Няколко съвета как да разресваме и къпем котката

грижа за козината на котката Снимка: iStock

К отките са изключително чисти животни, но дори и най-претенциозната котка ще се възползва от малко помощ при поддръжката на козината, особено ако има дълга и пухкава козина. Разресването на вашата котка също е отличен начин за установяване на връзка, а също е добра възможност да проверите кожата и козината на гальовния приятел за образувания или неща, които заслужават вашето внимание.

Разресването на козината на котката

Добра идея е да обучите котката си да бъде четкана и разресвана от ранна възраст. Това ще предотврати появата на дразнещи възли и ще премахне мъртвата коса. Редовното четкане не само ще поддържа козината на вашата котка чиста и здрава, но и ще помогне за намаляване на образуването на космени топки.

грижа за козината на коткатаСнимка: iStock

Колко често трябва да разресваме котката? Ако тя е дългокосместа, трябва да я сресвате веднъж на ден или поне няколко пъти седмично. Късокосместите котки трябва да се разресват само веднъж седмично.

Dogsandcats.bg

На пазара може да откриете специално разработени инструменти за разресване на дългокосмести котки, но най-малкото ще ви трябва добра четка и гребен. Ако котката ви е късокосместа, ще ви трябва единствено четка, препоръчана от ветеринарен лекар.

Как да четкаме козината на котката

Ако козината на вашата котка не е твърде заплетена, просто я изчеткайте добре. Това не трябва да отнема повече от пет до 15 минути. Повечето гальовни животни обичат да бъдат четкани, но ако вашата не обича, пуснете я и опитайте отново по-късно. Козината на дългокосместите котки понякога се сплъстява. Ако забележите заплетени маси косми в козината на вашата котка, ще трябва да отделите време за внимателно, търпеливо разресване.

грижа за козината на коткатаСнимка: iStock

Задържането на козината точно под възела, докато разресвате, ще предотврати издърпването на косата. Ако козината на вашата котка е наистина неуправляема, можете да помислите за професионално подстригване при грумър. Също така помислете за намиране на правилното хранене, за да намалите отделянето на козина. Много марки храни имат серия за дългокосмести котки, като тази храна предотвратява образуването на възли и космени топки.

Време за баня на котката

Късокосместите котки не се нуждаят от къпане, освен ако не са много мръсни, имат алергии или поради някаква причина вашият ветеринарен лекар е препоръчал това. Но за дългокосместите породи къпането от време на време ще помогне да се запази козината в добро състояние и ще предотврати натрупването на мазнини. Вашият ветеринарен лекар ще се радва да ви посъветва как да къпете котката си и ще ви препоръча специален шампоан за котки.

Подгответе се за банята. Повечето котки наистина не обичат да се мокрят, но ако имате шампоан и кърпа наблизо, времето за къпане ще бъде по-бързо и лесно. За да направите нещата още по-лесни, помолете някой да помогне - тогава единият може да държи котката, докато другият мие.

  • Преди всичко старателно изчеткайте козината на котката си, за да се отървете от възлите. Това ще ги предпази от свиване и стягане във водата.
  • Ако миете котката си във ваната, пуснете водата, преди да доведете котката си. Колкото по-малко шум и движение има по време на къпане, толкова по-добре.
  • Напълнете ваната достатъчно високо, за да достигнете до корема на вашата котка. И не забравяйте да тествате водата, за да сте сигурни, че не е твърде гореща или студена. Не е нужно да използвате вана — леген ще свърши работата също толкова добре. Ще ви трябва и купа, която да използвате за изплакване.
  • Когато ваната е готова, донесете котката си и затворете вратата - не искате насапунисана котка да тича из къщата! След това внимателно я спуснете във водата и я успокойте с тих и подкрепящ глас и постоянен физически контакт.
  • Внимателно намокрете козината с купата, но не изливайте водата директно върху главата на котката си и не се опитвайте да я потопите.
  • След като започнете да миете котката си, тя може да възрази и да се опита да избяга. Не се притеснявайте, това е напълно нормално и котката ви е добре, само малко притеснена.
  • Внимателно разпенете шампоана в козината, като внимавате около лицето, ушите и очите. Когато приключите с измиването с шампоан, изплакнете козината обилно, тъй като всякакви остатъци могат да раздразнят кожата ѝ. Ако използвате подвижна душ глава, за да изплакнете котката си, дръжте я близо до тялото ѝ, за да сведете до минимум шума и пръскането.

грижа за козината на коткатаСнимка: iStock

Завийте котката си на топло. Веднага след като извадите мяукащия спътник от водата, увийте го в кърпа и нежно подсушете козината. Ако котката ви има дълга коса, особено важно е да сте нежни, за да избегнете възли, заплитане и скубане на козината. Никога не се изкушавайте да използвате сешоар, тъй като горещият въздух може да изгори кожата на вашата котка. Да не говорим и за стряскащия шум, който издава.

Може да използвате момента и да изрежете ноктите на котката. Ако процедурите дойдат в повече на мяукащия приятел, тогава оставете подрязването за друг път. Уверете се, че сте възпитали котката си от малка на този ритуал, за да може да нямате проблеми с подрязването, когато тя порасне.

Разресването на козината и къпането на котката са важни процедури, които поддържат козината ѝ безупречна. Къпането не е задължително за всички котки, така че може да се консултирате с ветеринарния си лекар дали е необходимо за вашия гальовен спътник.

грижа за козината на коткатаСнимка: iStock

Виж още