Ново проучване обяснява котешките изражения на лицето - всичките 276 от тях!

котка в близък план Снимка: iStock

Ч увствали ли сте някога, че котката ви може да ви прави физиономии? Не грешите! Всъщност мяукащите животни вероятно могат да направят до 276 физиономии, според ново проучване, публикувано в ‌Behavioural Processes‌. Ако се чудите как животно без вежди и среден размер на главата, може да направи стотици различни хизиономии, прочетете, за да чуете за вълнуващите скорошни изследвания!

Котешките лица и композиция

В проучването от 2023 г. двама изследователи, Лорън Скот и Британи Флоркевич, изследват 53 възрастни домашни късокосмести котки в заведението в Лос Анджелис, Калифорния, CatCafé Lounge. Дуото използва Системата за кодиране на лицеви действия за котки, за да измери уникалните движения на лицето. Те разгледат колко сложни са движенията на лицевите мускули на котките, както и цялостния състав на главите на котките, позициите на ушите, мустаците и размера на зениците. След преглед на близо 200 минути видео, те документират 276 различни изражения на лицето на котките и повече от половината от тях са направени за изграждане на социални връзки между тях.

котка в близък планСнимка: iStock

Записани са различни изражения на лицето

Не е трудно да се измери кога котките използват езика на тялото си, за да изразят недружелюбни или дори агресивни сигнали към друго животно, било то друга котка, куче или човек. Логично е котките да действат по този начин поради сравнително малкия си ръст в тези случаи и защото котките всъщност не трябва да разчитат една на друга за оцеляване.

Dogsandcats.bg

В това проучване е показано, че котки от двата пола, всички от които са стерилизирани и кастрирани, проявяват напористо или агресивно поведение в около 48,5% от времето. През по-голямата част от времето котките показват положително, приятелско поведение, за да помогнат за растежа и подхранването на социалните връзки повече от половината от времето.

котка в близък планСнимка: iStock

Приятелските изражения изглеждат като затворени очи, със спокойни уши и мустаци. Недружелюбните лицеви сигнали включват уши, сплескани към главата, тесни зеници и облизване на устни, за да сигнализират, че другите котки трябва да стоят настрана. Приятелските сигнали може да са скорошни адаптации към изражението на лицето на котките поради съжителство в един и същи дом, диви колонии, където множество котки се хранят и настаняват заедно, и пренаселеност в гъсто населените градове. Тъй като нищо от това вероятно няма да се случи сред дивите котки, констатациите на изследователския екип показват, че опитомяването вероятно има огромна роля в това как и защо домашните котки правят толкова много физиономии.

Котешки език на тялото

Езикът на тялото на котките отдавна е обявен за основния език за разбиране на комуникацията на котките - както между приятелите на котките, така и между котките и хората. Всеки, който е живял с котка, е виждал примери за това, включително съскане, трепване с опашките, бавно мигане, мъркане и мяукане.

Като цяло котките са самостоятелни същества и много видове диви котки всъщност не живеят на глутници или групи в дивата природа. Благодарение на опитомяването домашните котки са подложени на много повече взаимодействие с други видове, отколкото техните диви предци, което ги е принудило да развият по-сложни начини за общуване помежду си. Тъй като опитомените котки живеят толкова близо до хората, не е изключено те да са се приспособили да общуват по начини, подобни на нас, както се вижда от предпочитанията им към хора, които използват така наречения „бебешки говор“, когато се обръщат към тях .

котка в близък планСнимка: iStock

Домашните котки могат да направят до 276 различни изражения на лицето и повече от половината от тях се използват за формиране на положителни социални връзки с други котки около тях. Въпреки че предстоят още много изследвания относно котешкото поведение, това изследване прави огромен напредък в измерването на ефектите от опитомяването върху нашите котешки приятели.

Виж още