Каква е разликата между породите Оцикет и Бенгалска котка

Оцикет Снимка: iStock

С ъс своя див и екзотичен външен вид Бенгалската котка и Оцикат изглеждат така, сякаш току-що са излезли от джунглата. И двете котки обаче са домашни породи и отличителната им козина е единственият „див“ аспект при тях - тези породи са също толкова любящи, верни и привързани, колкото и всички останали домашни котки.

Лесно е да се объркат тези породи, тъй като и двете имат характерни петна и райета, къса козина и големи уши. Разликата се дължи на уникалния им темперамент, но има и забележителни физически разлики. В тази статия ще разгледаме по-отблизо всяка порода и ще опишем подробно какво точно ги различава.

Подробно за котките Оцикет

ОцикетСнимка: iStock

Котките Оцикет може да изглеждат диви, но в действителност са далеч от това. Тези котки са напълно опитомена порода, създадена чрез кръстосване на Сиамска, Абисинска и Американска късокосместа порода. Името им идва от приликата им с малката южноамериканска дива котка Оцелот, но те изобщо не притежават дива генетика. Петнистата и дива козина е резултат от щастлива случайност при кръстосването на Сиамска и ѝбисинска котка и така се ражда Оцикет! Те са признати от Асоциацията на любителите на котки (CFA) през 1987 г.

Dogsandcats.bg

Личност и характер на Оцикет

Тези мъркащи животни имат любящ, нежен и уравновесен характер. Те са социални котки, които обичат да са близо до стопаните си и с удоволствие се гушкат, мъркат и прекарват време в скута на собствениците си. Те са изключително интелигентни и лесни за обучение, като е известно, че с лекота усвояват трикове.

Сиамското наследство на тази порода ги е направило откровени и гласовити котки - макар и не толкова, колкото сиамските си братовчеди - и те са известни с това, че вокализират, когато имат нужда от храна или внимание. Макар че тези котки обичат вниманието, както и всяка друга домашна порода, те не са прекалено нуждаещи се или взискателни и с удоволствие се занимават и със собствените си неща.

ОцикетСнимка: iStock

Те са изключително адаптивни котки, които могат да се приспособят към живот в помещение и апартамент, но не обичат да остават сами. Отново поради сиамските си гени, те ще имат голяма полза от наличието на другар за игра наоколо, за да предотвратят скуката и лошото поведение.

Обучение на Оцикет

Тези мъркащи приятели са изключително интелигентни и затова обучението им е лесно. Те възприемат команди лесно и бързо и идват при повикване, сядат, остават и могат да бъдат обучени да ходят на каишка. Те са общителни котки, които обичат да комуникират със своите стопани, така че тренировките са много очаквани ежедневни занимания. Те обичат играчките, особено пъзелите, които ще ги забавляват и ще ги стимулират физически и психически в продължение на часове.

Здраве и грижи за Оцикет

ОцикетСнимка: iStock

Осикатите имат къса и гладка козина, а грижата за тях е лесна. Необходимо е само седмично четкане, за да се отстранят мъртвите косми, и рядко се налага къпане. Те имат големи, изправени уши, които могат да бъдат склонни да събират мръсотия и замърсявания, така че не забравяйте да ги проверявате редовно за зачервяване или инфекция.

Те са здрава порода с малко генетични заболявания. Въпреки това те могат да наследят проблеми от породите, които са били използвани за създаването им. Те могат да наследят проблеми с бъбреците, като например бъбречна, а при някои Оцикети е наблюдавана хипертрофична кардиомиопатия. В по-редки случаи при породата се наблюдава прогресивна атрофия на ретината.

Подробно за Бенгалската котка

Бенгалска коткаСнимка: iStock

Бенгалската котка, подобно на Оцикет, има подчертано див вид и въпреки че има предци от дива котка, по душа е домашна котка. Те са създадени от малката азиатска леопардова котка Felis Bengalensis, от която произлиза името им, и домашните късокосмести котки през 60-те години на миналия век. Въпреки че Бенгалските котки имат генетично наследство от дива котка, породата трябва да бъде разделена на четири поколения от всякакви диви кръвни линии, така че те са истински домашни котки. Бенгалската котка е сравнително нова порода и е приета от CFA едва през 2016 г., но е приета от Международната асоциация на котките през 1983 г.

Личност и характер на Бенгалската котка

Тези мъркащи животни са активни и пъргави котки, които обичат да се катерят, и често можете да ги намерите кацнали високо над действието, тихо наблюдавайки. Те са социални котки, които обичат да са около хора и са известни с това, че се свързват силно със своите стопани. Те са любопитни и игриви котки, които запазват котешката си закачливост и в зряла възраст и обичат да си играят със своите стопани. Уникално сред котките, е че Бенгалските обичат водата и са известни с това, че се присъединяват към вечерния душ на стопанина си! Това може да представлява реална заплаха, ако имате и домашен аквариум с риби.

Обучение на Бенгалската котка

Бенгалските котки са изключително интелигентни и лесни за обучение. Лесно могат да бъдат научени на команди и са известни с това, че с удоволствие се разхождат на каишка със своите стопани. Любовта им към катеренето прави дървото за котки незаменим елемент, а те ще обичат играчки и игри, които могат да ги предизвикат умствено.

Играчките пъзели, драскалките и играчките примамки са чудесни начини Бенгалските котки да останат умствено и физически стимулирани, тъй като те могат да имитират естествените им инстинкти за лов и плячка. Бенгалските котки са просто големи домашни котки и нямат някакви специални или различни изисквания от другите породи.

Здраве и грижи за Бенгалската котка

ОцикетСнимка: iStock

Грижата за бенгалската котка, както и за Оцикет е лесна. Козината е къса и не се разресва много, а седмичното четкане е всичко, което е необходимо, за да се отстранят мъртвите косми и козината да остане гладка и блестяща. Тези котки рядко се нуждаят от къпане, освен ако не се изцапат прекомерно, но въпреки това с удоволствие влизат във водата!

Бенгалските котки са сравнително здрава порода и страдат от малко генетични заболявания. Хипертрофична кардиомиопатия е наблюдавана при Бенгалците, особено при по-възрастните котки, както и очни проблеми като прогресивна атрофия на ретината и катаракта. Големият им размер и високата им активност ги правят доста податливи и на ставни заболявания, като дисплазия на тазобедрената става и луксация на пателата.

Какви са разликите между двете породи?

Тези две породи доста си приличат както по външен вид, така и по темперамент. И двете са изключително атлетични и подвижни и имат сравнима интелигентност и обучаемост. Въпреки това между двете породи могат да се направят малки разлики.

Бенгалската котка е отгледана от азиатската леопардова котка и въпреки че стандартите за развъждане повеляват те да бъдат разделени поне на четири поколения, породата все още запазва диви навици, като катерене и плуване. Бенгалските котки обикновено се срещат в няколко разновидности на шарките, докато Оциката се среща в над 12 различни цвята и шарки. Осикатите имат характерни петна по цялото тяло с отделни ивици, а Бенгалските котки са по-скоро тигрови на външен вид. И двете породи са лесни за обучение, но Бенгалските са малко по-независими и упорити и са по-доволни да бъдат оставени сами вкъщи.

Виж още