На колко години е котката ми спрямо човешките

котка домашен любимец Снимка: iStock

З наем добре, че годините и поведението на котките не кореспондират с човешките. Обикновено хората изчисляват, че една година на домашен любимец е равна на седем човешки, но това не винаги е валидно.

Важно е да знаем на колко години е нашият мъркащ приятел, защото това ще ни даде информация какви грижи за здравето му трябва да полагаме и какво можем да очакваме от него.

Котенца от раждането до първите шест месеца

котка домашен любимецСнимка: iStock

Първите шест месеца от живота на котето са изпълнени с отварящи очите преживявания - буквално. Очите и ушите на котето се отварят малко след раждането на възраст около една до две седмици, след което започва неговото физическо и умствено развитие. Котето е изложено на гледки, звуци и миризми точно както човешко бебе. Всяко ново животно, човек и предмет, с които влиза в контакт, помага за формирането на неговата личност.

Dogsandcats.bg

След като едно коте напусне майка си на около два до три месеца, то ще започне да става по-независимо и любопитно. То ще изследва заобикалящата го среда, ще създава проблеми и пакости, потенциално ще дъвче неща, които не трябва, докато възрастните му зъби започват да никнат.

Докато котето навърши шест месеца, то е сравнимо по възраст с 10-годишно дете.

Котенцата стават възрастни - от шест месеца до три години

котка домашен любимецСнимка: iStock

Тъй като едно шестмесечно коте вече е сравнимо с дете на 10 години, по-възрастните котенца и по-младите мяукащи представители ще продължат да тестват своите граници, докато пораснат като възрастни. Докато вашата котка навърши една година, тя ще достигне размера си за възрастни и нейните предпочитания и навици ще са установени.

Котката на 1 година е подобна на15-годишен човек, а когато навърши 2 години - се предполага, че е като 24-годишен човек.

Котки от три до шест години

Предполага се, че това е моментът, в който мъркащите животни са възрастни, улегнали и са в разцвета на силите и здравето си. Обикновено не създават проблеми по отношение на здравето, но все пак някои котки с хронични здравословни проблеми имат нужда от повече грижи.

Петгодишна котка е сравнима с човек в средата на 30-те, така че това са най-добрите ѝ години като възрастен.

Възрастни котки - от седем до десет години

котка домашен любимецСнимка: iStock

След като вашата котка навърши около седем или осем години, някои ветеринарни лекари може да започнат да я наричат „​​възрастна“. Ако сравняваме тази възраст с хората, можем да кажем, че това са котките преди „пенсионна“ възраст.

Това е важен възрастов период, в който трябва да сте сигурни, че вашата застаряваща котка се храни здравословно, тъй като затлъстяването е често срещан проблем през тези години.

Възрастни котки - от единадесет до четиринадесет години

Вашата котка е истински старец, когато достигне единадесет години. Проблемите със ставите са често срещано безпокойство, с което собствениците на стареещи котки трябва да се справят, функционалността на органите може да започне да намалява. Кръвната картина трябва да се следи по препоръка на вашия ветеринарен лекар, за да се гарантира, че обичайните проблеми, наблюдавани при възрастните котки, са уловени рано. Диетичните промени също могат да бъдат препоръчани на тази възраст, тъй като по-възрастните котки обикновено се нуждаят от различно хранене, тъй като тялото им се променя.

котка домашен любимецСнимка: iStock

Котките „столетници“ - от петнадесет до двадесет години и повече

Котките живеят дълго време - 15-годишна котка е сравнима по възраст с човек в средата на 70-те, а когато навършат 20 години, биха били почти на 100 години, ако бяха хора.

Всяка котка на 15 или повече години трябва да посещава ветеринарен лекар на около шест месеца, за да сте сигурни, че всичко е наред с нея. Тези мяукащи животни може да приемат лекарства или специални храни и добавки за поддържане на различни телесни системи. Старите котки често имат намален слух и зрителни способности и спят през по-голямата част от деня.

Въпреки че е не е рядко срещано котка да живее до 20-те си години, със сигурност трябва да помагате грижи за мяукащия си спътник, за да може да се чувства възможно най-щастлив в тази преклонна възраст.

Вижте още:

Как да се грижа за възрастната ми котка

Кога котките достигат зрялост

Как да разбера на каква възраст е котката ми

Виж още