10 от най-неподходящите породи котки за неопитни стопани

Турска ангорска котка Снимка: IStock

И така, вие сте сте решили, че сте готови за първата си котка! Това е вълнуващ момент, но може би се чудите не само каква котка трябва да потърсите, но и какъв вид мъркащ приятел трябва да избягвате. 

Котките са известни със своите уникални личности и независим характер, но има някои мъркащи представители, които могат да бъдат много изискващи, палави и трудни съквартиранти. С този списък ще ви помогнем като изброим някои от най-неподходящите породи котки за стопани, които нямат опит. Не се залъгвайте по красотата им - тези мъркащи животни са истински пакостници и могат бързо да стъжнят живота на неопитните стопани!

1. Турски ван

Турският ван оглавява списъка като една от най-активните породи котки. Това са красиви котки със средно дълга козина, които са лесни за разресване. Те са много интелигентни и дори могат да научат трикове. Част от предизвикателството да притежавате Турския ван е, че те могат да бъдат доста палави и много игриви. Тези приятели очакват да прекарват много време със семейството си.

2. Турска ангорска котка

Турската ангора е подобна в повечето отношения на Турския ван. Те също така оглавяват списъка за често агресивни към хората котки и прекарват много време в скачане, игра и лудуване. Те са атлетични, така че бъдете сигурни, че ще се качат на най-високото ви чекмедже.  

Dogsandcats.bg

Турската ангора е доста социална и също има силна нужда от компания и внимание. Ако нямате нищо против котка, която може да ви изиграе номер и потенциално да предизвика хаос в дома ви, можете да помислите за тази порода. 

3. Корат

Коратите са една от малкото породи, които са сини и са доста отдадени и интелигентни котки. Те изискват много внимание и могат да се депресират, ако бъдат игнорирани.

Те също така ще станат доста ревниви, ако давате на другите си домашни любимци любов и внимание, така че може да се справят по-добре като единствен домашен любимец.

4. Бенгалска котка

Бенгалска коткаСнимка: IStock

Тези малки пантери са много енергични и атлетични котки, които може да изглеждат като агресивни по време на игра.

Но те са привързани и любопитни котки, които прекарват по-голямата част от будните си часове в игри, катерене и преследване на разни неща. Бенгалците също не се справят добре сами за дълго време, така че бъдете готови да имате друг домашен любимец, който да им прави компания, или ще трябва да прекарвате повече време у дома.

5. Девън Рекс

Ако Девън скучае, тя може да е склонна да хапе, така че ще трябва да имате на разположение много котешки играчки в допълнение към другите развлечения. Тези котки са пълни с луда енергия и ще ви се стори, че сте се сблъскали с ураган първия ден, когато донесете една у дома.

6. Персийска котка

Персийците са фантастични личности. Те са спокойни, нежни и сладки котки, които обичат просто да се излежават със семейството си. Те обичат малко време за игра, но предпочитат спокойна и стабилна среда и трябва да бъдат третирани доста нежно.

Трудностите в отглеждането им обаче, не са породени от характера им, а от необходимостта да се грижите ежедневно за тяхната козина. Те имат гъст и вълнест подкосъм и дълга външна козина, която се нуждае от четкане всеки ден. Тези котки също се нуждаят от редовно почистване на лицата и очите си и имат проблеми с дишането поради плоските си лица.

7. Хималайска котка

Подобно на Персийците, Хималайците предпочитат тихо и спокойно домакинство и обичат да се излежават със семейството си. Те също ще отделят време за игра, но ще прекарат много време в сън на слънце или в скута ви. Те са доста приятелски настроени към всеки, когото срещнат, и са адаптивни към промените.

Въпреки това, отново като Персийците, тези приятели също се нуждаят от ежедневно четкане. Трябва и да отделяте време да почиствате очите им, защото често сълзят.

8. Мейн Куун

Мейн Кууните са едни от най-големите опитомени котки - някои могат да тежат до 15 килограма! Въпреки доста плашещите си размери, тези котки са олицетворение на нежния гигант. Мейн Куун са любящи и нежни, доста социални и се радват на шумно и шумно домакинство.

Те може да са едни от най-големите котки, но също така са и едни от най-косматите, което означава много грижи — в някои случаи ежедневно. Не само това, но тъй като те са толкова големи, всичко, от което се нуждаят, също трябва да е голямо - голям стълб за драскане, кутия за отпадъци и много храна, която да напълни големите им стомаси.

9. Сфинкс

СфинксСнимка: IStock

Котките Сфинкс са тези доста интересно изглеждащи безкосмести котки. Те са много общителни котки, които са приятелски настроени, лоялни и интелигентни и като цяло се разбират добре с кучета и деца.

И така, може би се чудите защо тези котки са в нашия списък с висока поддръжка, след като нямат косми и изглежда имат невероятен темперамент? Всъщност, липсата на коса означава много внимание в поддържането. Те всъщност се нуждаят от редовно къпане поради мазната им кожа, която също може да бъде намалена чрез висококачествена диета. Също така имайте предвид, че те се нуждаят от защита от слънцето и студа.

10. Сиамска котка

За разлика от другите котки в списъка с висока поддръжка, Сиамката не изисква много грижи. Тези приятели обаче изискват много внимание и бъбривостта им може да подлуди някои нови собственици на котки, ако не сте свикнали. Сиамците са приятелски настроени към хора от всички възрасти, както и към други домашни любимци. 

Сиамците са доста нуждаещи се. Ако прекарвате много време извън дома, или ще трябва да имате друг домашен любимец, който да прави компания на Сиамката, или ще трябва да ѝ осигурите много забавления. Тези приятели предпочитат да имат някого наоколо, с когото да играят всеки ден.

Коя би била най-подходящата котка за вас - можете да решите само вие. Консултирайте се с приятели, приюти или хора, които имат опит с мяукащи животни. Ако не държите на породата - можете да се свържете с организация за бездомни животни. Ако търсите конкретна породиста котка, проверете характеристиките на определени породи, както и дали те могат да се открият в България. 

Вижте още:

10 породи котки с големи уши

12 прекрасни породи черни котки, които искате да вземете у дома

10 от най-дребните породи котки

Виж още