Египетска мау

египетска мау Снимка: Istock

Други имена

Egyptian Mau

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-38 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

9 - 15 г.

Произход

Египет

История

Древните египтяни са първите хора, оставили обширни доказателства за съюза на хората с домашните котки и доказателство за това са множество писания, статуи и папируси с котки, които датират от преди повече от 4000-5000 години. Предполага се, че котките са били приветствани за първи път заради способността си да държат гризачите далеч от зърнените култури, иначе казано – храната, и по този начин да предотвратяват глада. Също така са защитавали населението и от змии, като са ги убивали.

По-късно, египетските домашни котки стават любими спътници в домакинството, а след това и свещени животни, свързани с боговете. Доказателства за това са древноегипетските изображения и скулптори, в които ярко присъства петниста котка, която най-вероятно е предшественикът на Египетския мау. Изкуството показва, че тази котка е почитана в култ.

Египетската мау се „присъединява“ към европейските котки в началото на 1900-те години. Любителите в Италия, Швейцария и Франция са работили за развитието на породата. След двете световни войни обаче, породата почти изчезва, както се случва с много други.

Все пак, руската заточена в Рим принцеса Натали Трубецкой успява да спаси няколко оцелели представители на породата. През 50-те години тя емигрира в САЩ, където носи три котки Египетска мау със себе си. След пристигането, Трубецкой създава развъдник и започва да популяризира породата. В последствие те се признават от Асоциацията на любителите на котки (The Cat Fanciers Association-CFA).

Dogsandcats.bg

В разработването на породата взима участие и Джийн Мил, която „създава“ Бенгалската котка.

Външен вид

Египетската мау е забележителна със своята петниста козина. Тялото е елегантно и гъвкаво, а движенията – грациозни. Задните крака са по-дълги от предните, което ги прави отлични и много бързи скачачи. Отличителна черта на египетските котки мау е буквата „М“ на челото, което понякога се нарича „скарабейски бръмбар“, което е типично за котките с шарка таби. Въпреки това, вместо традиционните окраски на таби (които се характеризират предимно с линии), Египетската мау е петниста. Козината е блестяща и се среща в няколко основни цвята - сребърно, бронз, дим черно, карамел, синьо, а дължината е средна. На допир е копринена и фина. Ушите им са широко разположени, а леко бадемовите на форма очи са зашеметяващо ярко зелени.

Характер

Египетската мау е царсвена и интелигентна котка. Представителите са лоялни съм стопаните си и често си избират любимец в семейството, с когото да се обвържат най-силно. Към непознати могат да са скептично настроени, но след като свикнат се отпускат. Те са енергични котки, които обичат да се движат и да се катерят нависоко. Задължително трябва да им осигурите високо котешко дърво или рафт, за да могат да наблюдават от там.

Те се разбират добре с други котки и са да достатъчно независими, за да се справят сами, ако пътувате или прекарвате много време извън дома.

Здраве

Те са здрави котки, поради внимателното кръстосване и развиване на породата, но все пак могат да се сблъскат с определени състояния. Едно от тях е пателарна луксация или парадонтално заболяване на зъбите с напредването на възрастта. Някои представители могат да са по-чувствителни към анестезия, така че трябва много да се внимава при извършване на процедури или кастриране.

Грижа

Козината на тези приятели не е дълга, така че грижите за нея могат да са по-рядко. Разресване с четка един или два пъти в седмицата ще я поддържа красива и здрава. Почистването на зъбите също е препоръчително.

Хранене

Египетската мау няма специфични за породата хранителни нужди, но е важно да се разбере колко и какво трябва да яде. Сухата и мократа храна са задължителни, а лакомствата – в малки количества. Както всички котки – след кастриране може да напълнее, така че трябва да я храните според препоръките на ветеринарния лекар.

Деца и домашни любимци

Активният и игрив Мау е перфектен избор за семейства с деца и кучета или котки. Тези приятели са много умни, така че биха се справили добре с малки деца, които все още се учат как да комуникират с животни. Тъй като са енергични, но в същото време и тихи в моментите на почивка, ще балансират прекрасно домашната обстановка.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Послушност

Още породи котки

Виж още