Ще ме предпази ли котката от зли духове? Митове за котешките „свръхестествени сили“

котка в близък план Снимка: iStock

К отките и хората имат дълга история на съвместен живот. Обичаме котките заради тяхното другарство, заради начина, по който подобряват живота ни, заради тяхната елегантност, красота и непредвидимост, но също и заради това, че усещат кога имаме нужда от допълнително гушкане. Това „шесто чувство“, което котките притежават, и способността им да разчитат емоциите ни карат много хора да се чудят дали котките притежават специални умения, които им позволяват да усещат духове.

Вярването, че котките могат да предпазят стопаните си от зли духове, е широко разпространено суеверие

Докато някои хора вярват, то скептиците твърдят, че това е мит. Въпреки че това може да е въпрос на това дали вярвате, че духовете съществуват, или не. Ако вярвате, дали вашата котка ще ви предпази от тях? Усеща ли присъствието им?

Dogsandcats.bg

Предпазват ли котките от зли духове?

котка в близък планСнимка: iStock

Духовете често се смятат за призраци или явления на хора, които са починали. Те обаче могат да бъдат и същества от чиста енергия, мисъл или съзнание, които съществуват извън физическия свят. Някои вярват, че духовете могат да бъдат както полезни, така и вредни за хората, и че е важно да осъзнаваме тяхното присъствие.

Мъркащите животни отдавна се свързват с духовността и свръхестествените сили. В много култури се смята, че котките са способни да виждат неща, които хората не могат, и често се възприемат като защитници срещу зли духове. Въпреки това няма научни доказателства в подкрепа на тези твърдения.

Все пак, ако се притеснявате, че зли духове навестяват дома ви, може да помислите дали да не си вземете котка. Макар че няма гаранция, че котката ще ви предпази от всякаква вреда, тя може просто да ви даде спокойствие, знаейки, че някой (или нещо) се грижи за вас.

Съществуват много истории и легенди за котките и тяхната способност да отблъскват злите духове. В някои култури се смята, че котките могат да виждат духове и демони, които са невидими за хората. Твърди се, че те могат да усетят и кога човек е обладан от демон или зъл дух.

Как котката ме предпазва от зли духове?

котка в близък планСнимка: iStock

Естественото „шесто чувство“ на котката очевидно я прави идеален защитник срещу нежелани посетители от друг свят. Докато повечето хора смятат, че кучетата са най-добрите приятели на човека, за котките се смята, че са по-добре настроени към свръхестествения свят и затова са по-добре подготвени да държат духовете на разстояние.

Има няколко различни начина, по които котката може да ви помогне да се предпазите от духове. Първо, самото им присъствие често е достатъчно, за да възпре злите същества да влязат в дома ви. Второ, котките често са способни да виждат неща, които ние не можем, включително духове и други свръхестествени същества. Това означава, че те могат да ни предупредят, когато нещо не е наред, и да ни помогнат да се предпазим.

Въпреки че повечето стопани ще се съгласят, че котките виждат и чуват неща, които хората не могат, няма категоричен отговор на въпроса дали котката може да ви предпази от зли духове. Въпреки че има няколко интересни теории, вярата в тях зависи най-вече от това дали вярвате, че призраците или духовете изобщо съществуват. Ако е така, вероятно ще повярвате, че и котката ви ги вижда. Ако не вярвате, по-вероятно е да обясните поведението на котката си с нещо друго - напривер острото ѝ обоняние и слух. Какъвто и да е случаят, спокойно може да се каже, че котката ви може да усети промените в поведението и емоциите ви и ако се чувствате уплашени или нервни, вероятно ще се опита да ви успокои.

Виж още