Стават ли котките сърдити в напреднала възраст

домашна котка Снимка: iStock

П овечето котки са доста буйни, когато са по-млади, но отслабват с възрастта. Ако забележите, че по-възрастната ви котка става все „по-сърдита“ с годините, това може да изглежда странно. В интерес на истината, по-възрастните котки не би трябвало да стават по-сърдити, но със сигурност са много по-спокойни и улегнали.

Ако по-възрастната ви котка внезапно стане капризна или с лош нрав, тя може да има здравословно състояние, като артрит, когнитивна дисфункция, зъбно заболяване или хипертиреоидизъм. Вашата котка може да не е доволна от грижите за нея или да е тъжна, че ѝ е по-трудно да играе, да бяга, да скача и да ловува.

Разбира се, котката ви може да няма никакви основни здравословни проблеми и въпреки това да изглежда недоволна. Това може да се дължи на нейната личност или неудовлетвореност. Ще проучим как котешките личности се променят с напредване на възрастта, защо може да се държат по-различно и как трябва да се държи една здрава възрастна котка.

Променят ли се характерите на котките, когато остареят?

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Често котките омекотяват с възрастта. Известно е, че са доста любопитни и игриви, когато са по-млади. Те могат да се покатерят на всяка повърхност, която могат, да издраскат мебелите ви и дори да съборят чупливи неща от плотовете просто за забавление. Разбира се, когато котката ви остарее, може да забележите, че става по-малко активна и спи по-често.

Това не означава, че вашата котка ще бъде драстично различна от времето, когато е била по-млада. Може да е също толкова игрива, колкото и когато е била малка, но трябва да вземете под внимание и старостта на вашата котка.

Например, вашата котка може да се разочарова, че не може да се движи толкова пъргаво, колкото някога. Като такова, преместването на неговите играчки, купи за храна и други предмети на по-достъпни места е добро начало.

Ако започне да става по-зла или сърдита без видима причина, това може да е знак, че нещо не е наред. Това не е естествен продукт на старостта, а вик за помощ.

Стават ли котките по-лоши, когато остареят?

домашна коткаСнимка: iStock

Ако вашата котка изглежда по-недоволна, отколкото когато е била по-млада, вероятно е разочарована от сегашните си условия на живот. Остаряването не е лесно и може да бъде още по-трудно, ако не предприемете стъпки, за да гарантирате, че вашата възрастна котка ще остане здрава.

Възрастните котки ще изпитват трудности да се почистват сами добре сами. Поради това може да се наложи да се грижите по-често за козината им.

Може също да намерите урина или фекални остатъци, залепнали по козината, така че се погрижете и се уверете, ча котката ви остава чиста.

Стават ли котките по-агресивни, когато остареят?

По-възрастните котки ще показват признаци на възрастта си. Това не трябва да включва гняв или подлост, но може, в зависимост от ситуацията. В действителност е по-вероятно вашата внезапно зла котка да страда от здравословно неразположение, което трябва да проверите с ветеринар.

домашна коткаСнимка: iStock

Това може да включва някое от следните:

  • Артрит
  • Хипертиреоидизъм
  • Котешка когнитивна дисфункция
  • Заболяване на зъбите
  • Затлъстяване/други внезапни промени в теглото
  • Загуба на зрение

Не е изключено поведението на гальовния спътник да се промени с възрастта, но това е по-вероятно да се случи поради проблеми със здравето, а не защото котките стават по-сърдити и злобни с възрастта. Затова трябва да следите състоянието на мяукащия приятел с ветеринар, за да сте сигурни, че не е налице сериозно заболяване, а неразположенията са овлядани.

Виж още