Самотна ли е котката ми, когато съм на почивка

котка у дома Снимка: iStock

М оже да бъде лесно да приемете идеята, че котките са антисоциални, отдалечени същества. В края на краищата повечето мяукащи животни прекарват голяма част от времето си сами, независимо дали под леглото ви, в килера или на друго скривалище.

Ако се готвите да отидете на почивка, може да си помислите, че котката ви дори няма да забележи, че ви няма. Дали обаче наистина е така? Дали котките са толкова отдалечени от стопаните си колкото изглеждат?

Стават ли котките самотни, когато отидете на почивка?

котка у домаСнимка: iStock

Противно на общоприетото схващане, котките не са антисоциални същества. Всъщност, при подходящи обстоятелства, те могат да бъдат невероятно социални. Неразбирането обикновено идва от това как котките се социализират.

Dogsandcats.bg

Гальовните животни предпочитат да показват привързаност по свой собствен котешки начин, като например от време на време да се търкат във вас или да седят до вас на дивана. Докато някои котки са по-привързани по начини, които хората най-лесно разпознават, като гушкане, много други котки общуват с малко дистанция. Ако вашата котка е склонна просто да седи в същата стая като вас, това е нейният начин на общуване!

Въпреки че мъркащите животни се наслаждават на времето сами, те бързо ще станат самотни, ако са изолирани за продължителни периоди. Това означава, че докато сте на почивка, почти сигурно липсвате на котката си и определено е самотна.

котка у домаСнимка: iStock

Признаци, че вашата котка може да е самотна

Може да е трудно да забележите признаците, че котката ви е била самотна, но има няколко признака, които са очевидни. Поведенческите проблеми са забележителен знак и могат да бъдат разрушителни, като например разкъсване на мебели или събаряне на предмети. Понякога може да е малко по-незабележимо, като например котката ви внезапно да се уедини, когато се върнете. В други случаи признаците може да са много по-объркващи, като например котката ви привидно игнориратоалетната си и вместо това ляга на леглото ви.

Всички тези ситуации със сигурност са неща, които бихте искали да избегнете. За да се опитате да намалите до минимум чувствата на вашата котка на самота и изолация, има някои стъпки, които можете да предприемете, за да ѝ помогнете.

Как да помогнем на самотна котка

Преди да заминете за ваканция, трябва да се уверите, че средата на вашата котка е подходяща. Това означава, че тя се нуждае от достъп до всички неща, до които обикновено би имала достъп, така че рутината ѝ да не бъде нарушена.

котка у домаСнимка: iStock

Освен това ще искате да ѝ осигурите много забавления. Можете да оставите играчките наоколо, за да си играе, и да не скучае. Котешкото дърво винаги е подходящ и препоръчителен котешки аксесоар, така че котката ви да може да изследва и да драска материала.

Поддържането на котката ви спокойна също ще бъде полезно. Можете да оставите радиото или телевизията да му пускат на позволената сила на звука, така че да чува човешки гласове, докато ви няма. Оставянето на някоя неизпрана дреха на леглото ви също може да утеши котката ви, тъй като върху дрехата ще има вашата миризма.

Докато ви няма, не забравяйте да осигурите някого, когото да се грижи за мъркащия ви приятел. Най-добре  да бъде човек, когото котката ви познава, но все пак ако няма тази опция - човек с опит или просто такъв, който обича котки, има възможност да се грижи за мъркащия ви приятел и да следва вашите инструкции е повече от подходящ.

Нищо от това няма да попречи на вашата котка да бъде напълно самотна, тъй като коренът на нейната самота е, че вие ѝ липсвате. Това обаче ще му помогне да отвлече вниманието му от самотата му и ще го забавлява, докато се върнете.

котка у домаСнимка: iStock

Вашето отсъствие със сигурност ще причини известен стрес на вашата котка. Оставянето на някоя дреха и достатъчно играчки със сигурност ще облекчат самотата на мъркащия приятел.

Чудесен начин да намалите безпокойството на вашата котка е да се уверите, че нейната рутина не е нарушена.

Въпреки че може да е трудно да се каже, нашите котки наистина усещат нашата липса, докато ни няма. Можете да предприемете някои стъпки, за да сведете до минимум самотата и изолацията, които котката ви чувства, но в крайна сметка котката ви няма да бъде отново щастлива, докато не се върнете. Може да отнеме известно време на вашата котка, за да ви се отвори отново след дълго време разделени, но щом го направи, не забравяйте да я обсипете с тонове обич и внимание!

котка у домаСнимка: iStock

Виж още