Странични ефекти от лекарства при котките, за които трябва да следим

домашна котка Снимка: iStock

П одобно на ваксините, някои лекарства могат да причинят странични ефекти при котките. Един често срещан страничен ефект е гаденето, което може да доведе до това, че котката да спре да яде. Само няколко вида лекарства, които могат да причинят стомашно разстройство при котки, включват антибиотици, лекарства за хипертония, лекарства за болка и антипаразитни средства.

Ако смятате, че лекарствата са причината котката ви да избягва храната, имате няколко възможности. Ако те приемат лекарството само краткосрочно, може би е най-добре просто да изчакате, докато се опитвате да насърчите домашния си любимец да яде (и да се уверите, че остава хидратиран). Но ако лекарството трябва да се приема дългосрочно, говорете с ветеринаря на котето, за да определите дали има други лекарства, които вашият домашен любимец може да приема.

домашна коткаСнимка: iStock

1. Преживяване на стрес

Не е необичайно котките да изпитват стрес и безпокойство. Гальовните животни са големи фенове на рутината, така че най-дребните промени могат да създадат много безпокойство за тях. И ако котката е стресирана, тя може да спре да яде или да яде по-малко, дори докато все още мърка.

Dogsandcats.bg

Какви са някои от причините за стрес и безпокойство при котките? Загуба на член на семейството (човек или животно), нови мебели в къщата, нов дом, нови животни в къщата, нови хора в къщата и други. Най-добрият начин да помогнете на вашата котка тук е да се опитате да им помогнете да се справи със стреса, който изпитва.

2. Лека болка

домашна коткаСнимка: iStock

Котка, която изпитва болка, определено може да спре да яде и ако болката е лека, няма да е нечувано да продължи да мърка и да се държи нормално. Ако котката ви изпитва болка, вероятно ще видите други признаци за това, въпреки че тези признаци ще варират в зависимост от заболяването. Котка, която накуцва, може да има нещо заседнало в лапата, докато котка, която изпитва болки в стомаха, може да повърне в даден момент. Ако не можете да разберете къде вашият домашен любимец изпитва болка, оставете техния ветеринар да го погледне.

3. Ранен стадий на недиагностицирано заболяване

Това вероятно е най-рядко срещаната причина котката да не яде, но все пак да се държи нормално, но винаги има шанс вашият домашен любимец да е в начален стадий на заболяване или заболяване. Някои състояния, дори в ранните етапи, могат да накарат котето да има по-малко апетит. Тези състояния включват вирусни и бактериални инфекции, диабет и синдром на раздразнените черва.

домашна коткаСнимка: iStock

Ако котката ви не се чувства добре, тя вероятно също ще се отдели от останалата част от семейството, ще спи повече или дори ще стане сърдита, ако бъде обезпокоена.

Ако имате коте, което се държи нормално, но не яде, има много причини това да се случва. Ако се притеснявате дали приемът на лекарства не се отразява лошо - следете внимателно поведението на котката си и поговорете с вашия ветеринарен лекар.

Виж още