Отравяне на котката с антифриз

котка навън Снимка: iStock

С приближаването на студените дни и минусовите температури, трябва да се подсигурим, че мъркащите домашни любимци няма да се натровят с антифриз, който използваме, най-често за да размразим стъклата на автомобилите си, но той има широко приложение за подпомагане на регулирането на температурата за климатични системи.

Етилен гликолът е органичен химикал без мирис и сладък вкус, който се намира в антифриза и е отровен за котките. Голямото разнообразие от употреби на етилен гликол води до излагане на котки в автомобилни работни/складови помещения и климатични инсталации, където химикалите могат да изтекат или да се разлеят.

По-малко от ½ супена лъжица антифриз може да бъде смъртоносна за вашата котка. Затова трябва да бъдем изключително внимателно, ако боравим с него!

Симптоми на отравяне с антифриз при котките

В зависимост от това колко време е изминало от излагането на този смъртоносен химикал, може да очаквате различни реакции от мъркащия домашен любимец. Можем да разделим процеса по натравяне на няколко етапа:

Dogsandcats.bg
  • Етап 1: 30 минути до 12 часа след експозиция (остри признаци на токсичност)

Това е най-важното време за търсене на ветеринарно лечение. За да бъдат антидотите ефективни и да предотвратят трайно увреждане, лечението трябва да започне през първите 4 часа. Може да наблюдавате симптоми като повръщане, летаргия, нарушена координация, повишено уриниране, гърчове и кома.

Домашните любимци могат да се държат като „пияни“ на този етап на токсичност.

котка навънСнимка: iStock

  • Етап 2: 12-24 часа след експозиция (фалшиво възстановяване)

Тази фаза на токсичност не винаги се случва. Нейните симптоми са дехидратация, депресия, ниска телесна температура.

Първоначалните клинични симптоми и външният вид на домашния любимец ще се подобрят, но вътрешните токсични ефекти все още се появяват.

  • Етап 3: 12-24 часа след експозиция (бъбречна недостатъчност)

Обикновено, ако вашият домашен любимец достигне този етап на токсичност, прогнозата за възстановяване е лоша. Симптомите са летаргия, повръщане, гърчове, липса на хранене, бъбречна недостатъчност и смърт.

На този етап бъбреците на котката са сериозно увредени, така че тялото вече не е в състояние да филтрира кръвта и да произвежда урина.

Какво да направите, ако котката ви пие антифриз

Поради малкото необходимо количество токсин и тежестта на токсичността с антифриза, трябва незабавно да заведете котката си на ветеринар, ако подозирате, че е пила антифриз.

Стандартните изследвания на кръвта и урината откриват промени в кръвта, които настъпват много след експозицията и токсичните ефекти. Този тест ще открие повишени стойности на бъбреците, слабо концентрирана урина и кристали в урината на вашата котка, но обикновено тези резултати не се наблюдават до поне 3 часа след консумацията на етилен гликол.

Как се лекува отравянето с антифриз при котките

котка навънСнимка: iStock

Първоначалното лечение за излагане на котка се основава на това колко време е изминало от поглъщането. Ако са минали само 1-2 часа и вашият домашен любимец все още не проявява симптоми, ветеринарният лекар ще предизвика повръщане или ще извърши стомашна промивка, за да отстрани токсина от стомаха на вашия домашен любимец. Стомашната промивка трябва да се извършва под анестезия. Прокарва се тръба от устата към стомаха, за да се промие стомаха с вода с надеждата да се отстрани всеки токсин, който може да е в стомаха.

След това първоначално лечение, вашата котка ще бъде поставена на интравенозни течности, за да помогне за промиването на системата от токсини.

Домашните любимци обикновено се хоспитализират за 1-4 дни, в зависимост от тежестта на заболяването и и състоянието на гальовния приятел. Прогнозата варира значително в зависимост от това кога е започнало лечението. За съжаление, след като котките развият признаци на бъбречно увреждане, прогнозата е лоша.

Как да предотвратим отравяне с антифриз при котки

Най-добрият начин да защитите вашите котешки приятели от излагане с антифриз е да ги държите на закрито, което ще намали излагането им на минимум. Дръжте всички химикали безопасно защитени и далеч от любопитните лапи на мяукащия приятел.

Виж още