4 египетски породи котки

Савана Снимка: iStock

Н е е тайна за много хора, че изящните котки от Египет са били ценени от фараоните - толкова много, че много са били погребани с тях. Всъщност мумиите на древните египетски котки са домашни котки, а не диви животни. Предвид дългата история на тези котки - това означава ли, че всички котки идват от Египет? Отговорът е - не точно.

Най-старите известни археологически находища с котешки и човешки останки датират отпреди 9500 години в Кипър на юг от Турция – около 5000–6000 години преди съществуването на древната египетска цивилизация. Генетичните изследвания са установили, че всички домашни котки, включително чистокръвните и свободно скитащите котки, произлизат от  региона на Северна Африка и Близкия изток. Опитомяването вероятно е станало за първи път в Западна Азия.

Съвременните котки рядко имат предци от определена порода, тъй като изключително кратката история на ръководеното от човека селективно развъждане на котки все още не е преодоляла много по-дългата история на котките, които се размножават свободно сами.

И все пак - нека да преминем към списъка с гальовни животни, за които се предполага, че имат истински египетски корени и за смесените такива.

Dogsandcats.bg

1. Египетска мау

египетска мауСнимка: iStock

Въпреки че всички на пръв поглед тази котка изглежда като 100% египетска (неслучайно е името), всъщност ДНК изследвания разкриват, че породата, която познаваме днес, всъщност е предимно от европейски и северноамерикански произход. Всъщност се оказва, че тази порода е свързана с Мейн Куун, Корат, Турски ван. Въпреки това някога тези котки със сигурност са бродили в района на Египет, защото е открит комплекс от пирамиди на 6000 години, където археолозите се натъкват на множество древни Египетски мау във формата на мумия и статуя.

Ангажиращи и интелигентни, Египетските мау също са сладки мъркащи животни, които обожават своето човешко семейство и обикновено един човек в частност. Доста бдителни, обичат да наблюдават света си отвисоко, така че се уверете, че тяхното котешко дърво е достатъчно високо.

2. Чаузи

С огромният си размер Чаузи е една от най-големите породи домашни котки. Според Международната асоциация на котките (TICA) тези хибриди от джунгла и домашни котки са изследвали света, появявайки се преди векове чак в Югоизточна Азия и Индия. Но първото записано умишлено размножаване на тези гальовни животни става пред 90-те години. Тази порода печели статут на регистрация като официална порода котка според TICA през 1995 г.

По характер, тези гальовни животни са много любопитни и умни. Те са активни домашни любимци, така че не се препоръчват на неопитни стопани или малки жилища. Добре е да имате достатъчно пространство на разположение, за да може Чаузито да играе и да изразходва енергията си.

3. Абисинска котка

Въпреки че Абисинската котка като порода е усъвършенствана в Англия, въвеждането ѝ в тази страна и други може да е резултат от колонисти и търговци, които спират в Калкута, главното пристанище на Индийския океан. Освен това името идва от Абисиния, сега съвременна Етиопия. Генетичните изследвания показват, че тези гальовни приятели със сигурност имат някаква връзка с египетските котки.

Този елегантен спътник винаги ще бъде представител на царствени котки в нашите очи и те са една от най-популярните породи котки в света с причина. Тези котки са много красиви, изящни, интелигентни и много активни. Ако имате такава у дома - уверете се, че сте осигурили достатъчно забавления.

4. Савана

Тази рядка красавица от смесени породи предизвиква много въпроси, тъй като е сравнително нова в света на котките. Освен това технически не е египетска котка, тя се появява на сцената в средата на 80-те години на миналия век като кръстоска между дивата африканска котка Сервал и домашната Сиамска котка - оттук и името Савана, препратка към тревистите равнини, които сервалите наричат ​​свой дом.

Наистина брилянтна котка, най-добре е Савана да се забавлява, така че бъдете сигурни, че тя има достатъчно играчки и места за катерене. Също така - тези котки са чудесни за разходка на каишка, а ако имате двор, който можете да обезопасите, така че да не избяга - това ще бъде рай за нея.

5. Сфинкс (Не съвсем!)

СфинксСнимка: iStock

Макар че асоциираме в съзнанието си Сфинкса с египетска котка, всъщност тази порода произхожда от Канада. Там тези приятели се появяват случайно - в резултат на естествена генетична мутация се ражда коте без косми. Тъй като тези представители много приличат на котки от египетската митология - името им става „Сфинкс“. Разбира се, това е само заради тяхната прилика, както споменахме - те произхождат от доста по-далечно и студено кътче на света.

Като характер тези приятели са мили и отдадени на хората си. Те са много грациозни и красиви (макар че повечето хора не ги възприемат така, защото не са пухкави). Всъщност тези котки са наистина очарователни, когато се видят на живо.

Изглежда египетските котки, почитани някога от фараоните за изгубили дирите си през вековете и са се смесили с останалите мъркащи приятели по света. Трудно можем вече да кажем коя котка е наистина „египетска“ и коя не.

Виж още