Основна информация за кожните проблеми при котките

котка у дома Снимка: iStock

О бща загуба на козина, дерматит, сърбеж по кожата, рани, инфекции, тумори и пърхот са само няколко често срещани котешки кожни проблеми. Тъй като кожните заболявания споделят подобни признаци, важно е дерматологичните проблеми да бъдат оценени от ветеринарен лекар за точна диагноза, за да се осигури правилно лечение.

Как се диагностицират кожните проблеми при котките?

котка у домаСнимка: iStock

Ветеринарните лекари обикновено разчитат на физически преглед заедно с отговори на въпроси като кога проблемът се е появил за първи път, каква храна яде вашата котка и дали нещо се е променило у дома, което може да стресира вашия домашен любимец. Понякога се използват иглени аспирации и биопсии, за да се стеснят причините за потенциално тревожни образувания.

Има ли начини да поддържаме козината и кожата на котките здрави?

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Висококачествената храна е от съществено значение, за да помогне на кожата на котките да остане еластична и добре подхранена. Когато котките не получават всички хранителни вещества, от които се нуждаят, козината им става недохранена. Поддържането на профилактиката срещу бълхи и кърлежи също може да сведе до минимум няколко кожни проблема. Котките, които са под стрес, понякога се грижат твърде много, но продуктите с феромони могат да помогнат за справяне с безпокойството.

Ако забележите, че мъркащият ви домашен любимец се чеше, козината му пада или поведението му се е променило - не чакайте, за да се конкултирате с ветеринар. Той ще може да постави точната диагноза и да насрочи необходимото лечение на гальовния приятел.

Виж още