Социални животни ли са котките?

две котки Снимка: iStock

К учетата и котките са двата най-популярни домашни любимци в света, но тяхната репутация е различна. Докато кучетата се считат за приятелски настроени домашни любимци, които искат да бъдат част от „глутница“, котките се възприемат за независими самотници, които са добре сами. Затова често се поражда въпроса - харесват ли котките да имат компания?

Може би ще се изненадате, но в действителност котките също са социални животни при правилните обстоятелства.

В тази статия ще научите повече за социалния живот на котките, както в дивата природа, така и у дома, и дали котенцата се радват на компанията на други котки. Ако мислите да доведете втори мъркащ приятел в дома си, ще ви дадем няколко съвета как да направите прехода успешен!

Социалният живот на котките

две коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

От раждането си мъркащите животинчета започват да общуват едни с други в котилото. Това е вторият им социален контакт след майката. Бездомните домашни котки и дивите котки образуват семейни групи, базирани около майка и нейните котенца. Котенцата могат да останат в групата през първите 12-18 месеца от живота си, преди да напуснат групата.

Групите котки в природата могат да варират по размер в зависимост от това колко храна могат да намерят, за да оцелеят. Когато ресурсите са оскъдни, котките стават по-малко социални и по-фокусирани върху намирането на храна за себе си. Домашните котки могат да бъдат по-непредсказуеми по отношение на социалния си живот. Котенцата обикновено се разбират добре, особено ако са в едно котило. Възрастните котки обаче не винаги ще харесват да бъдат около други мъркащи животви, с които не са роднини. Много домашни котки задоволяват социалните си нужди, като се свързват със своите хора или дори със семейното куче.

Моята котка има ли нужда от друга котка?

Една възрастна домашна котка може да е напълно доволна да живее като „единствено дете“. Други мъркащи приятели обаче може да са отегчени или самотни и биха имали полза от другар. Ето някои признаци, които могат да показват, че вашето коте е готово за приятел:

  • Постоянно изисква внимание
  • Промени в апетита или активността
  • Уриниране извън тоалетната
  • Прекомерно почистване на козината
  • Радост при посещение на хора или дори други животни в дома ви

Не забравяйте, че тези признаци могат да показват различни медицински и поведенчески състояния, така че трябва да говорите с вашия ветеринарен лекар, ако ги забележите. Вашият ветеринарен лекар може да ви помогне първо да изключите всякакви медицински проблеми и да ви посъветва за справяне с всякакви поведенчески проблеми. Те също могат да ви помогнат да решите дали вземането на друга котка е решението на проблемите на вашия домашен любимец.

Съвети за социализация на второ коте у дома

две коткиСнимка: iStock

Ако вашата котка преди това е проявявала агресия към други котки, било то посетители или котки в квартала, може да не е разумно да осиновявате втори гальовен приятел. Възрастните котки често не са естествено склонни да общуват с непознати котки.

Не бива да забравяте, че мъркащите животни са териториални животни, така че трябва да имате достатъчно място, за да може всеки да се оттегли в удобните си ъгли, ако е необходимо. Уверете се, че има достатъчно легла, места за скривалище, тоалетни, купи за храна и вода, стълбове за драскане и играчки, за да не се налага котките да се състезават за ресурси.

Запознайте котките една с друга бавно, като в идеалния случай им позволите първо да свикнат с миризмата на другата. Например, дръжте новата котка отделена от вашата първоначална котка, но ги хранете от двете страни на затворена врата. Това позволява на котките да се помиришат една друга и да формират положителна връзка с новия аромат, защото се наслаждават на храната.

Внимавайте за всякакви признаци на агресия или стрес, след като на котките е позволено да си взаимодействат. Въпреки всичките ви усилия, няма добър начин да се предвиди как ще се разбират две несвързани котки. Помолете вашия ветеринарен лекар за помощ, преди домът ви да се превърне в котешко бойно поле.

Котките не винаги се считат за социални същества, но родствените котенца могат да образуват силни семейни групи. Не всички домашни котки обаче се радват на компанията на другите и могат да изпитат стрес и безпокойство, ако са принудени да живеят с други мяукащи приятели. Не приемайте, че котката ви е самотна, когато живее сама, особено ако можете да ѝ отделите достатъчно внимание и социално взаимодействие. Добавянето на нов домашен любимец е голямо решение за всеки, така че не изпитвайте натиск да осигурите котешки приятел за вашето коте. Може да са добре и без такъв!

Виж още