10 от най-мързеливите породи котки

Рагдол Снимка: iStock

П ри дадена възможност повечето домашни котки могат да прекарват до 20 часа на ден в сън. Следователно би било малко странно да казваме, че някои породи мъркащи приятели са по-мързеливи от други, но породата често играе роля в нивото на активност на мъркащите животни.

Ако търсите котка със спокоен характер, попаднали сте на правилното място! Представяме ви 10 породи котки, които се славят с това, че обичат да мързелуват.

1. Рагдол

За разлика от повечето котки, Рагдолите изпитват огромно удоволствие да бъдат хващани и носени наоколо. Тази котка е толкова мързелива, че е много малко вероятно да кацне на краката си, ако решите да я изпуснете.

Както можете да си представите, тези гальовни животни имат пухкава козина и са много послушни. Макар че обичат да се гушкат, това не ги прави твърде нуждаещи се, така че те са доста независими и самостоятелни. В допълнение, могат да се научат да ходят на каишка, така че бихте могли да ги разхождате от време на време.

Dogsandcats.bg

2. Рагамъфин

Рагамъфин произхожда от Рагдол. Те са още едни котки, които са много обичани от семействата си, поради спокойния характер. Тези мяукащи животни имат малко по-къси крачета, което не им позволява да скачат твърде високо.

3. Мейн Куун

Най-голямата от всички домашни котки има спокоен характер, за щастие на собствениците. Можем да си представим какви щети би причинила една 10-12 килограмова котка, която се катери навсякъде в дома. За наша радост Мейн Кууните са истински нежни големи котки, предпочитащи да се излежават по цял ден. Хубавото е, че можете да ги разхождате навън, тъй като тези приятели са спокойни и много умни, така че могат бързо да бъдат обучени да ходят на каишка.

4. Персийска котка

Персийска коткаСнимка: iStock

Тези мяукащи животни са толкова мързеливи, че често се сливат с мебелите ни. Спорно е дали Персийците или Рагдол са по-спокойни.

Персийската котка е с мека козина, послушна и невероятно приспособима към малки деца и домашни любимци. Независимо от това, всяка котка има момент на търпимодст, така че дори и със спокойна котка трябва да научите детето да уважава животинчето.

5. Екзотична късокосместа котка

Екзотичната късокосместа е по същество Персийска котка с къса козина. Като такава, Екзотичната късокосместа е подходяща за хора, които обичат Персийците, но не искат да полагат толкова много грижи поради дългата козина.

Екзотичните късокосмести са сладки и спокойни, не се наслаждават на нищо повече от галене и сън.

6. Британска късокосместа

Британската късокосместа котка има поведение на аристократ. Те са спокойни, с много добри обноски. Британските късокосмести са всичко друго, но не и разрушителни, предпочитат да лежат на любимото си място и да наблюдават събитията около тях.

7. Корат

КоратСнимка: iStock

Със своите зашеметяващи изумрудени очи и сребристо-синя козина, Корат е едно прекрасно коте. Не е чудно, че тази котка се смята за талисман за късмет в родния си дом Тайланд. Коратите са много привързани към стопаните си котки. В същото време могат хем да бъдат активни, хем да си поспиват с часове.

8. Селкърк Рекс

Тези очарователни приятели имат къдрава козина, което ги прави доста любопитни. Освен поради козината си, тези котки са известни и със спокойствието, веселия нрав и желанието да си поспиват повече.

9. Шотландска клепоуха котка

Шотландската клепоуха е нежна и привързана порода, която създава дълбоки връзки със своите стопани. Тази порода може да не е толкова мързелива, но не е и от най-активните и би стояла спокойно някъде, където да наблюдава какво се случва в дома.

10. Американска късокосместа

Американската късокосместа е невероятно дружелюбно и спокойно коте, което се разбира с почти всеки човек или домашен любимец в домакинството. За съжаление, тези котки са податливи на прекомерно наддаване на тегло. Следователно ще трябва да принудите това мързеливо мъркащо приятелче да играе, в допълнение към контролирането на диетата им, за да предотвратите затлъстяването.

Докато някои мъркащи животни са палави и скачащи бедствия, други могат да се излежават по цял ден, а вие с много зор да ги принуждавате да играят, за да се раздвижат малко. Напомняме, че дори и да сме щастливи да отглеждаме спокойна котка, трябва да се грижим за това тя да се движи, тъй като е важно за нейното здраве. Наддаването на тегло се случва много лесно при тези гальовни животни, които само спят и се хранят. Затова е важна вашата роля в контрола с порциите и играта.

Вижте още:

Мога ли да разхождам котката си навън

Каква котка да си взема

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още