Козината на всички котки ли линее

Корниш Рекс Снимка: iStock

А ко сте забелязали много косми у дома и котката ви линее без прекъсване, може би се чудите дали всички котки линеят. Отговорът е прост - да, всички котки линеят до известна степен, освен ако не са без косми. Котките отделят различни количества козина, в зависимост от породата.

Така че, ако страдате от алергия, може да искате да знаете кои котки линеят най-малко. В тази статия ще отговорим на този въпрос!

Кои котки линеят повече от други?

Някои мъркащи приятели със сигурност линят повече от други. Дори и някои котки да имат много къса козина и линеенето да е почти незабележимо, то все пак е налице. Това обаче не означава, че котките са наистина хипоалергенни, тъй като алергенните протеини се намират в техните пърхот, слюнка, мастни и анални жлези.

Количеството линеене зависи от различни фактори. Тези фактори включват породата, сезона, диетата на котката и цялостното здраве. Важно е да разберете, че здравите котки трябва да линеят. Ако козината на гальовният ви приятел пада прекомерно, тогава трябва да си уговорите среща с вашия ветеринарен лекар за диагностика и лечение в случай, че има основен проблем.

Dogsandcats.bg

Породи котки, които линеят най-малко

Ако страдате от алергия, но въпреки това искате да живеете с мъркащ домашен любимец, може да опитате с порода, на която козината пада по-малко и излъчва по-малко алергени. По-долу ще изброим някои от породите котки, които линеят най-малко.

1. Сибирска котка

Корниш РексСнимка: iStock

Въпреки че тази порода е величествена и има развяваща се козина, външният вид може да бъде измамен. Тя линее по-малко от повечето породи и се казва, че е една от малкото хипоалергенни породи котки, въпреки че нито една котка не е напълно хипоалергенна. Все пак трябва да знаете, че поддържането на царствената козина на котката може да бъде доста трудоемка работа, така че бъдете подготвени.

2. Сфинкс

Корниш РексСнимка: iStock

Въпреки че някои хора смятат, че тази порода изглежда странно, те със сигурност имат своята привлекателност. Изглежда, че нямат козина, но всъщност са покрити с фин пух по цялото тяло. Въпреки че може да не хвърля много, Сфинксът изисква обстойно поддържане на кожата.

3. Корат

Корниш РексСнимка: iStock

Ако страдате от алергия, тогава Корат може да бъде идеалният избор на котка за вас. Те са котки, които не изискват поддръжка и имат къса козина и рядко линеят. Те се считат за хипоалергенни котки.

4. Корниш Рекс

Корниш РексСнимка: iStock

Корниш Рексът рядко линее и има къса козина. Това е кръстоска с генетична мутация, което му придава вълниста, къдрава, светла козина. Корниш Рексът има само един подкосъм, което го прави уникален и изисква много малко разресване.

Да, всички котки губят козината си.

Въпреки това, това зависи от породата по отношение на количеството козина. Ако страдате от алергия, ще харесате някои от котките в нашия списък, които отделят много малко, това може да помогне за намаляване на количеството алерген, натрупан в околната среда. Въпреки това, трябва да се консултирате с вашия лекар или алерголог, преди да осиновите котка или друго животно.

Вижте още:

Колко линее козината на Британските късокосмести котки

10 ефективни съвета как да се грижим за дългокосместите котки

Как да разбера дали котката ми има двойна козина

Виж още