Плюсове и минуси на котешката постелка за тоалетна от дървесни влакна

котешка постелка от пелети Снимка: iStock

А ко имате няколко пухкави приятелчета в къщата, добре знаете, че миризмата от котешката тоалетна не е най-приятното нещо на света и всячески се стараете да я сведете до минимум, като почиствате тоалетната редовно или търсите постелка, която абсорбира добре котешките отпадъци.

Ако сте стратегически настроени, вероятно сте изпробвали и много различни видове пясък за котешката тоалетна. Намирането на добър вариант, който да образува бучки, да се почиства лесно, да не се разнася из къщата, плюс да премахва и намалява миризмите, може да се окаже трудно. Интересното е, че има един вариант на постелка, който обикновено попада под радара, и това най-често е постелката от растителни влакна, като любим вариант на повечето собственици е от пелети. Те са подходящи за дългокосместите котки, тъй като са направени от по-едри растителни влакна, а това прави трудно тяхното полепване по козината.

Затова днес ще се задълбочим в този конкретен вид пълнеж за котешки тоалетни и ще разберем дали си заслужава шума или не!

Какво представляваат растителните постелки за котешка тоалетна

котешка постелка от пелетиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Както името подстазва това са естествени продукти, който се произвежда от дървесна маса. Дървесината се смила, пресова и дезинфекцира. След това се превръща във вид на пелети, стърготини или друго, които ще получите, когато закупите този вид постелка.

Когато вашето гальовно животинче използва кутията, влагата разгражда пелетите, които абсорбират течността. Естественият растителен аромат и абсорбиращият материалъщо на пресованата дървесина с помагат за намаляване на миризмите на амоняк и други неприятни такива.

Тази постелка е много лека, а освен това някои марки могат да се пускат в тоалетната. Благодарение на консистенцията на дървесните пелети, тя се разгражда лесно. Няма да се налага да се притеснявате за запушване или блокиране на водопроводната система.

Как тази постелка ограничава разпространението на миризми

В растителната постелка не се използват изкуствени ароматизатори за прикриване на миризми. Вместо това формулата от дървесни стърготини върши отлична работа за неутрализиране и намаляване на миризмата на амоняк и урина. Въпреки това, тя не винаги върши най-добрата работа за спиране на миризмата на изпражнения.

котешка постелка от пелетиСнимка: iStock

Друг фактор обаче е естествената миризма. В зависимост от личните ви предпочитания може да харесвате или да ненавиждате дървесния аромат. Имайте предвид обаче, че марката, която сте избрали, може да има значение за това колко силна е миризмата на самата тоалетна, но обикновено тя има по-меки и топли нотки, отколкото аробатизираните постелки.

Как растителните постелки се слепват

Комбинираните тоалетни са чудесани, тъй като изискват по-малко работа за вас. Вместо да се налага да почиствате и подменяте цялото съдържание на котешката тоалетна на всеки 5-7 дни, просто трябва да изгребвате твърдите бучки, които се образуват от влагата, съединяваща се с пясъка. Не само това, но и колкото по-твърди са бучките, толкова по-добър контрол върху миризмите ще имате.

Прах и следи в дома от котешката тоалетна

Прахът от котешките тоалетни често е проблем за много собственици, а също предизвиква и алергични реакции. Ако вие или вашето космато кълбо имате някакви респираторни заболявания или сте алергични, прашната постелка може да бъде голям проблем. Дори и да не страдате от нищо, тя пак не е препоръчителна за дишане.

Когато става въпрос за растителната постелка (особено тази с едрите пелети) прахът е значително по-малък.

котешка постелка от пелетиСнимка: iStock

Един от аспектите на този котешки пясък, който все още не сме засегнали, е цената. По принцип този вид постелка е малко по-скъп от бентонитните или силиконовите, но големият плюс на растителната постелка е, че е доста икономична, така че може да компенсира по-високата си цена.

Изборът на пясък за котешка тоалетна често е по-важен отколкото всичко друго около котката ви. Все пак трябва да се съобразите с много фактори - цена, почистване и дали котката ви харесва определен вид котешка постелка или не.

Виж още