5 често срещани заболявания на котките, които се влияят от храненето

собственик храни котка Снимка: iStock

В исококачествената, добре балансирана диета е от основно значение за здравето на вашия мъркащ приятел. Също както при нас, хората, ако не осигуряваме качествена храна на домашния любимец - той може да развие сериозни проблеми със здравето. Представяме ви само няколко често срещани заболявания при мъркащите приятели, които са пряко свързани с диетата им.

1. Затлъстяване

Това е много сериозен проблем, който засяга огромен процент от домашните котки по цял свят. Още по-лошо е, че

гальовните животни, засегнати от затлъстяване, са по-податливи на артрит, диабет, високо кръвно налягане и рак.

Dogsandcats.bg

Като отговорни собственици на домашен любимец - трябва да обърнем специално внимание на порциите и храната, която осигуряваме за мяукащия спътник. Кастрираните женски котки например, са още по-податливи към напълняване, затова зъдължително се консултирайте с ветеринарен лекар относно храненето след тази процедура.

котка с наднормено теглоСнимка: iStock

2. Панкреатит

Панкреатитът се развива, когато панкреасът се възпали, което води до освобождаване на потока от храносмилателни ензими в коремната област. Ако това се случи, храносмилателните ензими ще започнат да разграждат мазнините и протеините в другите органи, както и в панкреаса.

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, за да видите дали настоящият прием на мазнини с храната на вашата котка може да увеличи риска от панкреатит. Ако домашният любимец вече страда от панкреатит, ветеринарният лекар ще даде необходимите препоръки и лекарства, ако се налагат.

3. Инфекция на долните пикочни пътища

Котешко заболяване на долните пикочни пътища е комплекс от заболявания, които причиняват различни симптоми, включително проблеми с уринирането - извън тоалетната, повтарящи се опити за уриниране, затруднено или болезнено уриниране, кървава урина, липса на апетит и дискомфорт. Редица рискови фактори са свързани с проблемите с пикочните пътища, като много често срещана причина е стрес (предизвикан от нов домашен любимец, нов човек или промяна в ежедневието). Други рискови фактори включват ниско ниво на активност, наднормено тегло и нискокачествена храна.

Вижте още: Видове инфекции на пикочните пътища при котки

4. Сърдечни заболявания

Котките често имат проблеми със сърцето, особено ако диетата им не е правилно балансирана. Един ключов фактор за сърдечни заболявания при котките е техният прием на натрий (сол). Прекомерното количество сол в диетата причинява повишени нива на натрий. Това води до задържане на вода в кръвоносните съдове и повишено кръвно налягане.

Ако храните котката си с котешка храна не би следвало да срещате подобни проблеми, но ако позволявате на мяукащия приятел да си похапва от остатъците от вашата храна - тогава може да хапне по-голямо количество сол отколкото му е необходимо. Ако храните котката си с човешка храна, трябва да спазвате две основни правила: да е храна, която не е токсична за мяукащите животни и да не е овкусена с никакви подправки.

5. Диария

котка и тоалетна хартияСнимка: iStock

Това е често срещан проблем при гальовните животни и може да се появи поради различни причини. Има два основни типа диария: диария тънките черва и дебелото черво. Мяукащите животни с диария на тънките черва обикновено произвеждат големи количества меки изпражнения, но го правят само няколко пъти на ден. Когато говорим за диария на дебелото черво, засегнатите котки обикновено се напрягат, за да произвеждат малки количества воднисти изпражнения често през деня. При тези състояния ще трябва да поговорите с ветеринарния лекар относно промени в диетата, които можете да направите.

Както се казва за нас, хората „Ние сме това, което ядем“, за гальовните животни се отнася абсолютно същото. С разликата обаче, че те не правят своите избори, а разчитат на нас, тъй като ние храним домашните си любимци. Дори и да имаме много лакома котка у дома - отговорността да я храним с правилната за нея храна и поддържането на здравословно тегло е изцяло наша.

Вижте още:

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Котешка диария: няколко лесни идеи за лечение

Затлъстяване при котките

Виж още