Защо годишните ваксини за котки са абсолютно задължителни

поставяне на ваксина на котка Снимка: iStock
В аксинациите предпазват котките от заразяване с потенциално животозастрашаващи заболявания, особено в ранна възраст. След ваксините за котенца, вашата котка се нуждае от редовни бустери, за да остане имунизирана. От какъв вид ваксина има нужда гальовния домашен любимец - зависи от различни фактори, като възраст, общо здравословно състояние и начин на живот.

От какви ваксини се нуждаят котките?

Всички котки – които живеят у дома или навън – се нуждаят от основни ваксинации за защита срещу сериозни заболявания. Това е важно, дори ако котката ви не прекарва време навън, тъй като може да се разболее по време на бягство, докато посещава ветеринарен лекар или по друг начин.

Основните ваксини покриват основните заболявания, които изпитват котките и обикновено са групирани, както следва:

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

  • Бяс: това е фатално, но предотвратимо вирусно заболяване, което може да се разпространи сред хора и домашни любимци, ако бъдат ухапани от заразено животно. Ваксината срещу бяс е задължителна за котките в много места по света. В България болестта почти не съществува и ваксината не е задължителна, но ако пътувате в страна от Европейския съюз (и не само) ваксината е задължителна.
  • Котешки вирусен ринотрахеит, калицивирус и панлевкопения: това е комбинирана ваксина, която предпазва котките от котешки щамове на вирусна панлевкопения, ринотрахеит (херпесвирус) и калицивирус – силно заразни и потенциално животозастрашаващи заболявания.

Може да се препоръчат допълнителни ваксини въз основа на рисковите фактори на вашата котка, включително:

Dogsandcats.bg
  • Вирус на котешка имунна недостатъчност (FIV) и котешка левкемия (FeLV): тези ваксини обикновено се включват за котки, които макар и да живеят у дома - излизат навън от време на време. Тези вируси могат да бъдат се предават чрез близък контакт със заразено животно.

Съществуват и ваксини срещу други определени заболявания, които не са задължителни за всички котки, но ветеринарният лекар може да препоръча, ако са необходими за вашия гальовен приятел.

График за ваксиниране на котки

поставяне на ваксина на коткаСнимка: iStock

Винаги следвайте препоръките на вашия ветеринарен лекар за това кога вашата котка трябва да бъде ваксинирана и кои специфични ваксини трябва да се поставят, но обикновено глафикът е следният:

  • Котенцата започват да ваксинират около шест до осем седмична възраст, когато навършат около 3 месеца. След поставянето на първата ваксина след около месец се поставя бустерна.
  • След това възрастните котки се нуждаят всяка година от реваксинация.

Може да вярвате, че вашата котка, която никога не излиза навън е защитена от контакт с диви животни или диви котки и не се нуждае от ваксинации, но това не е така. Мъркащите животни могат да бъдат изложени на въздушно-капкови патогени през прозорци и врати, да не говорим, ако успеят да избягат и прекарат известно време навън. Котките също могат да бъдат изложени на болести, ако ги оставяте в хотели за домашни любимци, посещават грумъри или дори при ветеринарния лекар. Най-добрият начин да защитите котката си е с редовни ваксинации, които осигуряват известен имунитет срещу обичайните котешки заболявания.

Вижте още:

Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

Котешка левкемия (FeLV)

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още