Тайска и Сиамска котка - каква е разликата между двете породи

Сиамска котка Снимка: iStock

С иамските и Тайските котки си приличат доста и много хора ги бъркат. Макар че и двете породи водят началото си от Тайланд, през годините селективното развъждане е довело до голямото им разминаване. Въпреки че си приличат по окраската, Тайските и Сиамските котки имат няколко забележителни разлики.

Произход на Тайската и Сиамската котка

И двете породи имат един и същ произход. Чрез внимателно развъждане дългите крака, тънките тела и ъгловатите лица на Сиамките се превръщат в стандарт за породата. Преди около 70 години възраждането на интереса към традиционния сиамски вид кара развъдчиците да работят за възстановяване на качествата им в породата; тези котки получават името Тайски.

Форма на тялото на Тайската и Сиамската котка

Сиамските котки са дълги и слаби в сравнение с Тайските. Триъгълните им лица, дългите опашки и стройните крака ги правят елегантна порода. Сиамските котки имат формата на класическа ориенталска котка.

Тайските гальовни животни са много по-закръглени, с дебели лапи и по-къси опашки. Техните ябълковидни лица са най-лесният начин да се направи разлика между двете породи. По отношение на формата и ръста Тайските котки имат повече общо с американските късокосмести котки, отколкото с ориенталските породи.

Dogsandcats.bg

Сиамска коткаСнимка: iStock

Размер на Тайската и Сиамската котка

Тайските мъркащи приятели са склонни да бъдат малко по-тежки от Сиамците. Средното тегло на Тайската котка е между 4-6 кг, докато рядко Сиамката надвишава 5 кг. Височината на Сиамските котки е около е също по-малка от Тайските им братовчеди.

Цвят на Тайската и Сиамската котка

Въпреки че разликата във външния вид на двете породи не е поразителна, окраската им е почти идентична. И двете породи имат една и съща ясно изразена шарка: тъмни точки и светло тяло. Кремавият цвят на тялото им може да варира от почти бял до кестеняв, докато ушите, лицето и краката им могат да бъдат от опушен тен до кестеняв.

Тъмният цвят на лапите им също варира. Някои котки изглеждат така, сякаш носят малки кафяви ръкавици, докато други имат пълни кафяви чорапи до коленете. И тайландските, и сиамските котки имат сини очи, които като нюансите могат да бъдат от много светли до наситено сини.

Личностни характеристики

Сиамска коткаСнимка: iStock

Сиамските котки са доста умни. Те са склонни да се привързват силно към своите стопани и дори могат да проявяват ревност към другите, ако не им се обръща достатъчно внимание. Ако Сиамската котка ви харесва, тя ще даде ясно да се разбере, че вие сте нейният любимец. Ако не я харесват, ще покаже също толкова ясно своята неприязън. Тази любопитна порода не се нуждае от причина да мяука. Те ще се възползват от всеки повод да ви викат от другия край на къщата. Ако останат сами, ще се оплакват от това на висок глас. Високоенергийната котка като Сиамската иска да участва активно във всичко, което правите, през цялото време.

Тайските котки са много по-приятелски настроени към всички и домашните си любимци, включително към деца и други домашни любимци. Те са по-способни да се забавляват сами без вниманието на любимия си човек. Това със сигурност не означава, че те са тихи котки. Точно както Сиамците - те са гласовити. Може да са склонни да бъдат по-малко разговорливи, ако имат компанията на други котки, но са наясно, че шумното им мяукане винаги привлича вниманието на близките хора.

Тези две сходни породи споделят много личностни черти и общ произход, но все пак правилото за строгата индивидуалност в характера на котките е налице. Няма две котки, които да си приличат по характер. И двете породи са прекрасни спътници за нашите семейства!

Сиамска коткаСнимка: iStock

Виж още