Хавана браун

Хавана Снимка: Istock

Други имена

Havana Brown, Havana

Научно име

Felis catus

Размери

23-28 см. 30-38 см.

Тегло

4 - 5 кг.

Живот

10 - 15 г.

Произход

Великобритания

История

Породата Хавана Браун се появява за първи път през 19 век във Великобритания. По това време кафяви котки са били срещани на изложения, като са наричани по различни начини. Смятали са се за Персийски котки, но с основната разлика, че имат зелени, а не сини очи. След като британските клубове по развъждане на Персийски котки се развиват, те излизат с позицията, че Персийските котки имат сини очи и ще развъждат само такива представители, което означава, че кафявите зеленооки гальовни жинотни не се „квалифицират“ като Персийски. Това води до известен упадък на кафявите котки с плътна козина, защото никой не проявява интерес да ги развъжда. През 50-те години обаче, породата се радва на ново начало и някои развъдници започват да ги разработват с идеята да пресъздадат кафявите котки от миналото. След множество опити, постигат успех и започват да се раждат кафяви котенца. В английските регистри, тези приятели присъстват под имената „Chestnut Brown” котки или „Chestnut Brown Oriental” (от английски език chestnut – кестен). Те доста приличат на Ориенталските котки. Извън САЩ породата днес е известна просто като Хавана и може да се опише като кафява Ориенталска котка, като има значителна разлика във външния вид на английските котки Хавана и тези, признати в САЩ.

Външен вид

Котките Хавана са малки по размер с продълговато тяло и гъвкава мускулатура. Козината им е къса и много лъскава. Срещат се в два цвята – махагонов (червено-кафяв) или люляк. И при двата очите са ярко зелени и овални. Малките котенца може да имат почти невидими окраски, които изчезват с течение на времето. Главата е с отличителна форма, а профилът е изграден от прави линии. Ушите са големи, прави и наклонени напред. Обикновено мъжките са по-големи от женските.

Характер

Тези котки са изключително любопитни и игриви. Те се привързват много към стопаните си и изискват постоянно внимание от тях. Използват много често лапите си – било то за привличане на внимание, или пък за изследване на нещо, което е предизвикало любопитството им. Те са особено интелигентни и се адаптират лесно към нови ситуации.

Здраве

Относително здрави са и не са склонни към много заболявания. При някои от малките котенца може да се появят инфекции на горните дихателни пътища. Препоръчват се редовни посещения при ветеринарен лекар за необходимите ваксинации и обезпаразитяване.

Dogsandcats.bg

Грижа

Козината на котките Хавана не е склонна към заплитане, защото е къса и гладка. Необходимо е да се сресва веднъж седмично, за да се премахнат мъртвите косми. По препоръка на ветеринарен лекар можете да миете зъбите и да се грижите за ноктите.

Хранене

Тези котки са склонни към наднормено тегло, така че задължително трябва да следите диетата им. Те са стройни и мускулести и трябва да се поддържат в това състояние. Нуждаят се от висококачествена диета, богата на протеини и хранителни вещества, които могат да си набавят както от суха, така и от мокра храна. Както при всички котки, важно е ежедневно да им давате прясна и чиста вода.

Деца и домашни любимци

Хавана са умни и игриви котки. Те са подходящи за семейства с деца, които са научени да се отнасят към котките с нежност и  уважение. С лекота и удоволствие научават различни трикове. Радват се на компанията на други котки, както и на приятелски настроени кучета.

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Разбира се с други животни

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Грижа за козината

Самостоятелност

Разбира се с други котки

Нужда от внимание

Здраве и издръжливост

Активност

Послушност

Още породи котки

Виж още