Шунката вредна ли е за котките

котка краде салам Снимка: iStock

Х ората лесно можем да се заблудим, че всеки вид месо, който консумираме ние, би бил подходящ и за котките, тъй като те са месоядни животни. Това донякъде е обосновано, тъй като е факт, че мяукащите ни спътници трябва да хапват предимно месо, за да живеят пълноценно.

Все пак, има уловка! Макар и физически мъркащите ни приятели да могат да хапват шунка без да има последствия за тях, все пак този вид месо не съдържа всички необходими елементи, от които имат нужда гальовните животинчета. С други думи - ако храним често мъркащия ни приятел с шунка, която сме купили от супермаркета и е предназначена за нас - това може да има доста негативни последици за котката ни. Нека да научим защо!

Какво количество шунка могат да консумират котките

Както коментирахме - шунката не е токсична за мяукащите ни приятели, но не е и най-добрия избор за тяхната диета. Можете да почерпите котката си с парче шунка, докато приготвяте сандвич за себе си, тъй като котката ви се върти в краката, мяука, мърка и усилено настоява да опита от това апетитно месо.

Въпреки това, не бива да ви става навик да храните гальовния приятел често с шунка, тъй като тя просто не съдържа необходимите витамини, минерали, количество протеин и таурин, които са част от балансираната котешка диета.

Dogsandcats.bg

Все пак, в случай че искате да дадете на мяукащия си приятел да опита - не забравяйте, че въпросният колбас не бива да съдържа лук, чесън или подправки, тъй като част от тях са токсични за гальовните домашни любимци.

В допълнение, дори и тези продукти да не съдържат допълнителни опасни подправки, те със сигурност са силно овкусени със сол, което може да бъде опасно за домашни любимци със сърдечни заболявания или други хронични проблеми. За възрастните котки това може да е особено опасно.

котка краде саламСнимка: iStock

Какво се случва, когато котката ми прекали с консумацията на шунка

В случай, че мяукащият ви приятел тайно се е прокраднал в кухнята и си е похапнал сладко от различни видове салами, с които разполагате - няма място за паника.

Приберете саламите или ги изхвърлете, ако не могат повече да се хапват от вас и наблюдавайте мъркащия си приятел. Ако това се е случило еднократно е възможно да го сполети разстроен стомах.

Все пак, ако темпераментното животинче консумира редовно такъв вид месо (със или без ваше знание) на лице могат да се появят следните симптоми:

  • Болка в корема
  • Повръщане
  • Диария
  • Скриване, тъй като котката ви не се чувства добре
  • Летаргия
  • Липса на апетит

Ако мяукащият ви спътник изпитва някои от тези признаци, не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар, за да ви посъветва какво трябва да предприемете.

Шунката и всички видове салами и колбаси не правят изключение от правилото за „по-ексцентрични“ човешки храни, което гласи, че те не бива да заемат повече от 10% от дневния калориен прием на гальовния ви приятел.

Това се отнася както за човешките храни, така и за лакомствата. Имайте предвид, че това количество не е малко, все пак котките са с фино телосложение и физически не могат да погълнат твърде големи количества храна. Всички знаем, че дори и някои темпераментни приятели да го правят - после често повръщат.

За да имате здрав и много пъргав мяукащ домашен любимец, който да е в отлично здраве най-добре се придържайте към котешка храна и оставете човешката в какъвто и да е вид - за лакомства от време на време.

Вижте още:

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още