Превенция на заболявания на долните пикочни пътища и бъбреците – защо е важна?

котка и стопанка Снимка: Purina Pro Plan

З аболяванията на долните пикочни пътища при котките възникват поради различни причини. Диетата може да бъде причина за развитие на заболяването, а може и да играе важна роля като част от лечението и поддържането на здравето.

Какво представляват заболяванията на долните пикочни пътища при котките?

Заболяванията на долните пикочни пътища при котките са група заболявания, засягащи пикочния мехур, уретерите и уретрата, причиняващи клинични признаци като напрежение при уриниране, кръв в урината и уриниране извън котешката тоалетна. Заболяванията на долните пикочни пътища при котките са диагностицирани при при 3–5% от котките, посещаващи ветеринарните клиники.

Най-често срещаните видове заболявания на долните пикочни пътища при котките са идиопатичен цистит (55–65% от случаите) и уролитиаза (пикочни камъни и кристали), като могат да възникнат и едновременно. Струвитът и калциевият оксалат са най-често срещаните котешки уролити.

Какво допринася за развитие на заболявания на долните пикочни пътища при котките?

котка и стопанкаСнимка: Purina Pro Plan

Въпреки че основните причини не са напълно изяснени, клиничните признаци могат да бъдат причинени от стрес, ниска консумация на вода (което води до по-концентрирана урина и рядко уриниране), наднормено телесно тегло и малко движение. Неправилното хранене може да бъде един от рисковите фактори.

Как храненето може да подпомогне за здравето на долния уринарен тракт?

Здравите домашни котки могат да се възползват от профилактични диети за здравето на пикочните пътища, които поддържат балансирано pH на урината. Повечето здрави котки консумират достатъчно вода за поддържане на оптимална хидратация при хранене със суха храна и питейна вода. Въпреки това, повишеният прием на вода може да бъде от полза за котки, предразположени към заболяванията на долните пикочни пътища.

Методи за увеличаване на приема на вода

Могат да се използват различни източници на вода. Купичките е добре да бъдат керамични или стъклени, а водните фонтани също могат да бъдат от полза.

Добре е да се осигурят няколко купи с вода, особено за домакинства с множество домашни любимци.

Терапевтичните уринарни диети могат да помогнат за справяне и намаляване на риска от рецидив на идиопатичен цистит, струвитна уролитиаза, или калциево-оксалатна уролитиаза чрез:

котка и стопанкаСнимка: Purina Pro Plan

 • Насърчаване на производството на по-разредена урина чрез увеличаване на приема на вода и обема на урината. Разредената урината съдържа по-ниска концентрация на уролитообразуващи минерали и вещества, дразнещи лигавицата на пикочния мехур.
 • По-големият обем на урината също може да причини по-често уриниране, като по този начин намалява минералите и дразнителите по-бързо.
 • Мокрите терапевтични диети, поради високо съдържание на влага, помагат за увеличаване на общия прием на вода.
 • Сухите терапевтични диети като Purina Pro Plan Veterinary Diets Urinary (за котки, предпочитащи текстурата на гранулата) съдържат повишени нива на сол за увеличаване приема на вода.
 • Диетите с повишени нива на протеин също могат да увеличат приема на вода.
 • Поддържането на pH на урината в оптимален диапазон от 6.0–6.4, което инхибира производството на нови и разтваря съществуващите струвитни уролити.
 • Осигуряване на оптимален баланс на минерали и хранителни вещества, включително инхибитори на калциево-оксалатните уролити, например магнезий, който може да намали риска от рецидива на калциево-оксалатни уролити.
 • Поддържане на идеално състояние на тялото (наблюдавано със скалата на телесна оценка на Purina), за да се сведе до минимум риска от наднормено тегло.
 • Прием на храната на няколко малки порции дневно, което спомага за умереното повишаване на pH на кръвта след хранене (постпрандиален „алкален прилив“), което може да помогне за поддържане на рН на урината в оптималният диапазон.
 • Използване на интерактивни хранилки за котки, които могат да увеличат активността, осигуряват умствена стимулация и намаляват стреса.

Хронични бъбречни заболявания при котките

Хроничното бъбречно заболяване се диагностицира при около 1 от 3 котки на възраст над 10 години. При котките, въпреки че има свързани с породата причини за хронична бъбречна недостатъчност (ХБН), като например поликистоза на бъбреците при персийските котки, причината обикновено е идиопатична. Въз основа на клиничните прегледи и лабораторни тестове, ХБН при котки може да бъде степенувана и управлявана с комбинация от медицинско лечение и терапевтични диети.

котка и стопанкаСнимка: Purina Pro Plan

Управлението на храненето при котки с ХБН има четири основни цели:

 • Поддържане на достатъчен прием на енергия и хранителни вещества.
 • Намаляване на клиничните последици от ХБН, включително признаци на уремия.
 • Справяне с промените в хомеостазата, които са резултат от неадекватната бъбречна функция.
 • Бавно прогресиране на заболяването и удължаване на живота. Въпреки че заболяването е прогресивно, индивидуализираният медицински и хранителен контрол може да помогне на много котки да живеят с ХБН в продължение на години.

За профилактика на това заболяване при здрави котки избора на качествена храна е от основно значение. Обърнете внимание на:

 • Качественият протеин от месо е препоръчително да бъде на първо място и в достатъчно голямо количество.
 • Високите нива на омега-3 мастните киселини заради противовъзпалителното им действие.
 • Антиоксидантите заради голямата консумация на кислород от бъбреците и образуването на голямо количество свободни радикали.
 • Аргининът заради разширяващия съдовете ефект и потенциалното по-добро пречистване на кръвта.

Тези хранителни вещества могат да имат положително влияние на здравето на бъбреците на котката и да удължат живота ѝ. На тези изисквания отговарят продуктите на Purina Pro Plan за котка – гамата е разнообразна на база източници на протеин, за различните етапи от живота, както и специфични особености – котки с чувствителен стомах, предразположени към развитие на космени топки и за кастрирани котки.

Виж още