Опасности за котката в студеното време: проверявайте под капака на колата

котка под кола Снимка: iStock

П рез студените зимни месеци навън са неприятни за повечето хора, дори за тези от нас, облечени в дебели палта и шалове. За котки, които живеят навън или нямат начин да се върнат в топъл дом, се използва всяко пространство, което предлага почивка от хапещия вятър и студа. Зоната под капака на автомобила е идеална в очите на тези котки, тъй като те са защитени и често топлият от наскоро използван двигател.

Котките се качват в тези пространства, като се катерят върху колелата на колата и се движат в пространството над тях. Тогава това им предлага криволичеща, но сравнително ясна пътека нагоре под капака на повечето автомобили, където могат да се сгушат до двигателя. Котките могат да бъдат привлечени от топлината на наскоро използвана кола или подслона на неизползвана, но много котки (включително домашни котки, които се озовават навън на мокро и студено) ще пълзят около блоковете на двигателя и ще се огъват около части от всяка автомобили, които намират, за да влязат под капака.

Защо котките влизат под капаците на колите?

котка под колаСнимка: iStock

Котките често търсят топли, сухи и удобни места, където да се скрият в студено време. Телесната температура на котките е малко по-висока от тази на хората, така че те усещат студа по-лесно от нас въпреки козината си. Мъркащите приятели също търсят топли места за почивка, така че не им се налага да изразходват повече енергия от необходимото, вероятно поради хищническата си природа и необходимостта да пестят енергия за лов. Топлият автомобил предлага подслон, топлина и затворено пространство, което напълно отговаря на техните нужди, въпреки че е голямо неудобство за нас.

Dogsandcats.bg

Котките обичат да се чувстват затворени, тъй като се чувстват по-сигурни, когато са покрити от всички ъгли.

В допълнение, котка, която спи или почива на открито, е уязвима за нападение от други котки или други животни, така че пространство, което лесно се охранява и е затворено от повечето страни, е идеално.

Какво се случва, ако котка е в капака на кола?

Рядко има добър резултат от това котка да е в капака на кола. Ако колата не е карана, котката има късмет да не бъде тежко ранена или дори убита.

Ако котка е в капака на кола и колата е управлявана, ето няколко ужасни ситуации, които могат да възникнат:

котка под колаСнимка: iStock

  • Хипертермия: Вътрешната температура на капака на автомобила може лесно да достигне изключително висока температура, което може бързо да причини хипертермия. Тогава тя е изложена на сериозен риск от колапс и смърт, така че можете да видите колко опасно може да бъде самото стоене под капака на работеща кола за котка само по отношение на топлината. Признаците на топлинен удар при котки включват задъхване, вокализация, колапс, повръщане и гърчове.
  • Задушаване от изпарения
  • Изгаряния: Вътрешните компоненти на автомобила също могат да се нагорещят невероятно много бързо, което води до толкова тежки изгаряния, че могат да убият. Има съобщения за котки, спасени изпод капаците на автомобили, чиято кожа е била слепена с автомобилните компоненти около тях, което е тежко и опустошително нараняване.
  • Рани и наранявания: Котката може да мърда и да си проправя път между много части на кола, държани под капака, някои от които могат да се движат. Известно е, че котките се стряскат от стартирането на двигателя и падат върху задвижващи ремъци или части от колата се движат, когато лежат върху тях и ги затварят вътре. Това може лесно да причини смърт чрез ампутация или разкъсване, което е ужасяващо да си помислите, но за съжаление е реалност.

Могат ли котките да оцелеят под капака на колата?

Изключително опасно е за котките да са под капака на кола, когато се кара, но някои мъркащи приятели успяват да оцелеят след това изпитание. Някои котки като по чудо се разминават само с леки или никакви наранявания.

Трябва ли да проверя колата си за котки, преди да шофирам?

През по-студените месеци собствениците на автомобили винаги трябва да проверяват превозните си средства, преди да ги запалят, дори ако са били оставени само за кратко. Това е така, защото котките са ловки и могат лесно да се плъзнат в капака на колата ви, без да забележите, и много по-често това се случва, когато времето навън е лошо.

котка под колаСнимка: iStock

Има четири начина, по които може да проверите колата си за потенциални бездомни котки, преди да шофирате:

  • Огледайте колата си, преди да влезете в нея, включително под колата и върху гумите. Котките лесно се стряскат и могат да се покатерят в долната част на превозното средство, ако са под него, когато запали.
  • Ударете по капака преди да влезете в колата.
  • Проверете физически, като отворите капака на колата си.
  • Подайте звуков сигнал, преди да включите двигателя.

Какво трябва да направя, ако намеря котка в капака на колата си?

Ако отворите капака на колата си и откриете котка, която ви гледа, можете да направите няколко неща, за да ѝ помогнете. Първо, ако я намерите, след като сте шофирали, трябва незабавно да потърсите помощ, тъй като котката ще се нуждае от спешна ветеринарна помощ. Обаждането до местния приют или спасителната служба, или свързването със спешен ветеринарен лекар е най-добрият доброто действие за котки, ранени или болни от това, че са били под капака на колата.

Ако намерите котка в предния си капак, преди да сте шофирали, тя вероятно ще се опита да избяга, когато отворите предния капак. Ако се движи, дайте ѝ време да се измъкне безопасно от машината. Можете също така да ударите по капака или да натиснете клаксона (това звучи донякъде жестоко, но е по-добре, отколкото да карате с котката в колата), за да изплашите котката и да излезе.

котка под колаСнимка: iStock

Ако мяукащото животинче е стреснато и не се движи или изглежда заклещено, обаждането до местния приют за животни е най-добрият ви шанс да изведете котката безопасно. Можете да носите чифт дебели ръкавици, за да извадите котката сами, но не бихме препоръчали това поради риск от нараняване на вас или котката.

Проникването на котки под капаците на колите изглежда невъзможно, но котките са гъвкави. Те могат да се свият в малки пространства, за да стигнат до топлина и безопасност, но това също означава, че могат да си навлекат проблеми. Така че, като проверите капака на колата си, преди да шофирате през зимата или при лошо време, можете да спасите котка от потенциално смъртоносен инцидент.

Виж още