Мразят ли котките алуминиево фолио и защо

котка у дома Снимка: iStock

К отките са известни с това, че се взират в празните стени с часове, чуват неща, които не подозираме, и дори скачат във въздуха срещу нещо привидно несъществуващо. Въпреки че е забавно да ги гледаме, това ни кара да се чудим защо се държат по този начин.

Друго нещо, което може би сте забелязали е как се държат, когато извадите алуминиевото фолио. Докато то изглежда напълно безобидно за нас, за мяукащите особняци то може да бъде техен заклет враг. Ако се замислим обаче, има смисъл в това. За една котка алуминиевото фолио има странен вид, усещане и звук, и това може да ги плаши, което води до необичайната реакция и въпросната „омраза“ към този предмет.

Нека да разгледаме по-задълбочено котките и поведението им спрямо нашето домакинско алуминиево фолио, за да разберете по-добре защо вашето домашният любимец се държи така.

Защо котките мразят алуминиевото фолио

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Важно е да отбележим, че не всяка котка е една и съща. Може да имате мъркащи приятели, които не се страхуват от нищо и ще се нахвърлят върху топка от алуминиево фолио, нито реагират, когато го извадите. От друга страна има и гальовни животни, които просто изчезват при вида и шума на този домакински предмет.

  • Звукът на фолиото

Въпреки че сме свикнали със звуците, издавани от парче алуминиево фолио, вашата котка няма такъв късмет. Ние обаче всъщност не сме свикнали със звука, просто не го чуваме правилно. Когато набръчкаме алуминиево фолио, истинският ултразвуков звук, който издава, е далеч извън обхвата на слуха ни.

Котките чуват много по-добре от нас. Котките могат да чуят утлтразвука, който наистина произвежда алуминиевото фолио, и по някаква причина просто не го харесват. Въпреки че не можем да кажем със сигурност защо това е така, но в товечето случаи мяукащият спътник може да тръгне в другата посока далеч от този звук.

  • Котките не харесват отразяващата способност на алуминиевото фолио

Алуминиевото фолио е блестящо и отразява светлината. Това може да е странно за котките. Някои хора смятат, че мъркащите животни не харесват отразяващите свойства на алуминиевото фолио, защото прилича на вода. Всички знаем, че повечето котки не са фенове големи фенове на водата, когато тя е в голямо количество и не обичат да мокрят козината си.

Друга теория е, че гальовният приятел може да се вижда отразена в алуминиевото фолио. Обезпокоителното за тях е, че виждат друга котка, но тя не мирише на такава, което може да плаши мъркащите приятели.

  • Материалът на допир

котка у домаСнимка: iStock

Някои гальовни животни биха се забавлявали, ако направите топка от алуминиево фолио и с удоволствие биха я гонили из дома. Ако обаче то е на лист върху вашата тава за готвене или кухненския плот, повърхността му е гладка, хлъзгава и отразяваща, което както спомехахме по-горе - няма да се хареса на мъркащите приятели. Усещането за алуминиево фолио като цяло не е любимо на котките и затова толкова много хора се опитват да го използват като начин да възпрат котките от зони, до които не искат да имат достъп.

Въпреки че не всяка котка мрази алуминиевото фолио, ясно е, че за повечето то е враг. Странността на алуминиевото фолио е нещо, което дори ние, хората, не можем да отречем. Да, да видите как котката ви реагира на алуминиево фолио може да е комично в началото, но използването на нещо, от което котката ви се страхува, не е начинът да обучавате гальовния приятел, особено ако той видимо се страхува и му причинявате стрес. Вместо това се опитайте правилно да обучите котето си къде може да се катери и къде не.

Виж още