Натрупване на въздух между гърдите и белите дробове при котки: пневмоторакс

котка ветеринар Снимка: iStock

К акто заглавието подсказва - пневмотораксът е медицински термин за натрупване на въздух в областта между гръдната стена на мъркащите домашни любимци и белите дробове.

Тя може да се появи в следствие на травма, друго белодробно заболяване или някакво увреждане.

Симптоми на пневмоторакс при котки

Ако при мъркащият приятел се е появил проблем, при който въздух се е натрупал в гърдите, можете да следите за следните признаци:

  • Учестено дишане
  • Затруднено дишане
  • Плитко бързо дишане от корема
  • Ускорен сърдечен ритъм

Поставяне на диагноза

Причините варират в зависимост от вида на на състоянието. Травматичният пневмоторакс може да се дължи на удар (например котката ви е блъсната от кола, ако излиза навън), което да доведе до наранявания на врата или гръдния кош. Междувременно спонтанният пневмоторакс може да бъде причинен от чуждо тяло в белия дроб, рак на белия дроб, белодробно заболяване, причинено от паразити.

Dogsandcats.bg

котка ветеринарСнимка: iStock

Лечение и грижи за котката

Котки с пневмоторакс трябва да бъдат лекувани в болницата, докато натрупването на въздух спре или не се стабилизира. Ветеринарният лекар трябва да отстрани възможно най-много количество въздух и да осигури кислородна терапия, докато домашният любимец се стабилизира.

След първоначалното лечение, активността на котката трябва да бъде силно ограничена за поне една седмица, за да се сведе до минимум шансовете за усложнения. Жизнените показатели, включително дихателната честота и пулса, трябва да се проследяват от ветеринарния лекар.

По-нататъшните грижи зависят от вида на пневмоторакс, който засяга вашата котка, и от нейното здраве. Вашият ветеринарен лекар ще ви посъветва как да осигурите последващи грижи за вашата котка до последващия преглед.

Вижте още:

Видове сърдечни проблеми при котките: синусова брадикардия

Перитонит (възпаление на коремната кухина) при котки

Виж още