Отравяне на котката: как се случва, симптоми и грижи

котка у дома Снимка: iStock

М ъркащите животни са много любопитни същества, които използват носа си, за да подушат абсолютно всичко, което им се изпречи на пътя. Веднага щом прекрачите прага на вашия дом вие, вашите дрехи и покупки трябва да бъдете „проверени“ от мъркащия приятел.

Докато котката ви души всичко у дома, неволно може да погълне нещо, което не е предназначено за това и още повече - може да се окаже отровно. Например, някои предмети може да миришат доста сладко за мъркащия приятел (като антифриз), а други може да бъдат погълнати по време на процеса на миене - ако сте почистили пода с белина, котката ви след това ще стъпи отгоре, а малко по-късно ще се оближе и така може да погълне препарата.

Затова ще разглеждаме някои от най-честите ситуации, при които мъркащите животни могат да се отровят у дома, какви са симптомите и как да се погрижим за домашния любимец.

Признаци, които показва котка, която е погълнала опасно вещество

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Отравянето на мяукащия домашен любимец може да има различни прояви в зависимост от това какво е погълнала, в какви количества и цялостното здравословно състояние на котката. Признаците на отравяне на котки могат да включват:

 • Летаргия
 • Слабост
 • Повръщане
 • Скриване
 • Диария
 • Силно мяукане
 • Болка
 • Бързо или затруднено дишане
 • Промяна в честотата на уриниране или дефекация

С какво може да се отрови котката ми у дома

Освен признаците, следващия логичен въпрос е какво може да погълне нашия домашен любимец у дома, което да предизвика отравяне. Списъкът може да бъде безкраен, защото съществуват много различни предмети и вещества в нашия дом, които са токсични за нашите гальовни приятели. Някои храни, които много обичаме са опасни за нашите котки. Някои от най-често срещаните причини за отравяне на мъркащия приятел в нашия дом могат да включват:

котка у домаСнимка: iStock

 • Човешка храна - грозде, стафиди, шоколад, лук, чесън и други
 • Лекарства
 • Кремове, в това число и хормонални кремове
 • Продукти против бълхи и кърлежи за кучета (в това число и тези за котки, ако се погълнат или не се прилагат по съответния начин)
 • Поглъщане на токсични растения
 • Антифриз
 • Някои домакински почистващи препарати или препарати против насекоми/буболечки
 • Някои етерични масла

Как да се погрижа за котка, която е погълнала опасно вещество

Котките, които са погълнали нещо опасно трябва да получат незабавна ветеринарна помощ, дори ако не сте сигурни какво количество от отровата е погълнато или кога може да е настъпило отравянето. Всяко подозрение е достатъчно, за да се наложи бърза ветеринарна намеса, тъй като това може да означава разликата между живота и смъртта, в зависимост от отровата.

Освен това, някои гальовни приятели може първоначално да изглеждат добре, след като са били изложени на определенен токсичен за тях материал или вещество, но след това може да се проявят симптоми и по-силни ефекти на отровата. Затова, ако сте видяли мъркащия домашен любимец да изяжда нещо опасно, но не се проявяват симптоми - трябва да посетите ветеринарния лекар, защото ефектите могат да се появят по-късно, когато вече мъркащият приятел е пред опасност за живота си.

В зависимост от отровата, котките ще бъдат лекувани по различни начини. Ветеринарният лекар може да предизвика повръщане или да използва интравенозни течности с цел да се изхвърлят токсините от организма на котката през пикочните пътища. Локалните отрови може да изискват къпане на котката, за да се премахне опасността от поглъщане при миене на козината.

Котките и почистващите препарати у дома

котка у домаСнимка: iStock

Важно е нашият дом да е чист, за да избегнем микробите, болестите и да ни е приятно. Въпреки това, гальовните животни поглъщат опасни вещества доста повече отколкото кучетата например, защото котките се мият в голяма част от времето. Всички препарати, с които почиствате пода и повърхностите след това попадат върху козината на котката, която по-късно ще се оближе и препарата ще попадне в тялото ѝ.

Затова е от ключово значение да използваме продукти у дома, които са безвредни за домашни любимци.

Отравянето на мяукащия домашен любимец е истинско безпокойство и спешно, ако подозирате, че се е случило. Незабавната ветеринарна помощ е най-добрият начин на действие, за да гарантирате, че вашата котка има най-добрия шанс за възстановяване от отравяне. В много случаи котките, изложени на различни отрови, могат да се възстановят напълно, ако бъдат лекувани своевременно и по подходящ начин. Отравянето на котка никога не трябва да се лекува у дома, освен ако не е специално указано от вашия ветеринарен лекар.

Вижте още:

Опасности за котките в домакинството: за какво трябва да сте нащрек

Опасности за котките от почистването на дома с белина

Сапунът за ръце опасен ли е за котките

Виж още