С каква храна да храним котка с чувствителен стомах

Котки и тоалетна хартия Снимка: IStock

Н якои гальовни животни имат чести проблеми със стомаха - могат да повръщат или да страдат често от диария. Стомашно-чревните (GI) смущения обикновено се причиняват от лошо смилаеми храни, хранителни алергии или хранителни добавки/овкусители/консерванти.

Много пъти диета, която е формулирана за справяне с чувствителния стомах на вашата котка, може да облекчи и дори да разреши проблема. Но е важно да не пристъпвате веднага към промяна на диетата на вашата котка, без да получите мнението на вашия ветеринарен лекар.

Ето какво трябва да направите, ако котката ви има чувствителен стомах и как можете да ѝ помогнете да намери правилната диета.

Как да разберете дали котката ви има чувствителен стомах

Повръщането може да е признак на много различни заболявания, а не само на чувствителност към храна. Ако вашата котка повръща храна или топки косми веднъж месечно или повече или също така губи тегло, препоръчва се посещение при ветеринар.

Dogsandcats.bg

Във ветеринарния кабинет вашият лекарят ще провери какво може да причинява стомашното разстройство, за да може да постави правилната диагноза и след това курс на лечение и необходима диета.

Котешко повръщаноСнимка: IStock

Вашият ветеринарен лекар ще може да ви насочи към храни, които отговарят на хранителните изисквания на вашата котка, докато вие можете да ги стесните според хранителните предпочитания на мяукащия приятел, за да намерите идеалното съвпадение.

Няма универсална диета за всяка котка. Мъркащите приятели имат различни вкусове, така че няма гаранция, две котки да харесват еднакво една определена храна.

Какво да търсите в котешка храна за чувствителен стомах

Най-добрите храни за мъркащ приятел с чувствителен стомах са лесно смилаеми и не съдържат дразнещи съставки. Лесно смилаемите диети имат умерено до ниско съдържание на мазнини, умерени протеини и въглехидрати.

Много от тези диети имат добавки, които подобряват здравето на червата, като разтворими фибри, омега-3 мастни киселини и повишени нива на антиоксидантни витамини, и не съдържат глутен, лактоза, хранителни оцветители или консерванти.

Опитайте с хипоалергенна диета

Котките могат да получат хранителни алергии, които причиняват стомашно-чревни разстройства. От всички компоненти на диетата източникът на протеин е най-вероятно да причини хранителни алергии.

Вашата котка може да е алергична към всеки протеин, на който е била изложена. Например и заекът, и пилето могат да причинят хранителна алергия. Но ако вашият мъркащ приятел никога преди не е ял заешко, имунната му система не е била чувствителна към него и е малко вероятно да е алергичен към него.

На пазара могат да се открият различни варианти храни, които са подходящи за котки с чувствителен стомах, но трябва да получите препоръка от вашия ветеринарен лекар иначе рискувате да купите скъпа храна, която да не помогне на гальовния ви приятел.

Други начини да помогнете на котка с чувствителен стомах

Котешки изпражненияСнимка: IStock

Чувствителността на стомаха на вашата котка може да се подобри чрез промяна на вида храна, която храните, или графика на хранене.

  • Опитайте да промените формата на котешка храна

Например, ако мяукащият приятел изпитва чувствителност на стомаха към суха храна, разумно е да опитате диета с консервирана храна с ниско съдържание на въглехидрати и по-високо съдържание на протеини.

И обратното - ако мяукащият приятел се храни с мокра храна, може да направите пробна диета с повече конумация на суха храна.

  • Опитайте различна рутина на хранене

Котките, които се хранят обилно, са по-склонни да повръщат много скоро след хранене. Със стомах с размер на топка за пинг-понг, мяукащите животни, по-специално, са физиологично и анатомично проектирани да се хранят на малки, чести хранения. Те са предназначени за лов, улов и игра с много малки хранения на ден. Яденето на една голяма купа храна на ден може да лесно да доведе до проблеми със стомаха.

Вместо да пълните купата два пъти на ден, опитайте да разпределяте храната на по-малки порции. Това може да стане с автоматична поилка, но ако нямате бюджет за нея можете да разпределяте храненето на вашия мъркащ приятел на две порции суха и мокра храна сутрин и вечер и евентуално храна за през нощта. 

От друга страна е трябва да знаете дали стомахът на гальовният приятел не се разстройва поради стрес или външни фактори, които влияят на котката. Мъркащите животни са чувствителни същества и всяка малка промяна може да ги направи тревожни. Ако това е проблемът - погрижете се да намалите стресорите и да осигурите на котката си спокойно място, където да се чувства защитена.

 

Виж още