Предпочитат ли котките да прекарват време на тъмно

Котка през нощта Снимка: IStock

Б езпорно мяукащите животни харесват здрача и тъмнината, тъй като в природата това е най-доброто време за лов. В допълнение - те виждат много добре в условия на слабо осветление или дори пълен мрак. Замислете се, че никога не сте виждали котка да се блъска в стени или предмети когато преминава, дори и в стаята да е непрогледен мрак. 

Мъркащите приятели определено се справят добре в тъмнината, но харесва ли им тази част от денонощието? Предпочитат ли я пред деня?

Крепускулно поведение

Можем да кажем, че котките стават активни по-скоро при здрач, отколкото през нощта. Разбира се, повечето представители обичат да вдигат жилището на стопаните си във въздуха през нощта, но в повечето случаи това се случва към 04-05ч, в моментите преди да се развидели. През тези часове осветлението е много слабо, но не напълно тъмно.

Котките и непрогледния мрак

Мъркащите животни имат извита роговица и голяма леща. Тази комбинация означава, че те могат да разширят зениците си, за да могат да абсорбират повече светлина и да виждат по-добре при тъмни условия.

Dogsandcats.bg

Котка през нощтаСнимка: IStock

Те могат да използват почти всякакво количество светлина, за да могат да видят заобикалящата ги среда, но трябва да има поне малко светлина, за да заработят техните очи. От тук можем да предположим, че мъркащите животни не виждат съвсем добре, ако е непрогледен мрак без абсолютно никаква светлина, макар и минимална. 

Котките обичат да се крият в тъмнината

Можем да си помислим, че тези мъркащи приятели обичат повече тъмнината, защото те често се крият именно на такива места - в гардероб, кутия, на дъното на шкафа, под леглото и пространства, за които дори не можем да предположим. 

Трябва да отбележим обаче, че мъркащият приятел не се крие на тези места, защото обича тъмното, а по-скоро защото тези пространства осигуряват уединение и защита. 

Относно това дали им харесва да спят повече на тъмно или светло - котките са способни да спят във всякакви условия - тъмно, светло и разбира се - странни места. Това означава, че трудно бихме могли да заключим дали предпочитат повече нощта пред деня. 

Котките са очарователни животни, които естествено спят много. Те също имат изключително зрение при определени условия и можем с ръка на сърцето да им завидим. Тези приятели със сигурност са много по-активни по здрач, защото това е най-доброто време за лов, но дали това е най-любимият им момент от деня - зависи от индивидуалността на котката. 

Виж още