13 от най-здравите породи котки

Сибирска котка Снимка: iStock

К отките са склонни да страдат от по-малко наследствени здравословни проблеми от кучетата, а за тях се казва, че имат девет живота, защото могат да влизат и да излизат от трудни ситуации без видимо лоши последици. Средностатистическата котка може да живее около 16-17 години и макар и рядко, със сигурност не е нечувано котка да достигне 20-годишна възраст.

Въпреки това мяукащите животни не са застраховани от здравословни проблеми и могат да се разболеят. Въпреки че изборът на една от следните породи все още не е гаранция, списъкът по-долу е съставен от породи гальовни животни, които са по-малко предразположени към здравословни проблеми или поне не такива, които са нелечими.

1. Турски ван

Тези гальовни животни произхожда от планините на Турция, въпреки че може би е по-известна като турска улична котка. И в двата случая тази история вероятно е допринесла за здравето им. Турският ван не само е щастлив да бъде около вода, но дори може да плува добре.

2. Американска късокосместа котка

Американската късокосместа котка е много популярна порода котки и е популярен домашен любимец, особено в родината си. Тя е много привлекателна за гледане, невероятно умна и е грижовна и любяща котка, която ще прекара часове в скута ви, ако ѝ позволите. Въпреки че е предразположена към същите сърдечни заболявания като всички котки, като цяло се смята за здрава и издръжлива малка порода.

Dogsandcats.bg

3. Хавана браун

Сибирска коткаСнимка: iStock

Хаванската кафява котка е забележителна на външен вид, въпреки че името ѝ е подвеждащо. Той е кафяв, но не идва от Куба и всъщност е роднина на Сиамската котка. Въпреки че породата може да изглежда неприветлива, тя обича ласките и с удоволствие ще се сгуши върху вас в продължение на часове. Те също така обичат да играят, така че бъдете готови да вложите малко работа с играчките за котки с тази порода.

4. Руска синя котка

Руската синя котка всъщност е почти естествена порода. Тази зашеметяваща цветна козина на практика е такава, с каквато породата се е родила, въпреки че някои селективни развъждания са помогнали за запазването на невероятния цвят. Дори повечето от котките в този списък са предразположени към някакви наследствени заболявания, но единственото заболяване, което се смята за често срещано сред Руската синя порода, е камъни в бъбреците: болезнено, но обикновено не е животозастрашаващо.

5. Корат

Котката Корат идва от Тайланд, където се смята за талисман за късмет, защото някога е била използвана, за да държи гризачите далеч от складовете за зърно. В днешно време тези гальовни животни са популярни като порода домашен любимец и въпреки че се смята за много здрави, те са и малко нуждаещи се и не обичат да бъдат оставяни сами за дълъг период от време.

6. Сингапурска котка

Сибирска коткаСнимка: iStock

Сингапурската котка е много малка, но това не означава, че е крехка. Поне не и когато става въпрос за наследствени заболявания и болести. Сингапурата е здрава порода, която обича хората. Те с удоволствие ще прекарват времето си с вас, така че са чудесна компания.

7. Египетска мау

Египетската мау е още една порода, която може и да не произхожда от титулярната си страна. Той обаче е единствената порода, която има естествено петниста козина. Египетската мау е много активна котка и ще се радва на игрите. Освен това е привързана към семейството си, но може да бъде доста срамежлива с непознати.

8. Бомбайска котка

Бомбайската котка има вид на миниатюрна пантера и може да е предразположена към хипертрофична кардиомиопатия, както много други породи котки. Подобно на дива котка обаче, тя ще яде винаги, когато има храна, така че е жизненоважно да контролирате стриктно диетата ѝ, за да предотвратите наднорменото ѝ тегло. Без значение колко здрава е породата котка, наднорменото тегло е опасно.

9. Балийска котка

Балийската котка има същите цветове като сиамската и в повечето случаи има поразително сини очи. Тя е много дружелюбна и ще се сближи изключително много със своите човешки стопани. Освен това продължителността на живота ѝ достига до 18 години и дори повече.

10. Мейн Куун

Породата Мейн Куун е може би най-известна с това, че е гигант, въпреки че изострените уши и величествена козина също са сред най-хубавите ѝ черти. Тази порода е отглеждана, за да оцелява през суровите студени зими. Тези големи приятели са доста издръжливи и здрави.

11. Американска грубокосместа котка

Американската грубокосместа котка е домашна котка с продължителност на живота около 10 години. Тя е мила и любвеобилна, която ще се разбира с всички членове на семейството.

12. Сибирска котка

Сибирска коткаСнимка: iStock

С очаквана продължителност на живота до 15-18 години Сибирската котка може да се радва на дълъг и пълноценен живот. Тази порода е известна с това, че е много игрива и ще се разбира с всички членове на семейството, включително с деца и дори с кучета.

13. Японски бобтейл

Освен че има бобтейл, тази порода е известна с това, че е високоенергийна котка, която се смята за издръжлива и дълголетна. Широко разпространено е и мнението, че това е една от най-старите изцяло естествени породи котки.

Освен породата не трябва да забравяме, че основен фактор за дълголетието на домашната ви котка е начинът на хранене, редовните игри и забавления, ниското ниво на стрес и рутинните ветеринарни грижи. С нужното внимание и отдаденост, ще имате котешки спътник за достатъчно дълго време, който се радва на чудесно здраве!

Вижте още:

5 египетски породи котки

Топ 7 породи котки, които ще се разбират с децата ви

8 съвета за нови собственици на котки

Виж още