Препоръчително ли е за котките да пият минерална вода

котка пие вода Снимка: iStock

Т очно както вие се нуждаете от вода, вашата котка също се нуждае, за да оцелее. Ако предпочитате да пиете минерална вода и се чудите дали можете да я споделите с котката си, трябва да знаете, че котките могат да пият минерална вода.

Минералната вода е добита от естествени подземни извори. Това е мястото, където движещата се вода излиза от отвор в земната повърхност. Минералната вода обикновено има малко по-високо количество минерали, като калий, магнезиев сулфат, натриев сулфат и калциев карбонат.

Коя вода е по-добра за котките - минералната или чешмяната?

котка пие водаСнимка: iStock

Въпреки че много изследвания потвърждават, че минералите, присъстващи в минералната вода, са здравословни не се знае доколко минералната вода е абсолютно по-добра от чешмяната. Разбира се, много зависи в кой град и коя част на света се намирате.

Dogsandcats.bg

Обикновено правилото е, че всяка вода, която е добра за вас, може да се консумира от котката.

Насърчаване на вашата котка да пие повече вода

Както всички живи същества, мяукащите животни се нуждаят от вода, за да избегнат дехидратация. Консумацията на вода при котките е важна, защото помага за изхвърлянето на токсините от бъбреците, намалява шансовете за камъни в бъбреците и пикочния мехур и помага за поддържане на телесната температура, като същевременно поддържа органите на тялото хидратирани и функциониращи правилно.

котка пие водаСнимка: iStock

Ако смятате, че котката ви не пие достатъчно вода, можете да направите няколко неща. Страхотна идея е да добавите малко безопасни за котки аромати към водата. Можете да добавите няколко капки от мократа храна на вашата котка, за да я направите по-привлекателна.

Друг чудесен начин да накарате котката си да пие повече вода е да ѝ купите котешки фонтан. Много гальовни животни предпочитат да пият от капещи кранове, защото харесват да пият вода от движещ се източник.

Ако сте поставили купата с вода на вашата котка до купата с храна, преместете купата с вода на друго място. Много котки не обичат водата им да е близо до източника на храна, така че опитайте този прост трик, тъй като може да ви свърши работа!

От какво се нуждае вашата котка, за да остане здрава

Като месоядни животни, котките разчитат на хранителни вещества, открити в животински продукти. Здравата котешка диета съдържа големи количества протеини, умерено количество мазнини, малко въглехидрати и набор от витамини, минерали, мастни киселини и аминокиселини.

котка пие водаСнимка: iStock

Ако купувате висококачествена котешка храна, хранителните нужди на вашата котка ще бъдат задоволени. Можете да храните котката си със суха храна, мокра котешка храна или смес от двете. Ако се притеснявате, че котката ви не пие достатъчно вода, мократа котешка храна може да е най-добрият вариант за вашия домашен любимец, тъй като съдържа по-високо съдържание на вода.

Ако се чудите дали гальовният приятел може да е в опасност, защото пие малко от вашата минерална вода, не се безпокойте! Котките могат безопасно да консумират минерална вода, защото не се различава много от чешмяната вода. Ако не сте сигурни какъв тип вода да дадете на котката си, чешмяната вода (и филтрираната такава) често са добър избор!

котка пие водаСнимка: iStock

Вижте още:

Котките обичат ли да пият студена вода

Могат ли котките да плуват: истини и митове около котките и водата

6 причини защо котките обичат течаща вода

Виж още