12 прекрасни породи котки, които се срещат в сиво и бяло

котка Снимка: iStock

М ъркащитте животни могат да се срещнат в разнообразни цветове и шарки - оранжево, тигрово, бяло, черно, сиво... Една много красива комбинация е котка в цвят бяло и сиво, затова в тази статия ще ви представим породи, които могат да се открият точно в този цвят (както и в други). Списъкът включва всякакви видове котки - дългокосмести, късокосмести, големи или по-малки мъркащи животни.

1. Сибирска котка

Тези пухкави приятели могат да се открият в най-различни цветове и бяло-сивото не прави изключение. Те са пухкави, големи котки, с красиви черти и мил характер. Също така са чудесен спътник за хора, които страдат от алергия към мъркащи животни, защото няма да кихате от тях. (Предупреждаваме, че въпреки всичко е добре да се консултирате с лекар или да прекарате известно време с такава котка преди да заживеете с нея, за да видите дали предизвиква реакция на вашето тяло.)

2. Персийска котка

Една от най-разпознаваемите и популярни породи котки, а именно Персийската има дълга история, датираща от 1600 г. Тяхното характерно дълго палто се открива в много цветове - включително бяло, сиво, сребристо и кремаво. Поради гъстата си козина и плоските лица, тези приятели изискват доста голяма поддръжка и ежедневно четкане и избърсване на очите, за да бъдат здрави.

3. Рагдол

Характерните ярко сини очи на Рагдол породите са безумно красиви и чудесно съчетание за пухкавата им сиво-бяла козина. Тази популярна средно голяма порода е привързана, умна и игрива и често се вижда да се гушкат със стопаните си в леглото. Въпреки че имат дълга козина, тя се поддържа лесно с редовно разресване.

Dogsandcats.bg

4. Мейн Куун

Ако обичате голяма котка, Мейн куунът е точно за вас. Едрото им тяло, съчетано с буйната дълга козина, ги кара да се извисяват над повечето други домашни котки. Тази плътна козина се открива в разнообразие от зашеметяващи цветове - включително сиво и бяло, разбира се.

5. Норвежка горска котка

коткаСнимка: iStock

Норвежките горски котки са привързани, спокойни другари, които искат да бъдат приятели с всеки, когото срещнат. Породата е голяма и активна, така че се нуждаят от достатъчно пространство за бягане и игра. Техните дълги кичури се срещат в редица цветове, включително сребристо и бяло, и изискват редовно разресване.

6. Американска грубокосместа

Американските грубокосмести котки могат да бъдат с почти всякакъв цвят и шарка. Тяхната определяща черта е уникалната по-твърда козина, откъдето идва и тяхното име. Козината им може да бъде в много цветове и изисква по-малко разресване от повечето котки, но повече къпане.

7. Американска късокосместа

Тъй като са били отглеждани в продължение на векове, за да гонят плъхове, Американските късокосмести котки все още имат силен стремеж към плячка. Но днес те са по-склонни да ловуват играчки, отколкото мишки или птици.

Късата, гъста козина на породата е лесна за поддръжка, съответстваща на тяхното приятелско и непринудено отношение. И макар да изглеждат сякаш са смесена порода, чертите на Американската късокосместа са по-ясно изразени и породата има своя характеристика.

8. Екзотична късокосместа

коткаСнимка: iStock

Екзотичните късокосмести съчетават очарователно гладко лице с лесна за поддържане средна на дължина козина. Могат да се открият в различни цветове и сиво-бялото не прави изключение.

9. Шотландска клепоуха

Незабавно разпознаваеми с очарователната си кръгла глава и сгънати уши, Шотландските клепоухи са сладка порода, която е чудесна за съжителство. Техният размер и козина, които не изискват поддръжка, ги кара да се вписват безпроблемно в почти всяко семейство.

10. Корниш Рекс

Тази по-малка, стройна порода има отличителен външен вид поради огромните уши и очи приличащи на буболечки, в съчетание с къса кадифена козина. Котките Корниш Рекс са невероятно любопитни и игриви, което ги прави перфектни за любителите на котки, които търсят високоенергичен спътник. Козината им се среща в различни цветове, но често е сива и кремава.

11. Египетска Мау

Известни с уникалната си естествена петниста козина, тези приятели обикновено са бели с по-тъмно сиви ивици и петна. Но поразителната порода може да предложи повече от великолепната си къса козина. Тези котки имат завладяваща история като египетска порода и привързана, лоялна личност.

12. Европейска късокосместа

коткаСнимка: iStock

Среща се често в домакинствата в цяла Европа, европейската късокосместа котка не изисква поддръжка и е приятелски настроена. Въпреки че са невероятно лоялни, те обичат да се разхождат навън, така че трябва да бъдат внимателно наблюдавани, докато са близо до отворени прозорци или счупени врати. Козината на породата се среща в безброй цветове и палта, но популярна комбинация е сребристото таби.

Вижте още:

4 египетски породи котки

9 породи котки със склонност към напълняване

6 различни цвята, в които се срещат Бенгалските котки

Виж още