8 породи котки, които нямат козина

Сфинкс Снимка: iStock

К отките, без козина или с много малко такава са наистина очарователни и рядко срещани. Всички познаваме най-известната такава котка - Сфинкс, но в настоящата класация ще включим някои по-рядко срещани породи и дори такива, които не са признати официално.

Как се получава котка с много тънка козина или почти липсваща

Породите, които нямат козина са резултат от генетични мутации.

Тези представители се нуждаят от специални грижи и изискват повече внимание за козината си, колкото и да е странно.

Dogsandcats.bg

Тъй като нямат дебело кожухче, което да ги топли, те могат да срещат трудности през зимата, затова задължително трябва да им осигурите топло място и дори дрехи, ако позволяват да им обличате.

От друга страна, през лятото са предразположени към по-лесно изгаряне, ако се излежават на перваза на прозореца, защото нямат козина, която да ги предпазва. И не на последно място - те се нуждаят от редовно къпане, защото кожата им образува прекомерно количество масла, които трябва да се разнасят чрез допълнително почистване. Натрупването на тези масла - най-често около ушите - води до ушни инфекции.

И така, да разгледаме тези очарователни и редки породи мъркащи приятели, които нямат козина.

1. Сфинкс

Започваме с най-известната порода, която дори и рядко, може да се открие в България. Тя произхожда от Канада и се появява в резултат на генетична мутация, след което породата започва да се развива. Някои представители имат малко по-осезаема козина, а други - различни петна, които ги правят още по-шарени и интересни.

2. Бамбино

Бамбино е много мъничка котка без козина. Името идва от италиански и означава „бебе" или „дете", което идеално описва тези мъници. Тази котка е кръстоска между Сфинкс и Манчкин, и поради гените на втория представител - някои бебета се раждат с козина, предимно по лицето, ушите, краката и опашката. Тези котки са склонни да бъдат общителни, привързани и доста игриви. Те не са признати официално от международните котешки организации като TICA и FIFE.

3. Донски Сфинкс

Любопитното на тази порода е, че не получава гена си от естествена мутация, както се случва при Сфинкса, а поради доминиращ ген за без козина. Някои представители се сдобиват с по-гъст пух през зимата, за да им пази топло, а през пролетта тя пада, за да им е прохладно когато температурите се покачат.

4. Дуеф (Dwelf)

ДуелфСнимка: iStock

Тези представители се появяват след кръстоска на Манчкин, Американски Кърл и Сфинкс. Резултатът е котка с почти никаква козина, малък размер и извити уши. Породата не е официално призната и към момента се срещат доста здравословни проблеми с нея, като проблеми със скелета.

5. Елф

Тези приятели също имат необичаен външен вид и интересна история - кръстоска между Сфинкс и Американски Кърл. Обикновено те имат една идея по-пухкава и мека козина, а някои често имат петна от косми над ушите, носа, лапите или опашката. Породата не е призната официално.

6. Ликой

Известен също като „котка-върколак“, Ликой не винаги е без козина. Някои котки са изцяло покрити с отличителната черно-сива козина, докато други са предимно без козина.

7. Минскин

Това е късокрака котка без козина, кръсноска между Манчкин и Сфинкс. По-късно в опитите за кръстосване се включват и Девън Рекс и Бирманска котка. Тези приятели често имат рядка и фина козина, най-често около ушите, краката и опашката. Коремът им е почти без косми. Мискин също не е призната официално порода.

8. Петерболд

ПетерболдСнимка: iStock

Това е елегантна котка, с изпъкнали черти и дълги крайници. Произхожда от кръстоска между Донски Сфинкс и Ориенталската късокосместа. Не всички представители се раждат без козина. Някои котенца имат фина пухкава козина, която или пада, или запазват за цял живот. Понякога Петерболд се ражда с козина като „нормално“ коте, след което тя пада.

Тези очарователни котки без козина са много редки, а някои дори все още са в процес на усъвършенстване на породата и не са признати официално. Те имат необичаен външен вид, но точно това ги прави толкова любопитни и различни от останалите мъркащи приятели.

Вижте още:

Как да се грижа за котката ми през зимата

Как да се погрижим за котка Сфинкс през зимата

Какво трябва да знаете, преди да се сдобиете с котка Сфинкс

Виж още