Разлика между породите Американска късокосместа и Британска късокосместа котка

Британска късокосместа котка Снимка: iStock

В ъпреки че имената на породите са много сходни, между Американската късокосместа и Британската късокосместа котка има ясни разлики. Британската късокосместа котка е предана и любяща котка, но не е склонна да лежи в скута на собствениците си, а предпочита да бъде тази, която инициира контакта. Обикновено тези гальовни приятели не се нуждаят и от много упражнения, тъй като не са твърде активни котки.

Американската късокосместа котка от друга страна има история като чудесен спътник на стопаните във ферми, тъй като тези приятели в миналото ефективно са контролирали популацията на мишки или плъхове. Американската късокосместа котка може да бъде оставена сама за доста дълъг период от време, без да се нуждае от човешко внимание. Това ги прави добър избор за стопани, които са на работа цял ден.

Подробно за Американската късокосместа котка

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Американската късокосместа котка се смята за средна порода, но тя е мускулеста и силна и има закръглен външен вид. Външният ѝ вид се дължи на факта, че първоначално е била използвана за предпазване на къщите и другите сгради от мишки и плъхове. През зимата козината ѝ става по-гъста, което е още едно доказателство, че тя е прекарвала много време на открито и в студени мазета и складове.

Dogsandcats.bg

Американската късокосместа котка вероятно произхожда от европейските котки, които са били пренесени в Съединените щати и първоначално са защитавали зърното и храната на корабите, а след това са изпълнявали същата задача в мазетата и домовете. Първото регистрирано развъждане на тази порода се е състояло през 1904 г., а Британската късокосместа котка, наричана по онова време домашна късокосместа котка, е посочена като една от родителските породи.

  • Характер на Американската късокосместа котка

Американската късокосместа котка е дружелюбна и приятна. Тя е добър компаньон и е спокойна. Тя няма драматичен характер, но е важно да помните, че е отглеждана за контрол на популацията на паразитни гризачи, така че ще проявява жив интерес към всички малки домашни любимци в дома ви. Тя обича да играе, въпреки че няма да изисква това по цял ден, и често играе сама, когато наоколо няма с кого. Тя може да бъде оставяна за по няколко часа, докато вие излизате на работа или отсъствате от къщата по друга причина.

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Въпреки че е дружелюбна и умерено привързана, Американската късокосместа котка не е прекалено нуждаеща се. Вашата късокосместа котка може да иска да прекара известно време в скута ви, но ще бъде също толкова щастлива да лежи на слънце в същата стая като вас.

  • Здраве и грижи за Американската късокосместа котка

Породата е известна с това, че е издръжлива и здрава, а продължителността на живота ѝ е около 20 години. Тя се нуждае от редовно четкане, но козината ѝ не е особено склонна към сплъстяване или заплитане. Породата може да бъде предразположена към ставна дисплазия и хипертрофична кардиомиопатия, която е най-често срещаното котешко сърдечно заболяване и при която се наблюдава уголемяване на сърдечния мускул. Вероятно най-големият здравословен проблем, който трябва да се следи при тази порода, е нейното тегло. По-специално, трябва да се уверите, че мъркащият домашен любимец получава достатъчно упражнения, за да поддържа здравословно тегло.

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Американската късокосместа котка е чудесен домашен любимец, особено за тези, които не искат прекалено нуждаеща се котка, а котешки другар, който все пак е щастлив да получава внимание от време на време. Те могат да бъдат оставяни сами, така че са подходящи за работещи стопани. Освен това те са много опитни ловци на мишки и плъхове, така че могат да се използват за контролиране на вредителите.

Подробно за Британската късокосместа котка

Британската късокосместа котка някога е била известна като домашна късокосместа котка. Тя произхожда от Великобритания и вероятно е била пренесена от заселници в опит да се контролира броят на мишките и плъховете. Те се смятат за много дружелюбни, макар че рядко обичат да бъдат вземани на ръце и гушкани като някои от по-привързаните котешки породи.

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Британската късокосместа котка е по-малка от американския си събрат. Обикновено са доста стройни и имат сребриста, синя козина, която е мека на допир, но е лесна за поддържане.

  • Характер на Британската късокосместа котка

Британската късокосместа котка е любвеобилна и предана на своите хора. Те проявяват привързаност, но по свой собствен начин, тъй като тази порода обикновено не обича да бъде вземана на ръце и гушкана. Те могат да се потъркат в крака или ръката ви в знак на признателност и ще се радват да бъдат галени, но със същото удоволствие ще изразяват обичта си от другия край на дивана. Те не са прекалено енергични и обикновено нямат високи изисквания за движение или игра.

  • Здраве и грижи за Британската късокосместа котка

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Подобно на Американската късокосместа, Британската се счита за здрава и издръжлива порода. Средната продължителност на живота им е около 17 години и, подобно на американския им събрат, не е известно да са податливи на наследствени заболявания, свързани с породата. Въпреки това те могат да страдат от ставна дисплазия и хипертрофична кардиомиопатия. Британската късокосместа не изисква много грижи, но е добре да се разресва редовно, за да се поддържа козината ѝ в отлично състояние.

Британската късокосместа котка може да издържи, ако бъде оставена сама за няколко часа, и не е толкова склонна към затлъстяване и наднормено тегло, колкото Американската късокосместа котка. Те са също толкова любвеобилни, но предпочитат обичта си от разстояние и ще са тези, които ще провокират всеки контакт.

Коя порода е подходяща за вас?

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

И Американската, и Британската късокосместа порода са дружелюбни и са чудесни семейни котки. Те са любвеобилни и привързани, въпреки че и двете породи предпочитат те да са тези, които инициират контакта с хората си. И двете котки могат да бъдат оставяни, но ако излизате на работа по цял ден, всеки ден, тогава Американската късокосместа котка е по-толерантна към това да бъде оставена сама за такъв период.

Американската късокосместа котка е по-толерантна към вземането на ръце и ще се радва много повече на гушкането, отколкото нейният британски събрат. И двете породи са здрави и се смятат за издръжливи, като продължителността на живота и в двата случая надхвърля 15 години.

Виж още