Пет често срещани котешки храносмилателни проблеми

котка лежи Снимка: iStock

П роблемите с храносмилането при котките са сравнително често срещани и много стопани на домашни любимци ги смятат за нормални. Но ако котката ви повръща редовно или има течни изпражнения, значи нещо не е наред и си заслужава да се промени. Може да е време да промените храната или средата им и определено е време да говорите с вашия ветеринарен лекар. Ето няколко съвета за решаване на най-често срещаните проблеми с храносмилането на котките.

1. Чревни паразити

Вътрешните паразити са често срещан проблем при котките - дори тези, които не излизат навън. Най-трудният аспект на диагностицирането и лечението им е, че една котка може да има паразити и да не покаже признаци. Най-често срещаните чревни паразити при котките включват анкилостоми, кръгли червеи и тении.

Признаците за нахлуване на чревен паразит в храносмилателната система на котката могат да включват:

котка лежиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Повръщане
  • Диария
  • Червеи във фекалиите или повръщаното
  • Отслабване
  • Подут корем

2. Запек

Запекът е друг често срещан проблем на храносмилателната система на котката. Той може да бъде причинен от дехидратация, болка, проблеми с подвижността в дебелото черво или друго.

Повтарящият се запек обаче е сериозна работа. Решенията на вашия ветеринарен лекар може да включват увеличаване на приема на вода от вашия домашен любимец чрез допълване на суха храна с консервирана, препоръчване на повече упражнения или насърчаване на безопасно отслабване. Вашият ветеринарен лекар може също да препоръча преминаване към котешка храна, която е формулирана да помага на котки с храносмилателни проблеми. Ако котката ви някога кричи във и около тоалетната си без резултат, най-добре бързо да я прегледа ветеринарен лекар.

3. Космени топки

котка лежиСнимка: iStock

Космени топки се образуват, когато котка поглъща разпусната коса, докато се мие. Тази коса обикновено преминава през храносмилателния тракт на котката и се отделя. Ако обае тази козина остане в стомаха, тя може да се събере заедно, образувайки космена топка. Ако вашата котка понякога повръща космени топки (не повече от веднъж месечно се счита за нормално), тогава не е необходимо да се обаждате на вашия ветеринарен лекар.

4. Възпалителни заболявания на червата

котка лежиСнимка: iStock

Когато котката има проблеми като повръщане, диария и загуба на апетит да има възпалително заболяване на червата. Точната причина не е известна, но се смята, че възниква поради комбинация от генетично предразположение и аномалии в комуникацията между имунната система, околната среда и микробиома на червата.

5. Хранителни алергии

Истинските хранителни алергии са относително редки при котките. Когато се появят, вашата котка може да изпита стомашно-чревни признаци (повръщане, диария или газове), кожни признаци (сърбяща кожа, червени петна и косопад) или и двете. Най-често срещаните хранителни алергии при котки включват храни, които съдържат говеждо, млечни продукти или риба.

Ако вашият ветеринарен лекар подозира, че котката ви има алергия, може да предпише 10-12 седмично изпитване на храна с терапевтична храна. През този период трябва да храните котката си само с препоръчителната храна, за да изключите съставките, към които може да е алергична. Ако котката ви яде нещо друго през това време, трябва да започнете опита с храната отначало. При наистина алергичен пациент стомашно-чревните признаци обикновено трябва да изчезнат за 2-3 седмици, а кожните признаци да изчезнат за 8-12 седмици.

котка лежиСнимка: iStock

Не се паникьосвайте, ако котката ви внезапно развие храносмилателен проблем. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне да установите причината за проблема и да изготвите план, който да помогне на вашата котка да се почувства по-добре.

Виж още