11 породи котки, които живеят дълго - част 1

момиче и котка Снимка: Pixabay

М акар и да не е нещо нечувано котките да навършат 15 години, все пак някои породи се отличават като дълголетни спътници на хората. Разбира се, няма гаранция, че тези видове ще доживеят 20 години, дори и повече, тъй като това е строго индивидуално и зависи от редица фактори.

Не е изключено да имате мяукащ спътник, който не е нито една от тези породи и въпреки това да бъде чуден ваш съквартирант в продължение на много повече години. Независимо каква порода е котешкият ви приятел, качественото хранене, игрите и физическата активност, заедно с редовните прегледи при ветеринар са част от рецептата за дълголетие и добро здраве.

И така, кои са породите котки, които се славят със завидно дълголетие?

1. Сиамска котка

Една от класическите породи мъркащи домашни любимци, които се срещат из цял свят, а средната продължителност на живота им е от 15 до 20 години. Тези приятели са социални, мяукащи силно и прекрасни съквартиранти. Някои от тях са предразположени към зъбни проблеми и респираторни заболявания, но като цяло няма значителни опасения за тяхното здраве.

Dogsandcats.bg

2. Бурманска котка

Тези представители се появяват чрез кръстоска между малка кафява котка от Бирма или днешен Мианмар и Сиамска. Въпреки екзотичния си произход, породата е разработена в Америка. Тези котешки приятели са социални и игриви и могат да живеят между 10 и 17 години.

2. Персийска котка

персийска коткаСнимка: Pixabay

Подобно на Сиамците, тези мяукащи приятели са едни от най-старите и разпространени из цял свят породи. На големина са средни, имат сладка и кръгла муцунка и се срещат в разнообразни цветове. Те са спокойни и често обичат да мързелуват. Най-прекрасното е, че могат да бъдат наши съквартиранти между 8 и 17 години.

3. Савана

Тази прекрасна дива котка е смесица между красивия африкански сервал и домашна котка. Породата се препоръчва за опитни стопани, тъй като не е напълно опитомена и може да има доста непредсказуем характер и активен, смел темперамент. Все пак, тези дивачета са приятелски настроени към хората и могат да прекарат доста време с вас - от 12 до 20 години.

4. Египетска мау

Тези представители имат петниста козина и са чудни приятели  на хората. Могат без проблеми да се превърнат във важна част на всяко едно семейство. Макар и някои от тях да са предразположени към определени заболявания, средната продължителност на живота варира от 9 до 15 години.

5. Рагдол

Тези приятели са много сладки и пухкави и са едни от онези котки, които човек трудно може да устои да не ги намачка. Те са спокойни, обичат стопаните си и могат да ги преследват навсякъде. Като цяло породата е здрава, макар някои представители да са предразположени към камъни в пикочния мехур или сърдечни заболявания. Все пак средната им продължителност на живота е около 15 години или повече.

6. Балийска котка

Предполага се, че тези представители се появяват като мутация на Сиамците. Балийската котка е приятелски настроена към стопаните си, енергична и чудесен съквартирант. Живеят от 12 до 20 години.

7. Руска синя

Тези красиви приятели са прекрасни съквартиранти. Те са сравнително спокойни и се привързват към семействата си. Обичат да се излежават с часове по възможност на най-слънчевото място и високо място. Живеят между 15- 20 години, така че с правилните грижи, можете да им се радвате дълго време.

8. Бомбайска котка

Тези миниатюрни пантери са много добри спътници на хората и бързо се привързват към стопаните си. Отличителният им белег е красивата, лъскава черна козина. Средната продължителност на живота им е от 9 до 16 години.

9. Американска късокосместа

Американска късокосместаСнимка: Pixabay

Тези приятели са много игриви, добри по характер и доста лесни за отглеждане. Обикновено не изискват твърде много внимание, така че са от породите, които се гледат лесно, ако нямате много време за тях. Тези котки са здрави и имат малко генетични дефекти. Живеят между 15 и 20 години.

10. Австралийски мист

Тези котки не се срещат много често, особено в нашите ширини. Както името им подсказва - разработени са в Австралия. По характер са нежни, спокойни и не изискват твърде много грижи от собствениците им. В допълнение, са здрави и не са предразположени към много заболявания. Продължителността на живота им е от 15 до 18 години.

11. Сфинкс

Тези изящни котки могат да живеят дълго, но това е силно свързано с грижите, които полагате вие. Ако сте заети хора, това със сигурност не е породата за вас. Именно липсата им на козина прави грижите за тях задължителни, тъй като по кожата им се образува масло, което трябва да се премахва чрез къпане. По време на студените месеци пък, трябва да се уверите, че им е достатъчно топло, тъй като си нямат собствено кожухче, което да ги сгрее. По характер са игриви, любопитни и обичат семействата си. Могат да живеят с вас от 10 до 15 години.

Запознахме ви с някои от породите мяукащи приятели, които се славят с по-малко заболявания и по-дълъг живот. Както виждате, списъкът съдържа породи, които се срещат в цял свят. Някои от тях, като например Австралийски мист или пък Бомбай не могат да се открият в България, докато Персийците и Сиамците са често срещани котешки приятели в нашите семейства.

Виж още