Тайска котка

Тайска котка Снимка: Istock

Други имена

Thai cat, Wichien Maat, Стар стил Сиамска, стар стил Калърпойнт, Applehead, Traditional Siamese, Classic Siamese

Научно име

Felis catus

Размери

20-25 см. 30-35 см.

Тегло

4 - 5 кг.

Живот

15 - 20 г.

Произход

Тайланд

История

Историята на Тайската котка е силно препретена с тази на Сиамската. Предполага се, че в продължение на стотици години тайландците високо ценят порода със светъл цвят и тъмни крайници (колорпойнт), като я наричат Wichien Maat. Тайската котка е описана и в Tamra Maew, известната книга с котешки стихотворения. От там се знае, че тези котки са били развъждани в Кралство Аютая, което по-късно се нарича Сиам, а днес – Тайланд.  През 19-ти век британски войници откриват Тайските котки, и са пленени от необикновените й сини очи, светло тяло и оцветяване в лапите, главата и опашката. Те виждат за първи път такава котка и решават да я внесат във Великобритания, като кръщават котката „Сиамска“. Целта на западните развъдчици става да подобрят естествената порода Сиам, като я направят още по-поразителна на външен вид. Те започват да кръстосват котките и се раждат множество поколения с дълбоки, сини очи.

Около 50-те години тази порода се отделя от Сиамската, като целта на Тайските котки е да запазят максимално „класическия“ си естествен външен вид, който се приема като „по-умерен“ сравнение със съвременната Сиамска котка. От тук идват имената „стар стил Сиамска котка“, „стар стил Калърпойнт“, „традиционна Сиамска котка“ и т.н.

През 2007 г. TICA предоставя статут на предварителна нова порода на Тайската котка, а по-късно дава и зелена светлина на развъдниците да работят по породата, като запазят традиционния й вид.

Външен вид

Като породи, Тайските котки и съвременните Сиамци споделят общ произход, ген за калърпойнт оцветяване. Те се различават предимно по формата на тялото. Основна черта на Тайската котка е оцветяването тип калърпойнт – светло тяло, тъмни крайници и сини очи. Тялото й е балансирано и гъвкаво, покрито с къса, копринена козина. Главата е широка и със заоблена форма, челото е голямо и плоско. Муцуната е клиновидна, стесняваща се към носа. Ушите са разположени високо на главата и са с широка основа.

Dogsandcats.bg

Характер

Тези котки са особено интелигентни, активни и любопитни. Скачането по високите и недостъпни места в дома не е проблем за тях. Те се привързват много към стопаните си, наблюдават ги и ги следват навсякъде. Също както Сиамците, Тайските котки са изключително гласовити са и обичат да провеждат „разговори“ с хората. Нуждаят се от ежедневно внимание и го показват чрез потупване с лапа или с приближаване на муцуната си до лицето на стопанина. Не обичат да остават сами за дълго време.

Здраве

Считат се за много здрава порода. Редовните стоматологични грижи са от особено значение за Тайските котки. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Грижа

Тези котки са с къса и лъскава козина и я поддържат сами в отлично състояние. Препоръчително е да ги сресвате с подходяща четка веднъж седмично, за да премахнете мъртвите косми. Къпането не е задължително, освен, ако пакостливият ви котешки приятел не се е изцапал с нещо.

Хранене

Тайската котка няма нужда от нищо нестандартно. Достатъчно е да я храните с висококачествена котешка храна на гранули и паучове. Достъпът до чиста вода е задължителен, както при всички животни.

Деца и домашни любимци

Тайските котки са чудесни за семейства с малки деца. Обикновено се разбират с други домашни любимци, включително приятелски настроени кучета. Все пак, не забравяйте, че всяка котка има своите особености, така че винаги трябва да подхождате търпеливо когато я запознавате с други домашни любимци или хора.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още