Оцикет

Оцикет Снимка: Istock

Други имена

Ocicat

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 33-41 см.

Тегло

3 - 6 кг.

Живот

12 - 18 г.

Произход

САЩ

История

През 60-те години на миналия век, Вирджиния Дейли има идеята да развие нов вид Сиамски котки – с цвят като на Абисинските котки, но и на петна. В един от опитите ѝ се ражда коте с любопитни нюанси – с цвят слонова кост и златисти петна. Дъщерята на Дейли заявява, че котето прилича на дивата котка Оцелот и поискала да го нарече Оцикет – което в последствие става името на породата. Дейли поддържа кореспонденция с известния генетик д-р Клайд Кийлър, който в това време се интересува от възраждането на изчезналата Египетска петниста риболовна котка (Egyptian Spotted Fishing Cat). По негова препоръка, Дейли продължава кръстосването на котките Оцикет. В продължение на години такива котки са размножавани, за да се получат различни вариации. Породата официално е призната в средата на 80-те години.

Външен вид

Оцикет е средна до голяма по размер котка. Тялото ѝ е мускулесто, стегнато и гъвкаво, с добре развит гръден кош. Тя е атлетична и изключително грациозна. Тази късокосместа петниста котка е известна с това, че има „див“ външен вид. Окраската ѝ е винаги на петна и се среща в редица различни цветове: кафяв или черен, шоколад, канела, син, люляк и светлокафяв. Очите ѝ са големи, с формата на бадем и са разположени леко под ъгъл.

Характер

Тези диви на вид приятели са изпълнени с енергия и лесно скачат на високо. По характер са уверени, смели и не се плашат лесно. Обичат много да играят с всеки, но внимавайте, защото са ревниви към играчките си. Те са привързани към семейството си. Лесно се адаптират и бързо научават домашните правила. Стават нещастни, когато останат сами за повече време, защото по природа са социални и обичат да имат компания.

Здраве

Оцикатите се считат за здрава порода. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване. Някои от болестите, които са по-характерни за котките Оцикет са сърдечно заболяване (хипертрофична кардиомиопатия, което се среща при голяма част от породите), проблеми с черния дроб и бъбреците и дефицит на ензима пируват киназа, който е регулаторен ензим в червените кръвни клетки. Когато той е в намалени количества, котките могат да развият анемия.

Dogsandcats.bg

Грижа

Оцикет са късокосмести котки и нямат нужда от твърде сериозна поддръжка. Препоръчително е всяка седмица да се сресват с четка, за да се премахнат мъртвите косми. Тези приятели са доста умни и игриви, така че е важно да им осигурите възможно най-много и интересни играчки, с които да бъдат стимулирани. Ако им стане скучно у дома, могат да започнат разрушителни поведения и да насочат енергията си към мебелите и вещите ви.

Хранене

Породата не е капризна за храна. Както всяка котка, в менюто им трябва да присъства суха, мокра храна и малко лакомства. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода. Фонтаните за пиене също могат да се използват вместо купа за вода.

Деца и домашни любимци

Оцикет са подходящи за семейства с деца, котки и приятелски настроени кучета. Възможно е да доминират над другите домашни любимци, така че ги наблюдавайте, докато се запознаят и свикнат помежду си. Те са закачливи и игриви котки, могат да научават различни трикове и се радват на вниманието на деца, които се отнасят към тях нежно и с уважение.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още