8 признака на отравяне при котките

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

А ко котката ви се държи странно и проявява необичайно поведение, това може да се дължи на отравяне. Познаването на симптомите на отравяне ще ви помогне да идентифицирате проблема навреме и да реагирате по съответния начин. Разбира се, ако подозирате, че котката ви е била отровена, най-добрият начин за действие е да отидете при ветеринар възможно най-скоро.

1. Загуба на апетит

Загубата на апетит е първият и най-често срещан признак, че вашата котка има стомашно-чревни или стомашни проблеми. Ако гальовният приятел загуби интерес към храната и не се чувства гладен, вероятно има сериозен проблем. Наред със загубата на апетит може да има и други симптоми, които могат да показват отравяне.

2. Повръщане

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Повръщането е друг често срещан симптом на отравяне при котки. Тогава котката може да започне да повръща неконтролируемо и често в опит да премахне всичко токсично от стомаха. Когато вашата котка погълне отрова, като отровно растение, развалена котешка храна или дори токсични течности, стомахът ще започне да прави всички усилия да отстрани отровния или чужд обект от тялото.

Dogsandcats.bg

3. Диария

Подобно на повръщането, диарията се появява, когато тялото се опитва да отстрани вреден предмет или течност от тялото, или от разстройството, причинено на червата от токсина. След като опасен предмет или токсични течности преминат в червата, естественият инстинкт на тялото често ще бъде да премахне това нещо от системата.

4. Депресивно или летаргично състояние

Ако вашата котка внезапно започне да изразява променено настроение или състояние, при което изглежда потисната, без ентусиазъм или летаргия, това може да се дължи на хранително отравяне. Вашата котка може да спре да си играе с вас или да не се вълнува, когато ѝ предлагате неща, които обикновено обича. Когато вашата котка спре да изразява щастие или ентусиазъм, последвано от липса на апетит, това може да е признак за поглъщане на отровен предмет.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

5. Мускулни тремори

Мускулните тремори са неволни движения на части от тялото, дължащи се на многократно свиване и отпускане на мускулите. Мускулните тремори могат да изглеждат така, сякаш котката ви потрепва в определени части на тялото си. Тези мускулни тремори могат да бъдат причинени от няколко фактора, включително поглъщане на токсични растения или химикали. Вашата котка трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар, ако изпитва потрепване на мускулите, за да може да постави правилната диагноза възможно най-скоро.

6. Обезцветени венци

Нормалният цвят на венците на котката трябва да е подобен на този на хората - светлорозов. Когато венците на вашата котка внезапно променят цвета си в много по-ярко розово, ставайки интензивно червени, това може да означава, че котката ви има отравяне. То може да бъде поради поглъщане на токсично растение, пестициди, торове или дори от големи количества ябълкови семена. Променен цвят на венците може да възникне и ако котката ви погълне отрова за плъхове, която може да попречи на кръвосъсирването и да причини прекомерно кървене.

7. Лигавене и постоянна жажда

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Лигавенето може да бъде един от първите симптоми на отравяне на котка. Може да показва всичко, вариращо от лош вкус на токсин до увреждане, което токсините могат да причинят на тъканта на венците. Слюноотделянето може да отнеме различно време, за да се появи.

8. Затруднено дишане

Котките могат да вдишат вредни химикали, които могат да доведат до отравяне. Много химикали са вредни за котките, като въглероден оксид, пръскани инсектициди или изпарения от белина и изпарения от други силни почистващи продукти. Ако котката ви е била отровена чрез вдишване на токсичния химикал, освен другите симптоми, може също да забележите, че тя кашля и има проблеми с дишането.

Какво да направите, когато подозирате, че котката ви е била отровена

  • Незабавно се свържете с вашия ветеринарен лекар

Първата ви стъпка в подпомагането на вашата котка е да се свържете с вашия ветеринарен лекар и бързо да обясните ситуацията. Би било полезно да уведомите вашия ветеринарен лекар какво е трябвало да яде вашата котка този ден. Ако ветеринарният лекар предположи, че вашата котка е била отровена, трябва незабавно да я заведете в клиниката.

  • Не се опитвайте да лекувате котката си

След като разпознаете вероятните признаци на отравяне, трябва да се въздържате да давате на котката каквито и да било лечения или природни средства. Всички добавени течности или храни могат да влошат ситуацията.

  • Идентифицирайте възможната отрова

Помислете за всички възможни неща, които вашата котка би могла да яде през този ден и ако яденето ѝ е било същото, както винаги, може да е погълнала нещо друго във вашия дом. Направете всичко възможно, за да идентифицирате точното вещество, което вашата котка може да е погълнала или вдишала, което ще помогне на вашия ветеринарен лекар да постави диагнозата и лечението.

котка на преглед при ветеринарСнимка: iStock

Отравянето може да се случи неочаквано, особено ако вашата котка открие нови странни предмети в къщата и ги погълне без ваше знание. След като прочетете за възможните симптоми, които вашата котка може да има в случай на отравяне, вие знаете какво да очаквате и как да реагирате навреме. Отговорът възможно най-скоро може да спести ценни минути и дори да спаси живота на вашата котка!

Вижте още:

Защо алкохолът е опасен за котките

Опасни ли са за котките етеричните масла

Токсичен ли е чаят за котките

Виж още