заразите с ХИВ/СПИН от котката си. Както вирусът на котешка левкемия (FeLV), така и вирусът на котешкия имунодефицит (FIV) са заразни между котките, но нито един от тях не може да зарази хората и обратното - човешкият вирус не може да зарази котките.

Въпреки това, FeLV и FIV потискат имунната система на котката, което я прави по-податлива на зоонозни инфекции, след което те могат да бъдат предадени на вас. В случай, че имате проблем с имунната система или спадате в някоя рискова група, не е добра идея да живеете с котка, която страда от левкемия или котешки имунодефицит. За здравите хора, не представлява проблем за здравето да живеят с болно животинче, стига да спазват хигиена и инструкциите от ветеринарните лекари.

Животът със сладък мъркащ приятел е много голяма радост (и нерви понякога, признаваме си). Все пак, не всичко винаги е розов трябва да сме напълно наясно, че носим отговорност за мъркащия ни домашен любимец. Именно затова не трябва да пренебрегваме неговото здраве. Качествената храна, ваксините и прегледите при ветеринар са основни грижи, които трябва да полагаме за котките, за да бъдат наши прекрасни другари и да правят живота ни много по-забавен и непредвидим!

Вижте още:

Ваксини и обезпаразитяване при котките

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още