Обучение на котката: основни неща, върху които да работите

котка Снимка: iStock

К отките могат ли да се обучават? Може да се изненадате от отговора, но да, те могат да се учат на определени неща. За да обучите новото си мъркащо приятелче, трябва да разберете как мисли и как се държи.

Също така трябва да имате предвид, че гальовните животни не са като кучетата. Кучетата искат да угодят на своя стопанин. Вашето коте ще бъде по-заинтересовано да задоволи себе си! Това е много важно да се разбере още в началото, тъй като ви дава насока как да подходите в методите си на обучение и какво да очаквате (или не очаквате) от гальовния спътник!

котка на розов фонСнимка: iStock

Въпреки това, с малко разбиране и търпение, няма причина да не можете да обучите котката си. И е важно да го направите. В края на краищата, как ще режете ноктите му или разресвате козината му, ако не го обучите на тези процедури? И наистина ли искате котката ви да стои на кухненските плотове? Затова ще поговорим за основни моменти от обучението на мъркащ приятел.

Dogsandcats.bg

Основните принципи в обучението на котка

Първото нещо, което трябва да разберете, е, че котките не разбират наказанието. Насърчаването на доброто поведение е много по-ефективно. Запомнете тези три важни думи - уважение, похвали и лакомства.

Нека проявим уважение. Важно е да се държите „приятелски настроени към котките“. Знаете ли например, че котките не обичат да бъдат зяпани или че не могат да понасят внезапни шумове или движения?

Похвалите просто означават да говорите мило на котката си, да бъдете последователни и да повтаряте. Ако вашето коте има поведение, което искате да отучите (като скачане по кухненските плотове), винаги нежно и твърдо казвайте „Не!“. Ако то направи нещо, което искате да насърчите, не забравяйте винаги да го похвалите.

коткаСнимка: iStock

Което точно ни води към наградите. Има два вида награди - похвала от вас и вкусна почерпка. И двете са много мотивиращи за вашето коте.

Няколко грешки, които допускат стопаните при обучението на котката

Трябва да запомните, че повечето котки не обичат да бъдат взимани и вдигани и колкото по-рано приемете този факт - толкова по-добре. Въпреки това, докато котето е малко си струва да опитате да го научите да бъде вдигано, дори и за кратко. Това е важно, тъй като после ще ви помогне в ситуации като посещение при ветеринар или, ако трябва да вземете и да преместите котката си от дивана на стола.

Много хора неволно учат котето си на лоши навици. Вдигат мъркащото приятелче, то се мъчи и те веднага го връщат отново. Така котето се научава, че ако се бори, то постига своето.

По-добър подход е да вдигнете котето си и след това, ако се бори, продължете да го държите нежно, но здраво. Когато то се успокои - почерпете го с лакомства и го похвалете!

Проблемът с драскането

Можете ли да отучите котката да драска? Не. Гальовните животни обичат да драскат и това е естествена форма на териториално маркиране, която също дава на мускулите добро разтягане. Това означава ли, че трябва да приемете съсипани мебели? Не. Просто трябва да обучите котето си да драска на обособените за това места.

Купете на вашето коте стълб за драскане. Играйте с мяукащия спътник близо до драскалката и след това, когато го използва, го наградете с похвала и може би лакомство.

коткаСнимка: iStock

Ако котката ви надраска мебел, тя ще я маркира с аромата си и почистването му с продукт против миризми може да я разубеди да се върне там. Някои хора смятат, че поставянето на нещо като полиетилен върху мебелното обзавеждане е полезно, тъй като котенцата обикновено не са толкова склонни да драскат хлъзгави повърхности. Това не е лоша практика, така че може да опитате.

Котката ви хапе

Играта с ухапване е естествено поведение на котето. Ако вашето коте ухапе ръката ви по време на игра, незабавно прекратете сесията. Каквото и да правите, не дърпайте ръката си рязко. Това просто прави играта още по-забавна за котката и още по-болезнена за вас! Вместо това измъкнете бавно ръката си и дайте на котката си играчка, за да може да хапе нея.

Мъркащите приятели са сподобни да учат много повече неща, отколкото си мислим. Просто трябва да помним, че те не се учат като кучетата, че техния интерес е да задоволят себе си и, че трябва да сме търпеливи. С повече постоянство и усилия - можем да постигнем много с мъркащия си спътник!

коткаСнимка: iStock

Виж още