Ще познаете, че котката ви защитава по тези признаци

Котка стопанин Снимка: iStock

С ъс сигурност, ако говорим за домашен любимец, който защитава стопаните си, няма да ни хрумне да помислим за котка, а по-скоро за куче. Макар че мъркащите животни не пазят хората си по същия начин, по който го правят кучетата, дори и котките показват фини признаци, че защитават хората си. Представяме ви някои от тях, за да можете да ги разпознаете!

1. Котката не ви оставя на мира

Ако мъркащият спътник внезапно започне да ви следва навсякъде, където и да отидете и това не обичайно за нея или се случва само в определени моменти - би могло да е знак за защита. Котките са добри в разпознаването на човешките емоции, макар че в повечето случаи това не ги интересува толкова или поне не както кучетата. Ако се чувствате тревожни или уплашени, котката ви може да усети това и да се “прилепи” към вас. Освен това сетивата на котките са по-фино настроени от нашите, което им позволява да чуват, миришат или виждат неща, които ние не можем. Ако котката ви почувства, че нещо не е наред, тя може да се вкопчи във вас, за да ви пази. 

2. Повишена вокализация

Котка стопанинСнимка: IStock

Вероятно сте запознати с щастливите звуци на вашата котка – мъркане и миловидно мяукане. Въпреки това, мяукането има различни “честоти” и понякога котката ви може да демонстрира защита с по-силно мяукане.  Ръмжене и съскане са два често срещани звука, които показват, че котката ви е развълнувана по някакъв начин.

Dogsandcats.bg

3. “Издуване” на козината

Подобно на гълъбите, които се перчат, за да впечатлят женските, мъркащите животни могат да се издуят в отговор на заплаха. Правейки това, те изглеждат по-големи и внушителни, като козината по тялото им настръхва. 

4. Сплескани уши

Ако котката ви е нащрек, но не е сигурна дали трябва да ви защитава, ушите им може да са вдигнати и активни, да се въртят във всички посоки, докато се опитват да определят от къде идва опасността. 

5. Махове с опашката

Когато куче маха с опашка, това обикновено (но не винаги) е знак за щастие. Когато котка го прави, това обикновено означава обратното. Опашката на котката е една от най-изразителните части на тялото. Бързите, агресивни движения на опашката са знак, че мъркащият приятел е напрегнат и може да е индикатор, че е готов да скочи и да ви защити. Някои котки ще приклекнат ниско до земята и ще удрят опашката си, подготвяйки се да се хвърлят, ако е необходимо.

6. Разширени зеници

Котка стопанинСнимка: IStock

Друг знак, че гальовният домашен любимец ви защитава, може да са разширени зеници. Ако всичко, което виждате, е черно, когато погледнете очите на вашата котка, това е улика, че тя е развълнувана и вероятно е готова да стане агресивна. 

7. Разбира се - нападението

Последният знак, че вашата котка ви защитава, е когато реши да атакува. В случай, че ви защитава от буболечка, друго животно или дори човек - тя ще използва лапите и зъбите си, за да нанесе удар на “врага”.

Макар че гальовните животни обикновено предпочитат да избягват конфликтите и по-скоро да се скрият като ви оставят вие да ги защитите, все пак може да се случи котката ви да се ядоса на нещо, което се случва и да иска да ви предпази. 

Можем да бъдем очаровани, когато гальовният домашен любимец ни защитава, но понякога котките го правят без да има нужда. Поради териториалния си характер, те могат да решат, че имате нужда от защита от втори домашен любимец, който сте довели у дома, ваш приятел, нов партньор и дори бебе. 

Ако агресията на вашата котка е насочена неподходящо, това може да създаде опасна и стресова ситуация. В този случай може би е добре да ограничите достъпа на мъркащия ви спътник до новия човек или домашен любимец и да ги срещнете плавно, с много търпение. 

Виж още