Нуждаят ли се котките от подстригване на козината на лапите

котешки лапи Снимка: iStock

В ъпреки че котките обикновено се грижат много добре за себе си, някои от тях се нуждаят от малко помощ при подстригването на козината, а всички котки се нуждаят от помощ при други грижи и поддръжка. Една от областите, които предизвикват спорове между собствениците, е окосмяването на лапите на котките. Всяка порода котки е различна и докато котките с къса или средно дълга козина рядко се нуждаят от подстригване на кичурите козина между пръстите си, по-дългокосместите котки като Мейн Куун, Турска Ангорска котка, Сибирска, Рагдол и други могат да се възползват от периодично подстригване.

Въпреки това, ако козината на лапите не създава проблем, не е необходимо да я подстригвате. Котката ви би трябвало да се чувства добре, дори ако оставите козината да расте.

Трябва ли да подкъсяваме козината на котките на лапите

В повечето случаи не е необходимо да подстригвате козината на лапите на котката. Професионалните грумъри обикновено подстригват козината в тази област, тъй като така тя изглежда по-подредена.

Dogsandcats.bg

Има някои случаи, в които трябва да подстрижете козината на това място, а именно:

  • Ако в кичурите попадат боклук и мръсотия, които се разнасят из къщата или създават дискомфорт на котката.
  • Ако кичурите дразнят котката ви, тя вероятно ще драска, ближе прекомерно или хапе козината. Отстраняването на кичурите ще помогне за облекчаване на дразненето.
  • Ако котката ви трудно ходи по твърди, лъскави повърхности, може да се окаже, че козината се под възглавничките и я кара да се хлъзга. Подстригването ще помогне за поддържане на равновесие и ще улесни удобното ходене.
  • В случай че се появи проблеми при ходене и дори до инфекция, ако е имало рана, така че подстригването е необходимо.

Въпреки че може да не е необходимо да подрязвате кичурите козина на лапите на гальовния домашен любимец, има други начини, с които може да помогнете в грижата за лапите на котката си, като гарантирате, че те са чисти и че няма риск от инфекция или други проблеми.

1. Осигурете възможности за драскане

котешки лапиСнимка: iStock

Котките могат да свършат добра работа за поддържане на собствените си нокти с редовно драскане върху абразивни повърхности. Котките, които излизат навън, често намират дървета, огради и други твърди повърхности, върху които да драскат. Това не само поддържа съществуващите нокти, но и помага за премахването на мъртвите слоеве на ноктите.

Драскането също така облекчава стреса и е метод за маркиране на територия. Ако котката ви не излиза навън, осигурете ѝ достатъчно драскалки в дома.

2. Подрязване на ноктите

Макар че котката ви до известна степен умее да поддържа ноктите си, понякога тя има нужда от помощ, а това означава, че ще трябва да подстрижете ноктите. Подрязването на ноктите е полезно за вас, защото предотвратява вкопчването на дълги и болезнени нокти и означава, че вероятността котката ви да повреди мебели и подове е по-малка.

Купете качествени нокторезачки и започнете да подрязвате ноктите, когато котката ви е коте. Това ще улесни подрязването им, когато пораснат.

3. Почистване на лапите

В лапите на котката ви, между пръстите и в възглавничките могат да заседнат различни неща. Като цяло котката ви ще може да свърши добра работа за отстраняване на повечето замърсявания и остатъци, но това означава дъвчене и потенциално гризане. Ако забележите, че котката ви има мръсни лапи, почистете ги с влажна кърпа.

4. Проверявайте за наранявания и рани

Почистването на лапите представлява добра възможност да проверите лапите, ноктите и останалата част от зоната за наранявания и рани. Котките използват лапите си много и ако стъпят върху нещо остро или нещо друго вредно, това може да доведе до увреждания, които ограничават подвижността и причиняват болка, когато котката ви се опитва да се придвижва. Бъдете нежни, но търсете ожулвания, порязвания, рани, обриви и други възможни проблеми.

5. Защита от екстремни температури и вредни вещества

котешки лапиСнимка: iStock

Лапите на котката са чувствителни и ако те ходят по повърхности, които са изключително горещи или студени. Също така, ако преминават през вещества като белина или силни почистващи течности, инсектициди или други химикали, те могат да се наранят, а още по-голяма опасност следва когато се оближат и химикалът попадне в тялото им.

Повредените лапи могат да доведат до проблеми с ходенето и обща болка, затова не бива да излагате котката си на такива вещества и да почиствате дома с препарати, които са безопасни за домашни любимци.

Котешките лапи са чувствителни и нашите котешки приятели се нуждаят от помощ за тяхната защита. Въпреки това, освен ако котката ви не проявява признаци на дискомфорт или болка, причинени от космите по лапите, няма причина да подстригвате козината. Ако козината все пак се нуждае от фино подкъсяване, можете да го направите сами или да помолите грумър да го направи вместо вас. На пазара могат да се открият специални устройства, които улесняват подстригването на тази част от козината на котките, ако искате да направите инвестиция. Проверявайте редовно лапите, особено след много горещо или студено време, за да се уверите, че са в добро състояние.

Вижте още:

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Колко мръсни са котешките лапи

Защо котките месят с лапи

Виж още