Основни причини за стрес при котките и как да им помогнете

уплашена котка Снимка: iStock

В ъпреки че са известни със своя независим характер, котките често изпитват безпокойство и стрес. Това може да се прояви поради различни причини, които ще разгледаме в тази статия. Въпреки че бихте могли да промените някои от нещата, които предизвикват тревожност във вашата котка, някои специфични стресори може да са неизбежни, като посещението при ветеринарен лекар.

Важното в случая е вашият подход към стреса на котката. Като стпани на домашни любимци, наше задължение е да се грижим за създаването на най-спокойната и безопасна среда за тях.

Така че, ако се питате „Котката ми стресирана ли е?“, продължете да четете, за да научите повече за причините, които предизвикват безпокойство при котките, за да може да внимавате и да намалите тревожността при гальовните приятели, стига това да е възможно. 

Кои са често срещаните причини за безпокойство при котките?

 • Промени в околната среда

уплашена коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Преместването на в нов дом може да наруши чувството на котка за сигурност и познатост, точно както нови допълнения към дома, но и тяхното намаляване. Това може да включва представяне на нови домашни любимци, членове на семейството (напр. ново бебе) или липса на познат спътник (човек или животно).

 • Силни шумове

Гръмотевичните бури или фойерверките са известни стресори за животните. Внезапните силни шумове могат да стреснат и стресират котките, както и постоянните силни звуци от близкия строеж или ремонт.

 • Промяна в рутината

Котките често се чувстват най-комфортно в рутината. Промяната на графика им за хранене или игра може да ги накара да се почувстват донякъде дезориентирани и следователно стресирани. Те също могат да станат тревожни, когато собствениците им отсъстват за продължителни периоди. Това е голяма причина, поради която домашните посещения могат да бъдат от голяма полза, ако сте заети.

 • Здравословни проблеми

Разболяването или възстановяването от нараняване може да причини стрес при котките. Като алтернатива, ако те изпитват болка или дискомфорт поради основен здравословен проблем, котката ви може да прояви стресово поведение. Когато смятате, че това може да е така, силно се препоръчва пътуване до ветеринарен лекар.

 • Социален стрес

Никой не обича конфронтацията, включително котките! Споделянето на пространство или чувството за заплаха от други котки или животни в дома може да ги стресира и да предизвика териториално поведение. Добрата новина е, че някои техники могат да помогнат, когато запознавате котката си с друг домашен любимец.

 • Посещения при ветеринарен лекар

Пътуването до ветеринарен лекар е една от най-честите дейности, предизвикващи безпокойство, които котката ще изпита. Непознатата среда, манипулациите и процедурите по време на посещения при ветеринар почти сигурно ще ги накарат да показват признаци на стрес.

 • Проблеми с тоалетната

Мръсни или неподдържани котешки тоалетни, всякакви промени във вида на отпадъците или дори само конкретното местоположение на тяхната кутия могат да стресират котките, което води до неподходящо елиминиране.

уплашена коткаСнимка: iStock

 • Травматични преживявания

Предишни травматични преживявания, като злоупотреба или инциденти, могат да причинят дълготрайна тревожност при котките.

 • Социализация и непознати хора

Котките могат да се чувстват тревожни или стресирани, когато срещат непознати посетители или гости. Това е особено често срещано около празничния сезон или на семейни събирания у дома.

Разпознаването на признаците на безпокойство при вашия котешки приятел е първата стъпка в осигуряването на комфорта и грижите, от които се нуждае.

Признаци на тревожна или стресирана котка

Разбирането на езика на тялото и активността на вашата котка ще ви помогне да разберете как се чувства и следователно, ако трябва да се намесите, за да я успокоите. По-долу ще ви представим някои често срещани поведения, които ще ви подскажат, че гальовният спътник не се чувства комфортно:

уплашена коткаСнимка: iStock

 • Скриване: тревожните котки често търсят уединение. Те могат да се скрият под мебели или на уединени места из къщата, предпочитайки самотата, когато се чувстват стресирани.
 • Прекомерна грижа за козината: това поведение може да доведе до плешиви петна или кожни раздразнения, може да е признак на безпокойство при котките. Те могат да се грижат обсесивно като механизъм за справяне с тревогата.
 • Агресия: някои котки проявяват агресивно поведение, когато са разтревожени, докато други могат да избягват взаимодействие със стопаните си или да се нахвърлят, когато се ги приближите. Всичко това показва техния дискомфорт.
 • Прекомерно мяукане: мяукането на котката е техният начин на общуване, така че увеличаването може да е техният начин да ви кажат, че са притеснени.
 • Проблеми с ходенето до тоалетна: стресът може да се прояви в проблеми с уринирането и изхождането на правилното място.
 • Промени в апетита: разтревожената котка може или да преяде, или да загуби напълно интерес към храната, което води до колебания в теглото.

Как да успокоите тревожна или стресирана котка

 • Създайте безопасно пространство. Определете тиха, уютна зона за вашата котка с легло, играчки и скривалища. Това безопасно убежище осигурява отстъпление по време на стрес.
 • Рутина и последователност. Поддържането на постоянни часове за хранене, време за игра и процедури за разресване ще ви помогне да осигурите чувство за сигурност и стабилност на вашето коте.
 • Обогатяване на околната среда. Ангажирайте котката си с интерактивни играчки, стълбове за драскане и конструкции за катерене, за да я поддържате психически стимулирана и да облекчите стреса.
 • Консултирайте се с ветеринарен лекар. Ако безпокойството на вашата котка продължава или се влошава, търсенето на съвет от ветеринарен лекар е от решаващо значение. Те могат да предоставят персонализирани насоки, да изключат основните здравословни проблеми и да препоръчат допълнителни лечения или поведенчески терапии.

Разпознаването и справянето с безпокойството при котките е от съществено значение за цялостното им благосъстояние.

уплашена коткаСнимка: iStock

Разбирането на признаците на стрес, осигуряването на успокояваща среда, включването на поведенчески стратегии и консултация с ветеринар може да помогне за облекчаване на безпокойството на вашата котка. Не забравяйте, че всяка котка е уникална, така че намирането на правилната комбинация от техники може да отнеме време.

С търпение и грижа можете да помогнете на вашия котешки приятел да живее по-щастлив и по-спокоен живот.

Виж още