Опасно ли е поглъщането на космени топки за живота на котките

Пухкава котка Снимка: IStock

К осмените топки представляват маси козина, които вашият котешки приятел може да повърне от време на време. Но не се тревожете, ако котката ви понякога повръща малки парчета козина - това е нормално и обикновено не е причина за безпокойство. Въпреки това, голяма топка погълната коса може да блокира чревния тракт на котката и да представлява смъртоносна заплаха.

Сплъстена козина може да застраши здравето на вашата котка, ако стане твърде голяма, за да премине от стомаха към червата. Космена топка, която се забива в тънките черва, също може да представлява животозастрашаващ риск, тъй като може да доведе до запушване на червата и да изисква спешна операция.

В тази статия ще обясним какво трябва да знаете за топките косми при котките, кога трябва да се притеснявате и как можете да предотвратите образуването им.

Dogsandcats.bg

Какво представляват топките от косми при котките

Котка повръща топка с космиСнимка: IStock

Котките се почистват, като облизват козината си, но прекомерното облизване може да причини появата на космени топки. Гальовните животни ще погълнат голямо количество косми, които или се повръщат естествено на определено време или остават в стомашно-чревния тракт. В някои случаи топките косми също могат да заседнат в хранопровода, което води до възможно задушаване.

Космени топки могат да се видят при всички котки, независимо от възрастта или породата. Но мъркащите животни с гъста и дълга козина, като Персийските, или Хималайските, са по-склонни към този здравословен проблем.

Опасности, които могат да причинят топките с косми

Топките с косми могат да доведат до здравословни и поведенчески проблеми, включително:

Котка грижа за козинатаСнимка: IStock

 • Храносмилателни проблеми. Топките косми могат да се задържат в червата, което води до дискомфорт и потенциално животозастрашаващо запушване. Ако това се случи, може да се наложи операция.
 • Повръщане. Стомашните киселини, които разграждат косата, могат да увредят стомашната лигавица и да доведат до повръщане.
 • Отслабване. Ако котката ви има проблеми с храносмилането поради космени топки, тя вероятно ще яде по-малко.
 • Прекомерна грижа за козината. Ако гальовният домашен любимец изпитва безпокойство или стрес, той може да прекарва повече време в миене на козината, което може да доведе до повече космени топки.

Кога трябва да се притесняваме за космените топки

Повърнатата топка коса веднъж на две седмици или повече не би трябвало да е проблем. Въпреки това, внимавайте за някои признаци, тъй като те могат да показват, че топка коса е заседнала някъде в храносмилателния тракт, което представлява сериозна заплаха за вашия домашен любимец.

Незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар, ако забележите един или повече от тези симптоми:

 • Продължително повръщане, запушване или повръщане, без топка коса
 • Диария
 • Запек
 • Летаргия
 • Отказ от хранене
 • Честа кашлица
 • Твърд и подут корем

Как да предотвратим появата на топки косми при котки

Ако вашата котка е предразположена към топки косми, има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите прекомерното натрупване на косми в храносмилателната система:

 • Четкайте козината на котката си ежедневно. Разресването премахва излишната козина, което може да помогне за предотвратяване на образуването на космени топки.
 • Изберете правилната диета. Има специфични котешки храни, които могат да помогнат за намаляване на образуването на космени топки.
 • Увеличете консумацията на вода. Водата е от решаващо значение за правилното функциониране на храносмилателната система на вашата котка, така че се уверете, че те имат достъп до купа с прясна, чиста вода по всяко време.
 • Конкултирайте се с ветеринарен лекар дали е необходимо котката ви да приема лекарство против образуването на космени топки.

Повръщането на топка коса от време на време е нормално и не е причина за безпокойство. Това е просто резултат от натрупване на косми в стомаха на вашата котка поради щателна грижа. Въпреки това - ако забележите, че се случва твърде често или гальовният приятел видимо не се чувства добре - заведете го на преглед при ветеринар, за да избегнете запушване на храносмилателния тракт, което може да бъде опасно.

Пухкава коткаСнимка: IStock

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Ползите от Омега-3 мастни киселини за котките

Виж още