Панкреатит при котки

котка ветеринар Снимка: iStock

П анкреасът е орган, разположен между стомаха и тънките черва. Сред функциите си панкреасът произвежда ензими, необходими за смилането на храната, както и хормона инсулин, който помага за регулиране на кръвната захар.

Когато панкреасът се възпали, храносмилателните ензими могат да се активират и да започнат да дразнят самия панкреас, което води до възпаление на панкреаса. Това състояние се нарича панкреатит.

При котките ензимите могат също да пътуват от панкреаса до стомашно-чревния тракт и в някои ситуации това може да причини възпаление в черния дроб, стомаха и тънките черва, което в някои случаи може да стане животозастрашаващо.

Dogsandcats.bg

Симптоми на панкреатит при котки

Когато панкреатитът се появи внезапно, признаците обикновено са лесни за забелязване от стопанина на мъркащия домашен любимец. Симптомите могат да включват:

  • Повръщане
  • Отслабване
  • Намален апетит
  • Диария или меки изпражнения
  • Болка в корема

Когато панкреатитът е хроничен, признаците може да са редки и може да не са толкова лесно забележими от родителя на котката. В някои дни мяукащият спътник може да се чувства добре, а в други дни - може да изглежда унил и да не обръща внимание на храната си.

Причини за появата на панкреатит при котки

котка ветеринарСнимка: iStock

Въпреки че в повечето случаи основната причина е неизвестна, панкреатитът може да засегне всяка котка независимо от нейната възраст и порода. Рисковите фактори за панкреатит при гальовните животни включват:

  • Затлъстяване
  • Основно заболяване като диабет, синдром на раздразнените черва или рак
  • Инфекция
  • Някои лекарства

Понякога промените в диетата или стресът могат да допринесат за панкреатит.

Как ветеринарните лекари диагностицират панкреатит при котки

Вашият ветеринарен лекар вероятно ще препоръча базова кръвна картина и тестове за измерване на ензима липаза, който помага за разграждането на мазнините. Високите нива на липаза в кръвта показват по-голям шанс за панкреатит.

Лечение на панкреатит при котки

Панкреатитът се лекува с течности и други лекарства в зависимост от състоянието на гальовния домашен любимец. Колкото по-рано започне лечението на заболяването, толкова по-вероятно е то да се разреши без допълнителни усложнения. В някои случаи панкреатитът прогресира до по-хронично заболяване или може да има трайни усложнения като диабет, които ще трябва да бъдат управлявани.

Като цяло, това състояние се лекува у дома с необходимите насоки от ветеринарен лекар. Обикновено гальовните приятели се възстановяват, но може да се случи заболяването да прерасне в хронично.Все пак, повечето котки се справят с някои промени в начина на живот, които могат да включват диета, чести прегледи при ветеринар.

За щастие, повечето котки се възстановяват от панкреатит. Все пак - следвайте стриктно препоръките на вашия ветеринарен лекар, за да се справите със състоянието и да върнете мъркащия домашен любимец към нормалния си начин на живот.

Вижте още:

Затлъстяване при котките

5 често срещани заболявания на котките, които се влияят от храненето

Виж още