Могат ли котките да плуват: истини и митове около котките и водата

котка и вода Снимка: iStock

К отките са пъргави, подвижни и невероятно любопитни. Въпреки това, те също могат да бъдат податливи на инциденти, особено когато се стреснат. Те могат да бъдат нервни, срамежливи и често уплашени от неща, с които не са свикнали.

Един мит, който обикновено заобикаля котките е, че те имат естествен страх от вода и не могат да плуват. Реалността обаче е съвсем различна. Гальовните животни не се раждат със страх от вода и всъщност много котки инстинктивно знаят как да плуват. Те просто избират да не се доближават до вода.

Защо котките се страхуват от вода

Повечето експерти предполагат, че този страха но котките от водата произтича от липсата на излагане на вода. Вашата котка е опитомено животно. Тя прекарва почти целия си живот вкъщи, така че няма да са е в контакт с реки, езера, океани или други водни източници.

котка и водаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Събствениците рядко къпем мъркащите животни, тъй като те са чисти и рядко се налага да правим това. С други думи - котките са изложени на вода доста рядко. Съответно, когато имат досег с нея - инстинктът им е да излязат възможно най-бързо.

Могат ли котките да плуват естествено?

Някои породи котки не само са добре приспособени да влизат във водата, но и се наслаждават на нея. Турският ван, например, носи прякора „плуващата котка“, защото има по-подходяща козина за плуване. Те също така обичат да излизат и да се потопят забавляват с вода. Въпреки това, независимо от породата, ако опитомената ви котка никога преди не е играла с вода вода, тя едва ли ще я приеме веднага.

Някои котки се наслаждават на водата. Те активно ще търсят вода, която е достатъчно дълбока, за да могат да гребят в нея. Всички котки имат частично ципести крака, произхождащи от техните предци с големи котки, а някои имат почти напълно ципести крака.

Мога ли да накарам котката си да обича вода?

котка и водаСнимка: iStock

В повечето случаи не би трябвало да имате причина да учите котката си да свиква с вода. Котките рядко се нуждаят от редовно къпане, освен ако нямате такава препоръка от ветеринарния лекар. Всъщност редовното къпане може да премахне естествените масла от козината на котката и може да причини значително повече вреда, отколкото полза.

Те рядко живеят на места, където плуването е от съществено значение. В противен случай те биха били изложени на вода, когато са били млади и е малко вероятно да се уплашат от нея. Ако все пак трябва да обучите мяукащия спътник да свикне с вода, помислете как да го направите постепенно. Започнете с празна вана и го накарайте поиграе с любимите си играчки вътре. След като котката ви свикне с ваната, добавете малко вода на дъното. Някои котки обичат да си играят с капки вода от крана, защото виждат движението и се отнасят с него като с играчка. Можете постепенно да увеличавате дълбочината на водата във ваната, докато котката ви се покрие.

Кои породи котки обичат водата?

Известно е, че много породи котки обичат водата повече от други, въпреки че това често зависи от характера на гальовния спътник.

  • Турски ван: Известен като „плуващата котка“, Турският ван има полу-дълга козина, която забавя водата, така че котката ще излезе от водата доста суха. Тъй като съхнат бързо, тези гальовни животни обичат водата повече от другите породи.
  • Турска ангора: ако притежавате такъв мъркащ приятел, може да откриете, че те се опитват да се присъединят към вас във ваната или да скочат под душа, докато се къпете. Породата е известна със своята интелигентност и любов към играта.
  • Мейн Куун: Мейн Куунът е известен най-вече с това, че е гигантска порода домашна котка, но те имат водоустойчива козина, която им позволява да издържат на много ниски температури. Тази котка е известна с това, че е умна и някога е била използвана за борба с гризачи на борда на кораби, което може да е причината или следствието от афинитета им към водата.
  • Бенгалска котка: Тези гальовни приятели обичат да влиза във вода и да се забавляват. Тези котки са много игриви и са готови да се забавляват с всичко, което им се изпречи, така че по никакъв начин не се ограничават от водата.

котка и водаСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че гальовните животни биха могли да плуват, ако са свикнали да живеят около вода и не се страхуват от нея. Домашните котки нямат кой знае колко интеракция с вода, освен може би вашата вана, така че едва ли ще бъдат много въодушевени от нея. Все пак, ако смятате, че котката ви е авантюрист, обича разходките навън - защо да не я заведете до някое езеро или спокойно, безопасно място. Може да се наслади на тази експедиция и искрено да се позабавлява с водата!

Вижте още:

6 чудесни дейности за котки на плажа

6 причини защо котките обичат течаща вода

Бенгалските котки харесват ли водата

Виж още